Nový album Stille vychádza ako reflexia diela skladateľa Antona Steineckera

Tvorba skladateľa Antona Steineckera predstavuje širokú žánrovú škálu od skladieb pre sólový nástroj až po symfonické či zborové diela. Jeho rukopis, mimoriadne bohatý na emocionálnu osobitosť, prešiel od čias štúdií kompozičným i estetickým vývojom. Tieto autorské metamorfózy vychádzajú pod hlavičkou vydavateľstva Hudobný fond.                  

Obsah profilového albumu Stille je koncipovaný predovšetkým pre sólové nástrojové obsadenie. Nahrávka poslucháčom otvára pôsobivý svet hry na klarinet, husle, tubu, ale aj akordeón či cimbal. Invencie, prelúdiá či nokturná prechádzajú od myšlienkovo jednoduchších k nahustenejším, vychádzajúc zo zvukového spektra a možností jednotlivých nástrojov. Jednotlivé kompozície vznikajú postupne, niektoré ešte počas domácich i zahraničných štúdií rovnako, ako aj ich audiozáznamy. Skladby tak tvoria akési časozberné CD, ktoré odkrýva autorove myslenie v danom období komponovania. Steineckerove diela nečerpajú len z bohatých zvukových a interpretačných možností zvolených nástrojov, ale aj z interpretačného umenia hudobníkov. „Rozhodol som sa ísť cestou čo najlepších interpretov, ísť na kvalitu. Nahrávka zachytáva umenie mojich priateľov – významných hudobných osobností v období ich zenitu,“ uvádza Steinecker.

Reprezentatívneho programu sa ujali špičkoví domáci aj zahraniční umelci – huslista Milan Paľa, klarinetista Csaba Klenyán, tubista József Bazsinka, akordeonista Peter Katina, perkusionista Dániel Janca a cimbalistka Enikő Ginzery. Napriek zriedkavosti tvorby pre sólo cimbal v našich končinách je práve cimbalový cyklus Notturni ťažiskom nahrávky. Pozoruhodné dielo vznikalo v rokoch 2001 až 2005 a bolo napísané a dedikované Enikő Ginzery. „Podľa názvu jedného z nokturn tohto cyklu, ktoré som písal počas štúdia v Nemecku, je pomenovaný aj celý album Stille. Názov mi prišiel signifikantný, pretože skladby sú zväčša písané pre jeden nástroj. Nie je to na počúvanie úplne jednoduchá hudba, niektoré skladby sú sofistikovanejšie, čo sa týka myslenia aj interpretácie. Je to krivka, ktorá niekam smeruje a potom sa upokojí. Takýto typ hudby by mal poslucháč počúvať v tichu, aby dokázal pospájať niektoré kontexty, pretože každá skladba má svoju osobitú tvár, svoj charakter,“ vysvetľuje autor.  

Dramaturgický oblúk albumu uzatvára bonusová nahrávka v podobe Sláčikového tria, za ktorú získal autor v roku 2004 cenu SOZA za najúspešnejšiu skladbu mladého autora v oblasti vážnej hudby. Trojica významných interpretov huslista Viktor Šimčisko, violista Milan Telecký a violončelista Ján Slávik sa z vlastnej iniciatívy rozhodli toto dielo nahrať a tak v roku 2000 v priestoroch Slovenského rozhlasu vzniká záznam, ktorý je aj z vďačnosti skladateľa zaradený na album. „Je to zároveň pocta týmto trom pánom,“ uzatvára Steinecker.

Ďalšie informácie o CD Anton Steinecker – Stille: https://www.musicaslovaca.sk/index.php?route=product/product&path=65_59&product_id=3006
FB profil Hudobného fondu: https://www.facebook.com/hudobnyfond.sk?fref=ts

Zdroj: Hudobný fond