Prvá polovica Kultúrneho leta je za nami.

Festival Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2015 (ďalej len Kultúrne leto) má za sebou dva mesiace plné multižánrových programov pre obyvateľov, ale aj letných návštevníkov hlavného mesta Bratislavy. August sa však so svojím programom nenechá zahanbiť. V poradí už 40. ročník festivalu ponúka overené projekty, ale aj novinky.

U divákov v júli zarezonovali koncerty Festivalu Music Square na Hlavnom námestí, Festivalu Eurovea na Nám. M. R. Štefánika alebo samostatné koncerty Lenky Filipovej v Starej tržnici či nezabudnuteľný Fragile Queen Symphony v Aegon aréne v rámci festivalu Viva Musica!

fragile

Tretí festivalový mesiac sa už pomaly rozbieha. Počas celého augusta bude kvalitný program ponúkať aj Festival Music Square na Hlavnom námestí, autorský projekt Bratislavského kultúrneho a informačného strediska. Festival Eurovea zase láka na oddych pri Dunaji – divákom sa predstaví skupina Bloom, neskôr to bude Natália Hatalová či Latino Dance Party s tanečnou školou La Portella. K overeným a divácky úspešným projektom určite patrí aj cyklus Hudba na Dunaji, ktorý ponúkne tematické plavby – šansónový večer s BonBon Trio alebo swingovú loď s hudobníkmi zo SwinGang.

Prezentáciu tvorby menšín žijúcich na Slovensku predvedie na Hviezdoslavovom námestí festival Kultúrne leto s menšinami. Od 4. do 9. augusta budú môcť návštevníci obdivovať tance a spevy Rusínov, srbský, maďarský či karpatonemecký folklór, rómske piesne či židovské piesne a modlitby.

fats_jazz_band

V auguste takisto pokračujú aj mladé projekty ako Mestské divadlo v Starej tržnici, ktoré počas sobotných trhov ponúka pravidelný kultúrny program pre tých najmenších, alebo Kultúrne leto POD PYRAMÍDOU – Letná Demovnica_FM live. Nová scéna Kultúrneho leta pod budovou Slovenského rozhlasu bude aj naďalej prinášať koncerty mladých slovenských kapiel každú nedeľu v novom čase od 18.00 – 20.00 h.

Koncom mesiaca čaká na všetkých naozaj jedinečný zážitok v podobe podujatia, ktoré na Slovensku nemá obdobu. Golden Age Festival je zameraný vyslovene na štýlové kapely interpretujúce autentickú jazzovú hudbu tzv. zlatej éry minulého storočia, čiže 20. až 40. rokov. Vo V-klube sa 27. augusta predstavia kapely Boba Jazz Band (PL), Fats Jazz Band (SK)  a Paper Moon Trio (SK).

divadlo_tržnica

V Kultúrnom lete pokračuje aj výstava Videl som všetky kostoly Slovenska, ktorá mala pôvodne trvať len do konca júla, ale vďaka veľkému záujmu (tisíc návštevníkov týždenne) sa predĺži o jeden mesiac. Kultúrne leto, to sú aj ďalšie festivaly a cykly ako World Music pri Dóme, Katedrálny organový festival, Na bratislavských hradbách alebo samostatné podujatia ako koncerty Szidi Tobias alebo Ivy Bittovej.

Viac informácií na www.bkis.sk a na www.facebook.com/KulturneLeto.

Zdroj: BKIS