Slovenský film Čistič oceňujú vo svete!

Takmer pred rokom bola slovenská dráma Čistič uvedená vo svetovej premiére na Medzinárodnom filmovom festivale vo Varšave a vstúpila do domácich kín, vo svete ju však premietajú doteraz. S ocenením sa naposledy vrátil jej kameraman Martin Žiaran z gruzínskeho Batumi – získal špeciálnu cenu na prestížnom festivale Golden Eye, ktorý je venovaný filmovej a televíznej kameramanskej tvorbe.

Žiaran si tak pripomenul svoj úspech spred dvoch rokov, kedy bol na rovnakom festivale ocenený dvomi cenami za prácu na českom filme Hany, nakrútenom v jednom zábere. Tentoraz vyberali organizátori ocenených spomedzi 2 223 filmových a televíznych diel z rovnej stovky krajín. Za prácu na Čističovi už Martina Žiarana ocenili na filmovom festivale v talianskom Lecce, ale je tiež držiteľom ceny Kamera 2015, udeľovanej Asociáciou slovenských kameramanov.

martin_ziaran_cena_golden_eye

Na konci septembra získal Čistič niekoľko cien aj počas udeľovania Igricov, najstarších slovenských filmových ocenení. Noël Czuczor, predstaviteľ hlavnej postavy, si domov odniesol sošku Igrica v mužskej kategórii, jeho filmová partnerka Rebeka Poláková sa tešila z tvorivej prémie v kategórii ženskej. Tvorivú prémiu získal za réžiu filmu aj Peter Bebjak, ktorého najnovší kriminálny seriál Za sklom začala minulý týždeň vysielať TV Joj a ktorý v súčasnosti nakrúca spolu so Žiaranom ďalší celovečerný film Čiara.

martin_ziaran

Na svojej festivalovej púti už slovenský Čistič prešiel poriadny kus sveta, videli ho diváci vo viacerých európskych krajinách, ale aj v USA, Indii či nedávno v Austrálii počas tamojšieho každoročného Českého a slovenského filmového festivalu. V dňoch 6. októbra – 2. novembra bude súčasťou prehliadky Slovak Visual – Mostra do Cinema Eslovaco, ktorá prinesie kolekciu 10 celovečerných a 10 krátkometrážnych slovenských filmov do šiestich brazílskych miest. Realizáciu tohto filmu finančne podporil Audiovizuálny fond.

noel_czuczor_martin_ziaran

Zdroj: Peter Gašparík