Nový album Mareka Dorčíka „About Time“ vychádza ako environmentálna správa o stave našej planéty.

Jazzová hudba so silným odkazom spoločnosti. Nahrávka talentovaného bubeníka Mareka Dorčíka vysiela vnímavým poslucháčom okrem hudobného posolstva aj varovný signál. Vo vydavateľstve Hudobný fond vstupuje do života ďalšia novinka zo série debutantov.

Marek Dorčík však rozhodne nepatrí do kategórie začiatočníkov. Mladý bubeník a skladateľ má za sebou bohaté skúsenosti na zahraničnej scéne. Absolvent žilinského konzervatória už 15 rokov žije a pracuje v Anglicku. Od roku 2006 pôsobil v Manchestri, kde sa vypracoval na špičkového jazzového muzikanta s vlastnými nápaditými projektmi. Posledných sedem rokov sa však pohybuje najmä v Londýne, kde mu učarovala tamojšia jazzová scéna. Svoju hudobnú kariéru obohatil o účinkovanie na britských festivaloch v Manchestri, Londýne a Cheltenhame či v známych jazzových kluboch Ronnie Scott’s alebo Vortex Jazz Club. S úspechom sa ako “performer“ prezentoval s hudobnými telesami European Union Quartet a Lukáš Oravec Quartet. Nový vietor do plachiet dostáva Dorčík v roku 2019, kedy zakladá kapelu Marek Dorčík Šperkasa.

„Pozbieral som muzikantov z okolia, s ktorými som už predtým spolupracoval. Spolu na pódiu vždy vytvárame niečo, čo niekam smeruje. Je pre mňa dôležité, aby sa na pódiu niečo dialo, aby neznela len muzika s určitým charakterom, pri ktorej sa ale poslucháči nudia. Pri živých koncertoch sa preto musia pootvárať všetky dvere, aby bol riadny prievan,“ vysvetľuje Dorčík. Starostlivo vybraní hudobníci, bohaté koncertné skúsenosti a ďalšie bádanie v radoch improvizovanej hudby prirodzene vyústili k nahratiu albumu „About Time“, ktorý vznikal vo Welshskom Cardiffe.

Pre projekt Šperkasa, podobne ako pre nahrávanie, boli oslovení špičkoví muzikanti: George Crowley – tenor saxofón, Miguel Gorodi – trúbka a krídlovka, Tom Hewson – klavír a Mick Coady – kontrabas. Spolu s Marekom Dorčíkom tak vytvorili energický kvintet, ktorý sa odvoláva na jazzové zostavy rokov minulého storočia. „S naším kvintetom s trúbkou a saxofónom v popredí sa nám podarilo docieliť zvuk, ktorý som si predstavoval a ktorý siaha aj do tradície kapiel 40-tych rokov,“ upresňuje Dorčík.

Album však okrem hudobného pôžitku prináša aj dôležité posolstvo v podobe varovnej správy o meniacom sa podnebí vplyvom globálneho otepľovania. Titulná skladba About Time, v preklade „je načase“, preto nesie tmavý melancholický náboj ako symbol hrozby. Naopak Blue Hour dáva svojím pozitívnym charakterom ľudstvu a planéte nádej. Balada Golden Hour zasa symbolizuje pohľad na prírodu počas východu slnka. Nahrávka s environmentálnou tematikou zachytáva deväť kompozícií, z ktorých osem napísal sám Dorčík, skladba Yes Or No je jazzovým štandardom Wayna Shortera s Dorčíkovým aranžmánom. Ostatné skladby umne zaranžoval Pavel Klimashevsky. Ako uvádza sám autor, environmentalistický podtón nekričí z albumu priamo. „Je skôr skrytý, takže ľudia sa musia spýtať, čo tým bolo myslené. Ja teda čakám, kým sa spýtajú,“ uzatvára Dorčík.

Ďalšie informácie o CD Marek Dorčík – About Time:
https://www.musicaslovaca.sk/index.php?route=product/product&product_id=2947&search=dorcik

FB profil Hudobného fondu
https://www.facebook.com/hudobnyfond.sk?fref=ts

 Zdroj: Hudobný fond