Alan Bartuš vydáva debutový sólo piano album s názvom SOLOLOGY

Nahrávanie slovenského jazzu zažíva svoju renesanciu. Na hudobné pulty sa dostáva výnimočná novinka mladého umelca, cenami ovenčeného virtuózneho pianistu Alana Bartuša. Tentokrát ide o vlastnú nahrávku SOLOLOGY, ktorou sa môže hudobnej obci pochváliť vydavateľstvo Hudobný fond.

„Alanova sólová nahrávka je brilantným, farebne bohatým zážitkom z počúvania. Jeho osobný harmonický a moderný jazyk opisuje jeho vášeň k hudbe. Keď počúvam jeho vplyvy, oceňujem ich individuálny prístup s jedinečnými prvkami, odvodenými z jeho kultúry a modernej klasickej hudby.
Je potešením počuť mladý talent s takým vyspelým hlasom. Gratulujem!“, vyjadril sa k albumu legendárny Jerry Bergonzi, považovaný za jedného z najlepších jazzových umelcov sveta.

Klavírista a skladateľ Alan Bartuš, pochádzajúci z významnej hudobníckej rodiny v Lučenci (otec Štefan je etablovaným kontrabasistom v Európe), je mimoriadnym zjavom na poli domácej i rakúskej jazzovej scény. Vyštudoval klasický klavír na Cirkevnom konzervatóriu v Bratislave a jazzový klavír na MUK University vo Viedni. Disponuje cenami z rôznych domácich aj zahraničných klavírnych súťaží vo vážnej hudbe. Napriek mladému veku sa poslucháčom stihol okrem živých koncertov predstaviť aj na rôznych albumoch s poprednými umelcami, ako Nina Berglová/Štefan Bartuš – Inou krajinou, Nové tváre slovenského jazzu či Alan&Štefan Bartus Trio – Connectivity. Podieľal sa tiež na nahrávkach, ktoré budú vydané čoskoro – projekt Lukáša Oravca spolu s jedným z najlepších saxofonistov sveta Jerrym Bergonzim a taktiež projekt Martk (l)Xperiment, spolu s držiteľom cien Grammy Timom Armacostom. Ide o mimoriadne skúsenosti pre 21-ročného umelca, ktorého prizvania k spoluprácam sú zároveň ďalším potvrdením jeho talentu a kvalít. V roku 2017 získal so svojím Triom (J. Valíček, M. Štubniak) absolútne víťazstvo súťaže Jazz Start Up a v súťaži Nové tváre slovenského jazzu je mu udelená Cena za presvedčivý inštrumentálny výkon. V roku 2022 sa stáva víťazom klavírnej súťaže Excellence Piano Awards a prestížnej súťaže Austrian Ö1 Jazz Prize. Úspech ho katapultuje  na jednu z najprestížnejších jazzových škôl na svete Manhattan School of Music v New Yorku. Raketový štart mladého hudobníka a skúsenosti z koncertných pódií i nahrávacích štúdií prirodzene vyústili do túžby po čisto sólovej nahrávke. Tento rok tak prichádza s vlastným albumom SOLOLOGY, ktorého vznik bol motivovaný tvorbou velikánov, akými sú Keith Jarrett, Herbie Hancock, Chick Corea či Kenny Kirkland.

Nahrávka dokonale zúročuje Alanove štúdiá klasickej hudby s jazzovou improvizáciou. Pred poslucháčov tak predstupuje s vyzretou nahrávkou plnou majstrovskej techniky, hlbokej znalosti melódie, harmonických postupov, bohatej rytmickej nezávislosti a v neposlednom rade improvizácie. „Je pozoruhodné, že Alan už vo veku 21 rokov stelesňuje vlastnosti zrelého jazzového umelca  na Newyorskej scéne. Melodická invencia? Harmonická predstavivosť? Rytmické majstrovstvo?  To všetko je v ňom už hlboko zakorenené. Pridajte k tomu zdravý rešpekt k tradícií akustického jazzu s ochotou porušiť pravidlá a vydať sa na dobrodružnú cestu. Som si istý, že Alanova nová nahrávka je prvou z dlhej diskografie, ktorá bude reflektovať dielo nového vzrušujúceho hudobného hlasu,“ zhodnotil špičkový saxofonista Tim Armacost.       

Bartuš sa však neprezentuje len ako talentovaný klavirista a improvizátor, ale aj ako skladateľ. Album prináša poslucháčom desať autorských skladieb, ktoré sú ovplyvnené autorovou životnou skúsenosťou a z nej plynúcou životnou filozofiou. Ako sám klavirista uvádza, prostredníctvom svojej hudby sa snaží o odovzdanie posolstva lásky, pochopenia, tolerancie a božej energie. „Prosím o mier a vieru v Boha, ktorý mi dal dar hudby a talent. Prajem si, aby moja hudba šírila medzi ľuďmi pokoj, lásku a mier. Hudba je moje životné posolstvo. Som misionár s hudbou v srdci,“ uzatvára Bartuš.

Krst nového albumu sa uskutoční v Slovenskom Rozhlase 22. februára. Súčasťou uvedenia nahrávky do života bude aj živý koncert, ktorým Alan Bartuš oslávi svoje 22. narodeniny. Garantom a zároveň krstným otcom albumu sa stane slovenský jazzový saxofonista Nikolaj Nikitin. Album Alan Bartuš – SOLOLOGY vychádza vo vydavateľstve Hudobný fond.

Album si môžete vypočuť tu:
https://songwhip.com/alanbartus/solology

Videovizitka albumu SOLOLOGY:
https://www.youtube.com/watch?v=5M46t4lImxo

Zdroj: Hudobný fond