Selebrities & Slow Magic + Herzog Herzog!

V Brooklyne sa dejú zaujímavé veci. Po She Keeps Bees nás o tom príde presvedčiť aj new wave/guitar-popové trio Selebrities a tajomný „neznámy imaginárny priateľ“ Slow Magic – producent, ktorý kombinuje post-dubstep s dreamwave.

Na svojom spoločnom februárovo-marcovom turné zahrajú v 32 mestách v 14 krajinách. Odštartovali 21. februára v New Yorku, ukončia ho 26. marca v Bratislave v kultúrnom centre Dunaj. Supportovať bude Peťo Janovický a.k.a. Herzog Herzog.

Slow Magic /? – Na európske turné sa tento pseudonym vydal z Brooklynu, jeho skutočný pôvod je však stále zahalený rúškom tajomstva. Spočiatku sa hovorilo, že je z Islandu, z toho však veľmi rýchlo zišlo. Nevie sa ani, či sa pod maskou, pod ktorou vystupuje, ukrýva on alebo ona. Isté je však aspoň to, že je človek v počte jeden kus, hovorí si Slow Magic a okrem toho, že o sebe vytvára mýty, robí aj hudbu. Dobrú hudbu.

Slowmagic

Slow Magic sa pohybuje na pomedzí žánrov glo-fi, shoegaze, chillwave a post-dubstep. S obľubou používa echo efekty, rozsekané sample aj navrstvené syntetizátory, a to všetko prepletá jemnými piano loopmi. Vytvára tak povznášajúcu zasnenú hudbu, soundtrack k roadmovie odohrávajúcom sa kdesi na západnom pobreží USA…

https://slowmagic.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/slowwmagic
https://soundcloud.com/slowmagic
https://vimeo.com/user7849761

Selebrities /us – V článkoch o brooklynskom triu Selebrities sa často skloňujú veľké mená ako Blondie, New Order, The Cure, (zase raz) Ian Curtis a dokonca aj Kate Bush. Najčastejšie sa objavujú v rôznych porovnávajúcich a prirovnávajúcich súvislostiach, faktom však je, že tak, ako názov Selebrities nie je totožný so Celebrities, ani Maria Usbeck (vokály, klávesy), Jer Robert Paulin (gitara, basgitara) a Max Peterson (bicie, klávesy) nie sú Robert Smith či Debbie Harry. To je však len dobre.

Selebrities

Napriek tomu, že z tejto scény čerpajú (kto však dnes nie?), nestrácajú vlastnú tvár, pôsobia sviežo a aktuálne. Z množstva post-whatever kapiel vyčnievajú svojou bezprostrednosťou, očarujúcim šarmom a zmyslom pre 80s estetiku zahalenú purpurovým oparom. Temný pôvab a rafinovaná melanchólia v rovnakej miere dotvárajú celkový výraz ich tvorby – akejsi zmesi synthpopu a new wave, ktorú oni sami nazývajú „voguish summertime goth pop“.

Selebrities vydávajú na Cascine (Londýn, L.A., New York), sesterskej spoločnosti švédskeho vydavateľstva Service (The Whitest Boy Alive). Ich EP Ladies Man Effect (2010) sa stretlo s pozitívnym ohlasom v médiách ako Vice, The Guardian či NME, ktoré ich v určitom zmysle prirovnávajú aj k The XX. Okolo dlhohrajúceho debutu Delusions (2011) sa rozbehol hype, ktorý tento album na niekoľkých blogoch a e-zineoch posunul až do Top 10 releasov roku 2011. Skladby z Delusions majú všetky atribúty potenciálnych hitov: jednoduché melódie, chytľavé gitarové a synťákové riffy, a pôsobivú atmosféru, ktorá niekde v pozadí reflektuje melanchóliu, nepokoj a nerozhodnosť.

https://selebrities.tumblr.com/
https://www.facebook.com/Selebrities
https://www.myspace.com/selebrities
https://soundcloud.com/selebrities
https://vimeo.com/user6781071
https://cascine.us/

Herzog Herzog /sk – Herzog Herzog je talentovaný mladý producent pôvodom z Levíc, momentálne žijúci v Bratislave. Má rád Amona Tobina, Chrisa Clarka a Nosaj Thing a robí jedinečnú elektroniku nielen „na slovenské pomery“. Minulý rok mu na značke Exitab vyšiel debutový dlhohrajúci album In This Position, v súčasnosti pracuje na ďalšom albume, ukážky z neho zaznejú aj v jeho sete na tejto akcii.

https://exitab.exitmusic.org/album/inthisposition
https://facebook.com/herzogherzog
https://soundcloud.com/herzogherzog

A že Don’t Believe The Hype? Príďte sa pozrieť 26. marca do Dunaja a spravte si vlastný názor na to, či sa všetkým tým rečiam veriť oplatí alebo nie. Akcia sa koná v rámci série podujatí American Drum s podporou americkej ambasády.

Slow

Zdroj: Real Something
Publikoval: Redakcia GREGI.NET