Nová dráma v Divadle Archa!

Cez víkend, 8. a 9. decembra, sa v pražskom Divadle Archa koná prehliadka súčasnej slovenskej drámy Nová dráma / SLOVENSKO, ktorá miestnemu publiku predstaví výber aktuálnej nezávislej divadelnej tvorby na Slovensku.

Prehliadka je súčasťou programovej sekcie festivalu Nová dráma / New Drama ENTER. Divadelný ústav ju pripravil v spolupráci s Divadlom Archa a Slovenským inštitútom v Prahe.

Divadlo S.T.O.K.A., SkRAT a Pôtoň Bátovce ponúkajú esenciu slovenského divadla. Sú nezávislí, svojskí, provokujú a obnažujú našu realitu. Stretnutie so slovenským divadlom doplní aj diskusia na tému Nové priestory – nové divadlo – nový dych a výstava Časy STOKY – legendárneho divadla, ktoré stálo pri zrode nezávislého divadla na Slovensku.

Projekt Nová dráma / SLOVENSKO určite vytvorí priestor aj na fundovanú diskusiu a medzinárodnú konfrontáciu. Je to chvíľa, počas ktorej sa divadelný čas zastaví, zhustí sa jeho vnímanie a reflexia.

Zámerom výberu inscenácií, ktoré sa predstavia počas dvoch dní 8. a 9. decembra, je poukázať na krehkú a neurčitú hranicu, ktorá existuje medzi divadlom a každodennosťou. Prehliadka ponúkne stretnutie s umelcami, ktorí vedia, že nová dráma môže prehovoriť do duše. Ukázať, že nová slovenská dráma a divadlo sú vitálnou umeleckou praktikou, ale aj prostriedkom na pochopenie spoločenských, politických a kultúrnych zmien.

Divadelný ústav Bratislava už osem rokov pripravuje festival inscenácií súčasnej slovenskej a svetovej drámy Nová dráma / New Drama. Je to miesto, kde sa vedľa seba objavujú a konfrontujú mnohé témy. Aktuálne a historické, realistické a mystické, domáce a zahraničné. Úlohou festivalu je okrem iného oboznamovať verejnosť s aktuálnou nezávislou divadelnou tvorbou.

Súčasťou programu festivalu Nová dráma / New Drama je aj sekcia ENTER – prehliadka vybraných súťažných inscenácií z aktuálneho ročníka bratislavského festivalu. Ambíciou sekcie Enter je rozširovanie festivalu a prenášanie jeho atmosféry aj do iných miest na Slovensku, ale i za jeho hranice. Zároveň ide o podporu uvádzania inscenácií súčasnej drámy.

Prehliadku nezávislého slovenského divadla pripravili Divadelný ústav Bratislava, Divadlo Archa a Slovenský inštitút v Prahe.

Nová dráma / SLOVENSKO
(8. – 9. 12. 2012)
Prehliadka slovenského nezávislého divadla

Sobota / 8. december
18.00 / Otvorenie výstavy Časy STOKY
19.00 / Divadlo Pôtoň – Psota
21.30 / Divadlo STOKA, Blaho Uhlár – Pokus (v hľadaní spirituality)

Nedeľa / 9. december
17.00 / Beseda o novom slovenskom divadle

Debatujú: Ľubo Burgr (Divadlo SkRAT), Martina Filinová (Stanica Žilina-Zárečie), Iveta Ditte Jurčová a Michal Ditte (Divadlo Pôtoň, Bátovce) a Dáša Čiripová (teatrologička a kritička). Moderuje: Vladislava Fekete.
20.00 / Divadlo SkRAT – Napichovači a lízači

Zdroj: Divadelný ústav / Theatre Institute