Prvý videoklip kapely FREYA. Finalisti Košického zlatého pokladu 2020 prinášajú Posolstvo Vianoc.

Žilinská hudobná formácia FREYA, ktorá sa tento rok prebojovala do šestice priamo postupujúcich finalistov slovenskej pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad predstavuje svoj prvý videoklip. A to k vianočnej piesni s názvom Posolstvo Vianoc. Speváčka Lenka Kulichová sa postarala o text a hudbu urobili spoločne s klávesákom Tomášom Kyškom.

Kapelu FREYA tvorí dvojica hudobníkov – speváčka, textárka, skladateľka Lenka Kulichová (Mušková) a klávesák a skladateľ Tomáš Kyška. Oficiálnu tvorbu odštartovali prvou skladbou Tréma, ktorú uverejnili v roku 2020. Ich prvá pieseň sa hneď dostala do 36. ročníka finále slovenskej pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad. Porota ich vybrala do prvej skupiny – šestice piesní, ktoré priamo postúpili do finále. V nedeľu 19. 12. 2020 odvysielali na Dvojke ku súťaži hudobný dokument, kde predstavili všetkých 12 finalistov Košického zlatého pokladu.

Momentálne však FREYA prichádza so svojim prvým videoklipom k vianočnej piesni. „Text piesne vystihuje to pravé posolstvo Vianoc – aby sme zabudli na všetky trápenia, aj keď to musí byť v momentálnej covidovej dobe pre niekoho veľmi ťažké. Aby sme z hlavy vypustili zlo a nenávistné myšlienky a aspoň v tejto chvíli mysleli na čaro najkrajších sviatkov v roku,“ hovorí autorka textu, speváčka a skladateľka Lenka Kulichová. 

A ako vznikla samotná pieseň? „Keď som započula, ako Tomáš hrá na klavíri svoj nápad, hneď som v tom videla vianočný potenciál. Spoločne sme usúdili, že v našom zozname piesní nám takýto song chýba, tak sme sa naň vrhli. Do klavírneho podkladu som vymyslela text s melodickými linkami. Tomáš do piesne nahral celé bicie nástroje, klavír, roľničky a pizzicato husle. Neskôr sme spoločne dolaďovali celkovú hudobnú štruktúru,“ opisuje speváčka Lenka Kulichová s tým, že do piesne im vymyslel husľový part a vokály aj jej muž Miroslav Kulich (MYOR), ktorý sa tiež venuje hudbe. O basu sa postaral Matúš Dobeš a gitaru im do piesne nahral Ľubomír Mazák.

„Aj keď sme na tejto piesni začali pracovať dosť neskoro a mali sme na ňu pomerne málo času, sme radi, že sa nám podarila dokonči tieto Vianoce,“ dodáva na záver kapela FREYA.

https://www.facebook.com/freyamusicsk
https://www.instagram.com/freyamusicsk/

Zdroj: TS
Foto: Roderik Kučavík