Stavili na ľudské hlasy – vokálna skupina Voising má novú autorskú skladbu Mávam, ktorá získala cenu v súťaži Košický zlatý poklad!

Šiesti speváci, päť fantastických hlasov a beatbox! To je slovenská vokálna skupina Voising, ktorá nepoužíva nástroje, len svoje hlasy!  Teraz predstavuje novú skladbu Mávam, ktorá je jednou z deviatich autorských piesní na ich pripravovanom prvom albume. S piesňou Mávam sa kapela predviedla v súťaži Košický zlatý poklad a získala Cenu Rádia Slovensko!

Vokálnu skupinu Voising tvoria šiesti hudobníci s výnimočnými hlasmi. Známi sú úpravou svetových aj domácich hitov do a‘cappella štýlu, bez použitia hudobných nástrojov. Poznať ich môžete aj vďaka spolupráci s herečkou a speváčkou Luciou Vráblicovou v piesni Čerešne. Po piatich rokoch na slovenskej hudobnej scéne sa skupina rozhodla tvoriť autorské skladby. Prvou novinkou je skladba Mávam, autorom hudby je Viktor Nižník a text má na konte Veronika Oláh Šebeňová.

„Prvá vznikla hudba, ktorá má tanečný charakter. Na ňu Veronika napísala zaľúbený, no časom láskou vyprchaný a sklamaný text. Keď sme si ho od nej vypočuli, boli sme v pomykove, pretože hudba bola pozitívna, ale text naopak smutný. Tento kontrast bol však zámerom. Určite sa vám niekedy stalo, že ste boli smutní a mali ste chuť pustiť si nostalgickú pieseň a nechať svoje emócie vyjsť na povrch. Hudba lieči a preto sme sa rozhodli, že smútok budeme liečiť tancom a hudbou, ktorá vás núti usmievať sa. Preto sa aj v strede piesne nachádza pasáž, v ktorej sa spieva: Tancuj, tancuj, tancuj blízko láska… a my už tancujeme,“ s úsmevom prezradil spevák kapely Viktor Nižník.

Pieseň Mávam nahrávali Voising v ich štúdiu Geminus, v ktorom Viktor Nižník pôsobí ako hudobný producent. Kapela funguje v zložení Viktor Nižník – tenor, Veronika Oláh Šebeňová – alt, Milena Čief Majerová – mezzosoprán, Tomáš Benjamín Nižník – beatbox/perkusie, Rado Tomeš – bas, Katarína Fojtíková – soprán.

„Ak v kapele vznikne autorský tím, je to fantastické. Tým pádom máme vysokú pridanú hodnotu aj pri spolupráci s rôznymi producentami. Do tohto zatiaľ autorského dua, čoskoro pribudnú aj ostatní členovia a vznikne autorské sexteto. Už sa objavili prvé lastovičky a ja mám z toho veľkú radosť. Je veľkou výhodou pracovať vo vlastnom štúdiu, pretože nemáte nad sebou „hodinky“, ktoré okrem času ukazujú aj spotrebované peniaze. Zároveň to znamená, že tam trávite hodiny a hodiny,“ vysvetľuje skladateľský proces Viktor Nižník.

S piesňou Mávam kapela bodovala v súťaži Košický zlatý poklad, do ktorej sa prihlásila na poslednú chvíľu.  

Súťaž Košický zlatý poklad vnímame už dlhšie. Už začiatkom roka sme si hovorili, že to skúsime. Spomenul som si na prihlásenie sa posledný deň uzávierky. Pamätám si, že som to celé prihlasovanie robil v noci, ale stihli sme to. Košický zlatý poklad je prakticky jediná pesničková súťaž na Slovensku a výborná príležitosť, ako získať spätnú väzbu na autorskú tvorbu. Nielen od poslucháčov, ale aj od odborníkov zo sveta hudby. Cena Rádia Slovensko je pre nás dôkazom, že vydať sa na cestu autorskej tvorby bol ten správny krok a veľmi sa z toho teším,“ neskrýva radosť Viktor Nižník.

 A´cappella Voising vznikla v septembri 2018, keď nadviazala na niekoľkoročnú spoluprácu jednotlivých členov v rôznych vokálnych zoskupeniach. Už v začiatkoch pôsobenia sa skupina Voising zúčastnila na medzinárodnom a´cappella festivale Zoom+, zborovom festivale v Chorvátsku a Czech Choir Festivalel
v Hradci Hrálové, kde jej členovia absolvovali vokálny workshop s hviezdou a´cappelly King´s Singers – Paulom Phoenixom. V máji 2020 sa a´cappella Voising spojila so slovenskou herečkou a speváčkou Luciou Vráblicovou, s ktorou naspievali známu slovenskú pieseň Jara Filipa a Milana Lasicu Čerešne. Prelomom v kariére Voising je koniec roka 2022, kedy sa členovia rozhodli pridať do repertoára vlastné autorské piesne a v roku 2023 nahrať prvý autorský a’cappella album. Najbližšie ich môžete vidieť a počuť naživo 6. 12. vo Wine O Clock v Bratislave a 16.12. v Thermia Palace v Piešťanoch.

Link na lyric klip Mávam: https://www.youtube.com/watch?v=-a7gLAQZwoU
WEB: www.voising.sk
Facebook: https://www.facebook.com/VoisingSK
Instagram: https://www.instagram.com/voising.sk/
Tiktok: https://www.tiktok.com/@voisingsk?_t=8hDIhM8gWIL&_r=1
YT: https://www.youtube.com/@voisingsk
Spotify: https://open.spotify.com/artist/4yC5uKmr2VEBvvPQIRi5e8

Zdroj: NK Factory
Foto: Alex Handiakova