Nová emotívna vianočná pieseň od Katy Talan dostane aj vás

Vianočné obdobie je obľúbenou časťou roka pre mnoho ľudí, rovnako aj pre známu slovenskú speváčku a úspešnú modelku Katy Talan, ktorá sa svoje vianočné posolstvo rozhodla vyjadriť formou srdečnej a emotívnej skladby s názvom Čas vianočný, kde dala priestor aj talentovaným deťom z jej susedstva.

Prvá vianočná pieseň v podaní modelky a speváčky Katy Talan, známej z finále súťaže X Factor, interpretuje pocity, ktoré od Vianoc očakávame, a to pokoj, harmóniu a nádej. Okrem toho však veľmi emotívne podčiarkuje silu lásky a krásu života, na čo sa v dnešnom rýchlom online svete zabúda. A práve Vianoce sú tým ideálnym obdobím na pripomenutie toho, čo je podľa Katy najdôležitejšie: „Prostredníctvom mojej novej vianočnej piesne som chcela priniesť na tento svet trochu lásky, aby ľudia viac otvorili svoje srdcia a uvedomili si, že to láska je tá najsilnejšia zbraň proti všetkému zlému, a že to najkrajšie čo človek má, je rodina a umenie milovať.“ 

V piesni Čas vianočný vystupuje okrem Katy aj detský zbor, ktorý okrem toho, že dodal skladbe veľkolepejší rozmer, podčiarkuje jej sviatočný charakter. „Jedným z mojich hudobných snov bolo, aby v nejakej mojej piesni znel zbor detí. Myslím si, že som nemohla vybrať lepšiu skladbu ako práve túto vianočnú, kde detské hlasy dotvorili jedinečnú sviatočnú atmosféru. Okrem toho som rada, že som týmto spôsobom mohla motivovať deti z môjho rodného mesta Dubnice nad Váhom, a to konkrétne Lilly, Ninku, Sally, Stelu, Amira, Aliho, Mateja a Miška, aby ďalej rozvíjali svoj hudobný talent,“ teší sa Katy a dodáva, že tieto nadané deti pozná už niekoľko rokov, lebo skoro všetky bývajú v tom istom paneláku ako ona. S Katy ich spája aj to, že navštevujú, ako ona kedysi, Základnú školu Pavla Demitru v Dubnici nad Váhom.

Katy, okrem toho, že pieseň naspievala, je aj jej autorkou po hudobnej a textovej stránke. Pri komponovaní skladby dokonca už rovno vymyslela aj scenár videoklipu, a preto si ho aj sama režírovala. „Videoklip, rovnako ako pieseň, zdôrazňuje dôležitosť lásky a potrebu milujúcej rodiny a priateľov, čím sa riadim aj ja, a chcela som to ukázať i prostredníctvom videoklipu, v ktorom sa nám, podľa môjho názoru, naozaj podarilo zachytiť čaro vianočnej atmosféry,“ hovorí Katy a dodáva, že je to nákazlivé a po jeho zhliadnutí tá pravá vianočná nálada určite dostane aj vás. O videoklip sa postaral šikovný Erik Keosz Osvald.

Pieseň Čas vianočný je elegantne minimalisticky spracovaná skladba s výraznou klavírnou melódiou. Katy využila náhlu inšpiráciu a nosnú melódiu skladby a emotívny text napísala pri klavíri za pár hodín. Následne ju posunula skvelému klaviristovi Martinovi Balážovi na spracovanie. Gradáciu a veľkoleposť vytvára zapojenie zboru detí, ktorý sa pridáva v druhej časti skladby a spolu s vokálom Katy ho nahral Andrej Mutňanský. Čo sa týka textovej časti, ideovo vychádzala Katy z vlastných skúseností, ktoré ju utvrdili v tom, že na svete je veľa negatívneho, čo v ľuďoch vyvoláva trápenie a smútok. Pritom by stačilo trochu viac lásky a porozumenia a mnoho z toho zlého vôkol nás by vôbec nemuselo existovať.

Katy má aj s deťmi, vystupujúcimi v piesni, v pláne odohrať niekoľko vianočných vystúpení, najmä v Dubnici nad Váhom a okolí. Okrem toho plánuje v novom roku tvoriť ďalšie skladby a verí, že Čas vianočný nie je jej poslednou vianočnou piesňou. 

Zdroj: TS