Masters of Rock 2014: Deň tretí!

Po piatkovom upršanom dni, ale programe, ktorý stál aj za to čakanie v daždi, sa nám znova rozjasnilo. Síce sobota značila, že festival sa pomaly ale isto blíži ku koncu, na atmosfére to v žiadnom prípade nepovolilo.

Ľudia už konečne mohli odložiť pláštenky a sledovať svoje obľúbené kapely bez toho, aby im do očí stekala voda a nabitý sobotňajší program len potvrdil, že o plný pľac pred hlavným Ronnie James Dio stagom bude znova postarané.

MG_2915

Ako aj po prvé dva dni, znova sa začínalo českým výberom. Tentokrát sa na jednom pódiu po sebe predstavili hneď štyri kapely odlišných štýlov. Kombinácia všetkých možných metalových štýlov niekedy šťastným výberom nebýva, no chalani zo Six Degrees of Separation to zvládli úspešne. Po nich sa predstavila hardcorová kapela Forrest Jump. Už len názov je dostatočne chytľavý, keďže to nie náhodou pripomína slávnu filmovú postavu. A takisto aj ich hudba s českými textami chytila ten už ohromný počet ľudí, ktorý sa zišiel pod pódiom, aj napriek na festival pomerne skorej hodine, a posunula ho správnym smerom.

Tu sa to už ale pomaly začalo miešať. České kapely si zavolali výpomoc zo zahraničia, čo rozhodne pritiahlo k hlavnému stagu o to viac fanúšikov. Niektorí sa aloe stále radšej rozhodli posedávať v stánkoch Radegastu a trochu sa prebrať po zrejme náročnej noci. Salamandra, česká power metalová kapela, práve v deň svojho vystúpenia sa rozhodla na Masters of Rock pokrstiť svoj nový album a krstným otcom sa im stal frontman Freedom Call, Chris Bay. Tento energický spevák z Nemecka si okrem povinností v rámci krstu s nimi na pódiu aj zaspieval jednu zo skladieb nového albumu a to Ancient Echoes. Počuť ho môžete aj na nahrávke, ale až naživo to bol ten pravý zážitok. Chlapci zo Salamandri si vybrali skutočne dobre, o tom niet pochýb.

MG_2947

Ďalší zahraniční hostia českých kapiel sa na pódiu objavili spolu s formáciou Sebastien. Tony Martin, britský ex-Black Sabbath spevák si so svojimi kamošmi, ako chlapcov zo Sebastien familiárne nazval, zaspieval niekoľko piesní, no nakoniec nás neukrátil ani o pár songov Black Sabbath ešte z čias jeho éry v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch. Okrem Tonyho sa na pódiu objavil ďalší ex člen starej známej kapely, ktorá v ten deň, no vo večerných hodinách, mala aj na rovnakom pódiu vystúpiť. Bývalý gitarista Halloween Roland Grapow doprevádzal Tonyho Martina pri piesňach Black Sabbath ako Nightwing ale aj Headless Cross. Vidieť týchto dvoch velikánov spolu na pódiu bolo úžasné, nehovoriac o tom, ako im to spolu dokopy ladilo. Obaja sú predsa legendy vo svojom odbore, speve a hre na gitaru, a tak sa ozaj niet čomu čudovať.

Okrem týchto štyroch domácich kapiel sa na pódiu predstavila aj legenda československého hard rocku a heavy metalu Citron, spolu so speváčkou Tanjou. Okrem tých najznámejších skladieb do svojho vystúpenia zahrnuli aj tanečnice vlniace sa na pódiu okolo tyčí, takže sa bolo skutočne na čo pozerať. Pred nimi ešte pódium obsadili grécki trash metalisti Suicidal Angels a rovnako ako stage, podmanili si aj čoraz väčší počet ľudí v tričkách a maskách od výmyslu sveta priamo pod ním.

