Praha vyhlíží postpunkové elektroniky Working Men’s Club a australskou psychedelii King Gizzard & The Lizard Wizard

Australská psychedelická formace King Gizzard & The Lizard Wizard přijed poprvé do Prahy. Během své jedenáctileté kariéry stihla šestice muzikantů vydat neuvěřitelných sedmnáct alb a přestože je každé úplně jiné, všechny spojuje nekompromisní přístup k hudbě a ochota tvořit dokola nové bláznivé věci. Na jejich cestě totiž není nic nemožné. Ve svém repertoáru tak mají acidní zasněné rockové skladby, westernovou operu, nekonečné písně inspirované sci-fi romány, konejšivý folk i dystopický death metal. Více než polovina vstupenek je v tuto chvíli vyprodána.

Osmnácté album Butterfly 3000 je zatím největším skokem do neznáma. Při nahrávání všech deseti písní na albu totiž kapela nejprve nahrávala smyčky na modulárním syntetizátoru a až následně ze zvuku dotvořila dreampopové písně. Přestože album zní úplně jinak než všechny předešlé, opojný psychotronický rukopis kapely nelze ani zde přeslechnout. 

„Tohle album nás nestálo v podstatě nic. Celé jsme ho nahráli z domova při našich setkání mezi karanténami. Nejčastěji jsme spolu ale komunikovali online, když jsme si posílali nahrané smyčky, které každý člen kapely protáhl ještě dalším programem podle toho s jakým uměl,“ směje se zpěvák Stu Mackenzie. „Tohle album pro nás byl velký krok do neznáme, jeho hlavním tématem je snění a eskapismus. Sami jsme hledali rozptýlení, abychom si udrželi aktivní přístup a nezbláznili se ze světa kolem, tak jsme jej nahrávali úplně jinak. Chtěli jsme na albu zachytit naší radost ze života a snahu nadále zůstat pozitivní v nejistých časech.“

Working Men’s Club vystřelili dva roky zpátky chladným singlem Teeth a okamžitě se zařadili po bok jiných mladých ostrovních kapel jako Black Country New Road nebo Squid. Všichni zmiňovaní si brali to nejlepší z postpunkového revivalu, každá z kapel do něj ale přidala něco svého. A zatímco ostatní zůstali věrni kytarám, Working Men’s Club propadli syntezátorům, minimalistickému technu s industriálním nádechem, hypnotickým tanečním smyčkám a mechanickým bicím. Jejich tvorbě ale rozhodně nechybí kritická hrana, už svým názvem odkazují na místa, kde se potkávala pracující třída. Své první koncerty na cestě z chladného města Todmorden na severu Anglie vždy hráli v tričkách s nápisem SOCIALISM. V pražském klubu Café V lese zahrají 4. května 2022, vstupenky budou v prodeji od 26. listopadu na fource.cz a portálech GoOut a Ticketmaster.

Jejich první deska plná ravových bangerů získala od britského magazínu NME absolutní hodnocení:  „Pozornost zasluhující debut, který přišel v tu správnou chvíli. Naděje, chaotická energie a chuť po nových začátcích. To jsou emoce, které na desce ovlivněné společností, která sama sebe požírá, čtveřice hudebníků zpracovává,“ zakončil svou recenzi britský magazín. A zpěvák Sydney Minsky-Sargeant doplňuje: „Každý den jsem pracoval od rána do večera v kavárně a chodil do práce i z práce za tmy. Tady je to celkem depresivní a cizinec to jen těžko pochopí. Jedinou mojí nadějí, že vypadnu ze severu a odstřihnu se od frustrovaných lidí vzhlížících k ultrapravici, bylo prorazit s kapelou.“

Working Men’s Club 4. 5. 22 Café V lese, Praha
King Gizzard & The Lizard Wizard 5. 8. 22 Divadlo Archa, Praha

Zdroj: TS