Kapela Freya je opäť priamo vo finále Košického zlatého pokladu.

Po tom, čo sa podarilo prebojovať kapele FREYA priamo do finále pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad minulý rok, história sa opäť zopakovala. Žilinčanov totiž aj v tomto ročníku vybrala porota priamo do finále s piesňou Hudba z mesta. Frontmani kapely Lenka Kulichová a Tomáš Kyška neskrývajú radosť z úspechu.

Speváčka, textárka a skladateľka Lenka Kulichová a klávesák a skladateľ Tomáš Kyška spoločne fungujú od roku 2015, no oficiálne odštartovali svoju kariéru až v roku 2020. Ten istý rok zverejnili svoju prvú nahrávku Tréma a práve s ňou sa im hneď podarilo prebojovať v súťaži Košický zlatý poklad priamo do finále.

Tento rok skúsili šťastie znova a boli opäť úspešní. „Pieseň Hudba z mesta sme nahrávali ešte v lete tohto roku. Na poslednú chvíľu sme ju stihli poslať do súťaže Košický zlatý poklad 2021 a nebolo to márne,“ opisujú hudobníci a dodávajú: „Veľmi nás teší, že sme opäť postúpili. Vážime si to a posúva nás to vpred.“ Porota pritom každým rokom vyberá z väčšieho a väčšieho množstva súťažných piesní. Tento rok to bolo 236 skladieb.

Pieseň Hudba z mesta, ktorá postúpila do Košického zlatého pokladu 2021

Porota vybrala dve skupiny postupujúcich piesní. A to skupinu 6 piesní, ktoré postúpili priamo do finále. Medzi nimi aj pieseň Hudba z mesta. No a druhú skupinu – semifinalistov, kde porota vybrala 12 piesní. Tí o postup bojovali prostredníctvom získaných SMS hlasov a šiesti najlepší sa dostali do finále. Finálový koncert sa uskutoční 6. novembra o 19.00 hod. v košickom Kulturparku. RTVS odvysiela priamy prenos v éteri Rádio Slovensko a televízny dokument z podujatia odvysiela Dvojka.

„Po pomalej a melancholickejšej piesni Tréma som chcela vymyslieť niečo veselé a rýchlejšie. Song Hudba z mesta vznikol v období, keď všade zúrila 2. vlna pandémie a práve vtedy som potrebovala mať v hlave niečo pozitívne,“ opisuje autorka textu a melódie finálnej piesne Košického zlatého pokladu 2021. A aj keď Lenka prišla s prvotným nápadom ako je text, melodické linky a úvodný klavír, klávesák Tomáš sa postaral o ostatné araže, ktoré spoločne konzultovali. Túto demo nahrávku ponúkli nahrávaciemu štúdiu Randal Group production a piesne sa už profesionálne ujal producent a gitarista Ľubomír Mazák.

Zostrih z dokumentu ku Košickému zlatému pokladu 2020

Lenka Kulichová si piesne tvorí od šestnástich rokov. „Nikdy som sa za speváčku veľmi nepovažovala, no vždy som rada vymýšľala nové songy a doteraz ma to najviac baví. Aj na gitare som začala hrať preto, aby som si zhudobnila prvú báseň,“ opisuje svoje začiatky, s tým, že teraz má v zásobe množstvo pesničiek.

Hudobníci momentálne pracujú aj na videoklipe k postupujúcej piesni.

Zdroj: TS
Foto: Roderik Kučavík