Nová frekvencia pre slovenský jazz.

Jazz. Hudobný žáner, ktorý má na Slovensku a aj v Bratislave množstvo priaznivcov. Spoločne zažívame krásne koncerty, ktoré sú v prepojení s ďalšími žánrami a stávajú sa tak platformou aj pre rôzne iné hodnotné hudby. Je preto dôležité darovať slovenskému jazzu vlastnú frekvenciu. Jazz Rádio, ktoré nebude len akýmsi jukeboxom, ale stane sa novou živo pulzujúcou hudobnou platformou na európskej úrovni. Bratislavským kreatívnym rádiom s interaktívnou dramaturgiou prezentujúcou rôzne druhy podujatí súvisiacich s jazzom.

Tento aspekt nadobúda na mimoriadnej dôležitosti práve v období pandémie COVID-19, kedy počuť ešte naliehavejšie volania hudobníkov po možnostiach verejne sa prezentovať. Práve Music Gallery Group s.r.o. na čele s konateľom Martinom Valihorom môže byť zárukou kvality vysielaného obsahu a úspešného fungovania novovznikajúceho rádia. Tento hudobník a umelec, patriaci medzi medzinárodnú špičku, sa rokmi osvedčil aj ako schopný organizátor medzinárodných podujatí veľkého rozsahu ako napríklad One Day Jazz Festival či Jazz v Divadle Aréna. Slovami Martina Valihoru: „ Je to obrovský krok k rozvíjaniu našej scény, k jej vývinu. Od organizovania festivalu je jazzové rádio prirodzené vyústenie mojich aktivít, ktoré v tejto dobe má svoje opodstatnenie. Myslím si, že je to obraz našej vyspelej komunity, ktorá vníma umenie a jazz patrí k celosvetovo uznávanej umeleckej forme. Sú to ľudia ktorí študujú hudbu, oddávajú sa jej celý život a zároveň je to platforma hudieb, ktorá dáva priestor inštrumentalistom a veľkej hudobnej komunite v tomto žánri. Jazzové rádio má byť nie len príjemným zdrojom lokálnej a jazzovej hudby, ale aj rádiom, ktoré sa bude starať o informovanosť o kultúrnom dianí v Bratislave. Bude dávať priestor rôznym interaktívnym formátom, programom a reláciám. Živým vstupom či prenosom živých koncertov. Ja môžem byť garantom, ktorý sa posnaží celé to naštartovať a zrealizovať po produkčnej a manažérskej stránke, no zároveň mám za sebou celú jazzovú obec, hudobníkov a podporovateľov. Chcem, aby dostali priestor aj v reláciách, aby si tam každý našiel svoj formát. Spoločne tak vytvoríme dramaturgiu rádia, ktorá bude počúvaná. Bratislavské rádio, ktoré bude hovoriť o slobode v hudbe, o kvalite v hudbe, o kvalite interpretačného umenia. Bude dávať priestor hudobníkom, sólistom hrajúcim hudbu, ktorá súvisí s jazzom.“

Na svete sú masy ľudí, ktorí obľubujú jazz, napriek tomu, že to nie je masová zábava. V Bratislave je to rovnaké. Máme niekoľko jazzových festivalov, a preto niet  pochýb, že tento žáner spája silnú komunitu, ako medzi hudobníkmi, tak aj divákmi. Projekt Jazz Rádio má moju plnú podporu. Bratislavčania potrebujú možnosť výberu a alternatívu k štandardným stredno prúdovým vlnám. Rôznorodosť hudobnej ponuky vypovedá o vyspelosti spoločnosti.“ (Peter Lipa, jazzový hudobník a organizátor Bratislavských Jazzových Dní)

O zámere, ktorý má veľkú podporu v širokej hudobnej komunite sa rozhodne najbližšie týždne. Rada pre vysielanie a retransmisiu určí, kto zastreší novú frekvenciu pre slovenský jazz v podobe Rádia Jazz. Túto aktivitu určite privítajú všetci organizátori a ľudia starajúci sa o kultúru v Bratislave. Nové Rádio Jazz sa tak stane dôležitým premostením medzi hudobníkmi a poslucháčmi tohto žánru.

Zdroj: TS