Kultúrne leto dôstojne oslávilo svoje jubileum.

Festival Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2015 (ďalej len Kultúrne leto) má za sebou posledné septembrové podujatia. Symbolicky ho ukončil záverečný koncert Kultúrneho leta XI. NAPS Medzinárodný ekumenický koncert 2015.

Celkom 350 podujatí, 43 scén, takmer 70 spoluorganizátorov a neuveriteľných 100 000 návštevníkov – to je bilancia Kultúrneho leta, ktoré sa dramaturgiou pokrývajúcou takmer 4 mesiace od júna do septembra právom radí medzi najväčšie letné mestské festivaly. Festival Kultúrne leto tento rok oslávil už svoje 40. výročie. S nápadom zrealizovať tento multižánrový letný festival prišiel Stanislav Bachleda z vtedajšieho Mestského domu kultúry a osvety: Je to naozaj krásny vek zrelosti i múdrosti. V tejto podobe sa mi Kultúrne leto naozaj páči. Vo sne by mi nebolo prišlo na um, keď sa v roku 1976 začala táto tradícia, že dospeje k takému okrúhlemu jubileu. Teší ma, že základná kostra festivalu je stále prítomná, čo svedčí o jeho nadčasovosti. Pochopiteľne, že každoročne sa dramaturgia obohacuje, spestruje, cykly i jednotlivé podujatia pribúdajú. Súčasná podoba zodpovedá dobe a potrebám návštevníkov, takže tá súčasná tvár je naozaj súčasná.

Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS) získalo záštitu nad festivalom pred 12 rokmi. „Keď sme prebrali Kultúrne leto, malo deväť scén. Dnes účinkujeme na vyše 40 scénach, z toho väčšina je na otvorených scénach a námestiach hlavného mesta bez vstupného. Na začiatku väčšinu festivalových podujatí organizovala jedna mestská organizácia, dnes je Kultúrne leto spoločný projekt množstva tvorcov, partnerov, mestských častí, tento rok takmer 70 spoluorganizátorov vytvorilo z mesta umeleckú scénu. Zvýšil sa počet podujatí aj šírka ich ponuky pre Bratislavčanov a návštevníkov mesta,“ vyjadril sa k festivalu riaditeľ BKIS Vladimír Grežo.

KL2015_BKIS_Miroslava_Spodniakova

Jedným z cieľov BKIS pri preberaní festivalu bolo podporiť vznik nových formátov, zároveň ale podržať aj tie, ktoré s festivalom kráčali už od začiatku, ako napríklad Medzinárodný gitarový festival J. K. Mertza. Letná Bratislava sa tento rok rozrástla o nové projekty ako Kultúrne leto POD PYRAMÍDOU v programe Letná Demovnica_FM live, Golden Age Festival, cyklus Na Bratislavských hradbách, open-air tančiarne argentínskeho tanga na Hlavnom námestí či obľúbené divadielka pre deti v rámci scény Mestské divadlo v Starej tržnici. „Z tejto spolupráce sa veľmi tešíme, sobotné divadielka počas trhov si veľmi rýchlo našli stálych návštevníkov medzi malými aj veľkými. Určite si to radi zopakujeme aj budúci rok,“ priblížila Denisa Chylová z Aliancie Stará tržnica.

Mimoriadny úspech zaznamenala aj unikátna výstava Videl som všetky kostoly Slovenska autora Zdenka Dzurjanina v kurátorskej koncepcii Pavla Demeša. Pre veľký záujem zo strany návštevníkov sa z pôvodného termínu 31. augusta predĺžila až do 10. septembra. Ako prezradil Pavol Demeš, s výstavou majú aj ďalšie plány: „Veľmi nás teší výnimočná návštevnosť výstavy. Pozrelo si ju vyše 13 000 ľudí zo Slovenska a podľa zápisov v knihe návštev i ľudia zo 68 ďalších krajín z piatich kontinentov. V spolupráci s BKIS plánujeme po ukončení výstavy v Bratislave putovanie po krajských mestách ako aj zahraničných metropolách. Ako prvé máme rozpracované Košice.

Festival v budúcnosti plánuje bližšie spolupracovať s mestskými časťami a stať sa skutočným celomestským festivalom. „Naše účinkovanie v mestských častiach je niečo, čo robíme obzvlášť radi. Spolupráca so 17 mestskými časťami sa postupne rozširuje a verím, že možno už budúci rok budeme s Kultúrnym letom vo všetkých častiach mesta. Do budúcnosti plánujeme viac otvoriť ponuku pre vstup tvorcov a spoluorganizátorov do festivalu aj s malými projektmi,“ dodal na záver Vladimír Grežo.

Viac informácií na www.bkis.sk a na www.facebook.com/KulturneLeto.

Zdroj: BKIS