Slovenský film Čistič premietli v New Yorku!

Slovenskú drámu Čistič premietol v piatok, 20. mája 2016, newyorský festival Panorama Europe. Spolu s ďalšími európskymi filmami bude slovenský zástupca premiérovo predstavený na severoamerickom kontinente. Snímku režiséra Petra Bebjaka minulý mesiac ocenili na festivale v talianskom Lecce za najlepšiu kameru. Kameraman Martin Žiaran už za svoj výkon získal ocenenie Kamera 2015, udeľované Asociáciou slovenských kameramanov. Strihač Marek Kráľovský je vďaka práci na Čističovi čerstvým držiteľom národnej filmovej ceny Slnko v sieti.

Festival Panorama Europe v New Yorku každoročne ponúka výber najvýraznejších európskych celovečerných filmov rôznych žánrov. Príbeh samotára Tomáša, ktorý čistí miesta úmrtí a prepadne bizarnej záľube v sledovaní životov pozostalých aj po skončení svojej práce, tak bude v newyorskom Queense a na Manhattane premietaný v spoločnosti tých najlepších snímok, ktoré súčasná európska kinematografia ponúka.

Cistic_Tomas

V druhej polovici júna potom čaká Čističa jeho španielska premiéra. Do hlavnej súťaže ho zaradil Medzinárodný filmový festival Cinema Jove vo Valencii, ktorý do svojho programu vyberá najkreatívnejšie diela súčasnej kinematografie a spája tak mladých a progresívnych filmárov z celého sveta.

„Veľmi nás teší, že si film nachádza divákov vo svete. Snažili sme napriek zasadeniu do autentických slovenských reálií vyrozprávať príbeh zrozumiteľný aj zahraničnému publiku. Láska, rodina, princípy dobra a zla v človeku – to všetko sú univerzálne témy, ktoré nepoznajú hranice,“ hovorí Peter Bebjak, pre ktorého bol Čistič tretím celovečerným filmom po snímkach Marhuľový ostrov a Zlo.

Cistic_premiera

Premiéru mal na jeseň minulého roka v hlavnej súťaži Medzinárodného filmového festivalu Varšava, do programov ho odvtedy zaradili viaceré európske i ázijské podujatia, v súčasnosti ho premietajú české kiná a čaká ho tiež deväť premietaní v Brazílii.

Facebook – www.facebook.com/filmcistic

Zdroj: DNAProduction