MG_3103

Švédske legendárne metalové trio Grand Magus taktiež zavítalo na Masters of Rock vo Vizoviach a spolu so sebou priviedlo aj nový album. S ich šiestym štúdiovým album, ktorý nahrali so spoločnosťou Nuclear Blast, The Hunt, sa síce mohli vyšvihnúť medzi najlepšie klasické metalové kapely súčasnosti, ale Triumph and Power nie je o nič horší. Energiou títo Švédi priam sršia a nie len pri započúvaní sa do ich posledného albumu, ale na pódiu odistili poriadnu nálož. Perfektný štart do záveru dňa.

Chris Bay sa už v ten deň síce na pódiu objavil a aj si rovno zaspieval, no jeho kolegovia z kapely Freedom Call sa spolu s ním na stagi objavili až neskôr. O tejto power metalovej štvorici je známe, že sršia neskutočnou energiou, vtipom a radosťou z hry, ktorú dokážu za akýchkoľvek okolností preniesť aj na publikum a nebolo tomu inak ani v tretí deň Masters. Okrem nekončiacich úsmevov Chrisa nám predstavili aj ich posledný album Beyond, s ktorým dokázali rozveseliť a rozospievať poriadne preplnený pľac areálu vo Vizoviciach.

A znova stage obsadila ďalšia z legiend. Za Michael Schenker’s Temnple of Rock hovorí už samotný názov. Tento skvelý gitarista, ktorý zanechal stopu v skupinách Scorpions ale aj UFO, Ratt či Michael Schenker’s Group, zahral takmer celý album Scorpions Lovedrive, na ktorom sa aj sám autorsky podieľal a neukrátil nás ani o niektoré skvelé veci od UFO či MSG. Spolu s Doogie Whitom na mikrofónom, spevákom známym z Rainbow či Pink Cream 69 a dlhoročnými členmi Scorpions Francisom BuchholzomHermanom Rarebellom im to dokopy znelo perfektne. Michaelove gitarové sóla boli lahôdkou pre uši. No okrem starých známych skladieb sa kapela predstavila aj s ich aktuálnym albumom Bridge the Gap, ktorý vyšiel v roku 2013.

Arch Enemy - Masters of Rock 2014

Sobota bol rozhodne deň, kedy si fanúšikovia starej dobrej hudby prišli na svoje. Black Sabbath, Scorpions, UFO… a samozrejme, Halloween, ako najväčší ťahák večera. No pred heavy metalovou smršťou sa na Ronnie James Dio stagi objavili švédski melodic-death metalisti Arch Enemy. Ich cieľom je neustále hudobné zlepšovanie, no po tom, ako Angela Gossow ohlásila svoj odchod, mnohí fanúšikovia zostali skeptickými. Ako bude kapela vyzerať teraz? Zapadne medzi nich nová speváčka priamo bez nejakých zádrheľov? Náhradu Angely si ale nemohli vybrať lepšie. Alissa White-Gluz, bývalá speváčka kanadských The Agonist, je priam ideálna. Je síce pravda, že za jej éry v The Agonist to miestami nevyzeralo ružovo a playback bol v ich vystúpeniach niekedy až samozrejmosťou, no na Masters sa potvrdil úplný opak. Spievala nádherne čisto, jej silný hlas spôsoboval mnohým zimomriavky a ich nový album War Eternal uviedli aj medzi českých fanúšikov so cťou. You Will Know My Name, War Eternal, Nemesis, We Will Rise… to sú len niektoré skladby z ich sedemdesiatpäť minútového setlistu. No zahrnuli v ňom to najlepšie, čo mohli.

