Prehliadka Cinevitaj vzdáva hold nezabudnuteľnému neapolskému komikovi, hercovi a režisérovi Massimovi Troisimu

Od 28. mája do 20. júna bude mať slovenské publikum možnosť preniknúť do sveta obľúbeného talianskeho komika a režiséra Massima Troisiho. V štyroch ikonických snímkach, ktoré sa budú premietať počas mája a júna v bratislavskom Kine Lumière, sa predstaví na veľkom plátne spoločne s ďalšími filmovými velikánmi: s Robertom Benignim (Zostanú nám len oči pre plač), s Marcellom Mastroiannim (Koľko je hodín?), s Philippom Noiretom (Poštár). Mozaiku doplní jeho filmový debut Začínam od trojky. Festival DOLCE VITAJ, ktorého súčasťou je aj filmová prehliadka, organizuje Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave.

„Neapolský herec, komik, režisér a scenárista Massimo Troisi (1953-1994) zanechal v talianskej kinematografii nezmazateľnú stopu. Uznávaný režisér Mario Martone mu venoval dokument Niekto tam dole ma má rád; spomína naňho ako na ʻsyna Neapolaʼ, jeho filmové umenie však patrilo celému svetu, uviedla riaditeľka Talianskeho kultúrneho inštitútu v Bratislave Alessandra Sanniti. „Troisi sa vyznačoval osobitým melancholickým prejavom s náznakom irónie, čím sa do kolektívnej pamäte zapísal ako komik s citlivou dušou.“

Cinevitaj otvorí v utorok 28. mája 2024 o 18:00 h. snímka Zostanú nám len oči pre plač (r. M. Troisi, R. Benigni, 1984). Učiteľ Saverio (R. Benigni) a školník Mario (M. Troisi) sa neočakávane ocitnú v roku 1492. Sled komických udalostí vyvrcholí nápadom zastaviť Krištofa Kolumba na jeho ceste za objavením Ameriky. Z ich dobrodružstva vzišiel fantazijný film, oslobodený od zabehaných pravidiel,plný skečov a bizarných scén, ktoré z neho urobili kultovú taliansku komédiu.

Trailer Zostanú nám len oči pre plač https://www.youtube.com/watch?v=FjuVx1JkSdo Druhou snímkou prehliadky je Troisiho režisérsky debut Začínam od trojky (r. M. Troisi, 1981), na programe je v utorok 4. júna 2024 o 18.00 h. Herec sa predstaví v úlohe mladého a neohrabaného Gaetana, ktorý sa rozhodne zanechať rodný Neapol a hľadať šťastie vo Florencii, kde chce „začať nový život od trojky“. Vďaka tomuto titulu sa Troisi stal verejne známym a diváci okamžite ocenili jeho komediálne nadanie spojené s veľkou dávkou ľudskosti, ktorú dokázal vložiť do každého gesta či repliky, čo z neho urobilo dôstojného dediča legendárneho komika Totòa a bratov De Filippovcov.

Snímka, ocenená Donatellovým Davidom za najlepší film a mužský herecký výkon v hlavnej úlohe, sa premieta v digitálne reštaurovanej verzii, ktorú poskytol taliansky národný filmový archív Cineteca di Roma.

Komorná dráma Koľko je hodín? (r. E. Scola, 1989) je na programe v utorok 11. 6. 2024 o 18:00 h. Herecký koncert Massima Troisiho a Marcella Mastroianniho v réžii Ettoreho Scolu zachytáva zložitý vzťah medzi otcom a synom počas spoločne stráveného dňa v Civitavecchia.

Marcello má v sebe aj napriek svojim neduhom vitalitu a veselosť muža milujúceho život. Michele je introvertný a premýšľavý tridsiatnik. Hoci majú rozdielne charaktery, snažia sa po rokoch nájsť k sebe cestu. Film získal na festivale v Benátkach v roku 1989 viacero cien, z toho cenu Volpi za mužský herecký výkon pre oboch protagonistov.

Poslednou snímkou prehliadky je titul Poštár (r. M. Radford, 1994). Festival ho uvedie vo štvrtok 20.6.2024 o 18:00 h. v digitálne reštaurovanej verzii. Príbeh priateľstva domorodého poštára Maria (M. Troisi) a básnika v exile na malom stredomorskom ostrove Pabla Nerudu (P. Noiret) bol inšpirovaný románom čílskeho autora Antonia Scármetu. Je Troisiho posledným a najslávnejším filmom, ktorý mu posmrtne vyniesol medzinárodné uznanie. Snímka získala množstvo ocenení, medziiným aj Oscara za najlepšiu filmovú hudbu (Luis Bacalov). Massimo Troisi zomrel na zlyhanie srdca len pár hodín po skončení nakrúcania. V tomto roku si pripomíname 30. výročie jeho smrti.

Festival Dolce Vitaj sa koná pod záštitou primátora Hlavného mesta SR Bratislavy Matúša Valla.
Organizátori: Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave, Talianske veľvyslanectvo, Taliansko – Slovenská obchodná komora
Spoluorganizátori prehliadky: Kino Lumière Bratislava,
Partneri: VUB, Generali, Brovedani
Mediálni partneri: in.ba, citylife, gregi

Viac informácií ponúkajú webové stránky: dolcevitaj.eu / iicbratislava.esteri.it

TS