Kapela Eugena Botoša vydáva svoj takmer zabudnutý album Love For Real

Kedysi nahratá prvotina jazz-funkovej skupiny Eugen Botoš Finally uzrela po viac ako 11-tich rokoch svetlo sveta. Pôvodne debutový album Love For Real skončil na dlhé obdobie v zásuvke stola, až kým sa hudobníci nerozhodli vydať pre svojich slovenských fanúšikov ďalšie CD doma. „Odležaná“ novinka tak vychádza vo vydavateľstve Hudobný fond.   

Multiinštrumentalistu Eugena Botoša mladšieho netreba hudobnej obci veľmi predstavovať. Ešte v roku 2008 založil kapelu, ktorej sa podarilo vybudovať si silnú poslucháčsku základňu nie len u nás, ale predovšetkým v USA a Japonsku. Práve Japonsko predstavuje v živote muzikantov dôležitý míľnik, kedy sa tamojší prestížny label P-Vine rozhodol zastrešiť v poradí ich druhý nosič Final Definition. Krátko po uvedení na japonský trh sa album ocitol na popredných miestach v rebríčkoch predajnosti. Medzinárodný rozmer kapely a nespochybniteľný talent však naznačil dávno predtým úspech skladby, ktorá sa po rokoch ocitá na pôvodne debutovej doske. „Na albume Love For Real je nahratá skladba Manhattan,  ktorá sa stala v Amerike hitom a odštartovala nás do sveta. Je to singel, ktorý rotoval rok v najväčších amerických smooth-jazzových rádiách. Vďaka tejto skladbe, ktorá nám zarobila, sme neskôr mohli vydať Japonský album,“ uvádza Eugen Botoš.

Japonský album mal byť pôvodne vydaný na Slovensku, avšak žiadne z vydavateľstiev oň neprejavilo záujem. Album s najväčšími jazzovými menami ako Dionne Warwick, Brian Mcknight či Earth Wind and Fire bol nahratý a zmixovaný, potreboval už len vydavateľa. „Mrzelo ma, že na Slovensku žijem a že pre svojich fanúšikov tu nemáme v predaji vlastný album. To bol dôvod, prečo sme našu „šuflíkovú“ prvotinu vydali – naši fanúšikovia si to zaslúžili,“ vysvetľuje okolnosti vydania albumu Botoš.     

Nahrávka vznikala v rokoch 2008 – 2009 v trnavskom štúdiu u Milana Tökölyho. V tom čase mladý hudobník napísal Ericovi Marienthalovi – americkej saxofónovej legende, či by si s nimi počas Bratislavských Jazzových Dní nezahral. „Vyskúšal som napísať saxofonistovi, ktorého hudbu počúvam. Za 15 minút som dostal odpoveď, že veľmi rád príde a rád si s nami zahrá. To bol náš odrazový mostík. Na základe toho vznikla skladba Tribute to chick, neskôr skladba Manhattan, kde Eric Marienthal účinkuje,“ spomína Botoš.

Album obsahuje desať autorských skladieb, medzi inými aj Love For Real, podľa ktorej je album pomenovaný. Hudobníci do dramaturgie zaradili aj bonusový trek Shine, ktorý sa už nezmestil na Japonský album. Nahrávka sa okrem stálych členov kapely pochváli celým radom hosťujúcich špičkových hudobníkov z rôznych kútov sveta, akými sú basgitarista Janek Gwizdala, basgitarista Alan Caron, klavirista Otmaro Ruiz, speváci Kenny Wesley, Verny Varela, gitarista Harri Stojka a ďalší.  

„Na albume sú momenty, za ktoré sa myslím nemusím hanbiť. Po zvukovej stránke by sa to dnes dalo nahrať lepšie, ale unikátna je tá dravosť a nebojácnosť. Necítiť tam žiaden kalkul, iba interakciu medzi hudobníkmi a hudbu, ktorá nás baví. Poslucháči tam nájdu trojminútové sóla, aj dlhšie deväť minútové skladby, ktoré by som sa z dnešného pohľadu už neodvážil napísať,“ uzatvára Botoš. Po viac ako dekáde sa slovenskí fanúšikovia konečne dočkali aj slovenského vydania albumu jazz-funkovej formácie. Novinka vychádza vo vydavateľstve Hudobný fond.  

Slovenskému hudobníkovi Eugenovi Botošovi sa nedávno podarilo niečo, o čom môžu mnohí slovenskí umelci iba snívať. Spoločnosť Roc Nation, ktorú vlastní slávny raper Jay Z, zaradila jeho skladbu Symphony of Broken Hearts, ktorú nahral s legendárnou Dionne Warwick, na troj-CD kolekciu The Black Heritage Music Collection. Skladbu si do projektu vybral samotný Jay Z.

Videovizitka CD Eugen Botoš – Love For Real: https://www.youtube.com/watch?v=dVDVesFX6dU
Ďalšie informácie o CD Eugen Botoš – Love For Real: https://www.musicaslovaca.sk/index.php?route=product/product&product_id=2998
FB profil Hudobného fondu https://www.facebook.com/hudobnyfond.sk?fref=ts

Zdroj: Hudobný fond