Už počas ich vystúpenia sa v publiku pred pódiom takmer nedalo hýbať. Ľudí sa nazbieralo zo všetkých kútov areálu, najmä tých, ktorí sa už nevedeli dočkať vystúpenia nemeckej heavy-metalovej legendy Halloween. Nálada sa vygradovala na úplné maximum, nadšenie, a nedočkavosť sa takmer dali krájať. Tohtoročné oslavy ich tridsiateho výročia pôsobenia na hudobnej scéne zaklincovali setlistom, ktorý si vytvorili sami fanúšikovia hlasovaním v ankete. A tak nebolo pochýb, že medzi skladbami nebudú chýbať tie najväčšie hity ich dlhej a plodnej histórie. Michael „Weiki“ Weikath ako zvyčajne vyšiel na pódium s cigaretou v ústach s prvými tónmi Walls of Jericho. Okrem iného odhrali Where the Sinners Go, Starlight, Live Now!, Dr. Stein a Eagle Fly Free z ich najúspešnejšieho albumu Keeper of the Seven Keys part 2, či Future World. Interakcia s fanúšikmi bola v plnom prúde počas celého koncertu, no zrejme najviac na samý záver, ktorý ukončili fenomenálnou a legendárnou piesňou I Want Out. Andi Deris pobehoval po pódiu s čiapkou v tvare tekvice na hlave a rozospieval celý Vizovický areál do posledného fanúšika. Koncert hodný legiend heavy-metalu. Vizovice boli jedna z posledných zástaviek ich turné a po ňom sa chystajú dokončiť album, na ktorom sa už pilne pracuje, a poriadne si oddýchnuť. Môžeme sa tešiť na to, čo títo energiou z turné nabudení umelci predstavia ako ďalšie.

MG_2972

Zdalo by sa, že vystúpenie Halloween je úplný záver sobotňajšieho programu, no to na svoj čas na pódiu ešte len čakali Civil War. Táto v celku nová kapela ex-členov Sabaton bola pre mnohých veľkým otáznikom, najmä pre skalopevných fanúšikov ich materskej kapely. Joakim a Pär v Sabaton síce zostali sami z pôvodnej zostavy, no ich cesta vyzerá lepšie aj s novými členmi, než cesta Civil War. Hovorí sa, že štvorica súčasnej zostavy Civil War opustila Sabaton kvôli nedostatku voľnosti a neustálej tvrdej drine na nových veciach, no keďže si založili vlastnú kapelu, dá sa tak trochu polemizovať o opaku. Či to bolo ale šťastné rozhodnutie je tiež veľká otázka. Ich vystúpenie nechytilo za srdce, ako by sa možno dalo čakať, nespôsobilo obrovský rozruch a až príliš sa zdalo, že sa chcú podobať svojim omnoho úspešnejším bývalým spoluhudobníkom. Aj keď, rozdiel by sa predsa našiel. V hlase speváka Civil War, Nilsa Patrika Johanssona, ktorý je omnoho prenikavejší, a taktiež aj menším priestorom pre klávesy. Uvidíme, čo prinesie ich nový pripravovaný album, ktorý bude po The Killer Angels druhý v poradí.

Takisto sobota, ako aj predošlé dni, prišla do svojho vlastného záveru a mohli sme už len čakať na to, čo prinesie posledný deň festivalu vo Vizoviciach. Masters of Rock sa pomaly končil. A hoci štyri dni sú viac než dosť, niektorí by s radosťou privítali ešte jeden či dva dni navyše. Ten posledný mal byť už ale úplným záverom a aj napriek možno miernemu sklamaniu, že všetko dobré musí mať nejaký ten koniec, koniec Masters of Rock by jednoducho nemohol byť horší, ako jeho úplný začiatok.

Masters of Rock 2014: Deň prvý! – Reportáž
Masters of Rock 2014: Deň druhý! – Reportáž
Masters of Rock 2014: Deň štvrtý! – Reportáž!
Masters of Rock 2014 | 10. – 13.7.2013 | areál likérky Jelínek | Vizovice – fotky z prvého dňa
Masters of Rock 2014 | 10. – 13.7.2013 | areál likérky Jelínek | Vizovice – fotky z druhého dňa
Masters of Rock 2014 | 10. – 13.7.2013 | areál likérky Jelínek | Vizovice – fotky z tretieho dňa
Masters of Rock 2014 | 10. – 13.7.2013 | areál likérky Jelínek | Vizovice – fotky z štvrtého dňa

Napísala: Zuzi Tomková
Foto: Zuzi Tomková