Masters of Rock 2014: Deň štvrtý!

Masters of Rock 2014 vo Vizoviciach sa pomaly, plynulo a bez zbytočných zádrheľov presunul až do svojho štvrtého, posledného, dňa. Niektorým začínalo byť ľúto konca už v sobotu, no až v nedeľu bolo cítiť, že sa festival skutočne končí.

V „ranných“ hodinách, pri vystúpení prvej alebo druhej kapely, býval pľac pred Ronnie James Dio stagom už dosť zaplnený. Ledva sa dalo chodiť pomedzi ľudí, aby ste do niekoho náhodou nevrazili a nerozliali mu pivo, no v nedeľu bolo jasne vidieť aj cítiť blížiaci sa pracovný deň. Radegast stánky boli prázdnejšie a stanov na kopcoch a pod nimi ubúdalo aj napriek dosť nabitému programu.

MG_3277

Ako prvý sa na hlavnom stagi objavil znova český výber, rock-hard rocková kapela Black Widow. Chytľavý hlas ich vokalistky dokázal byť drsný ale miestami aj nežný zároveň. Čisto česká tvorba aj napriek anglickému názvu s rýdzim rockovým hudobným podmazom na začiatok skvelo zaujala. Českou hudbou sa síce otváralo, medzi ďalšie domáce kapely organizátori vsunuli opäť jedno zahraničie. Konkrétne chlapcov z južnej Európy, Taliansku zostavu okolo Kapitána Marca s názvom Cpt. Mendess & Rock ‘N’ Roll Army. Týchto glamrockových Talianov možno mnohí poznajú aj pod predchádzajúcim názvom S.E.X Department, a práve pod týmto názvom sa objavili na Masters pred dvoma rokmi. Tým, že ich zvyknú prirovnávať k Mötley Crüe, nemohli po sebe zanechať prázdnu stopu. Odohrali chytľavý retro rock, s ktorým sme sa posunuli hlbšie do posledného dňa festivalu vo Vizoviciach.

A znova sme sa dostali k českému výberu. Legendy se vrací, štvorka hudobníkov posedávajúcich na stoličkách, vzdala poctu starým legendám rocku. V ich repertoári coverov nechýbala Highway To Hell od AC/DC či Another Brick in the Wall od Pink Floyd a mnoho iných, nezabudnuteľných hitov. Po nich sa na Masters of Rock znova predstavila ďalšia česká skupina, tentokrát Škwor, ktorá je jedna z tých známejších na domácej scéne. Hovorí za to hlavne ich hudba, rock s českými textami, ktorý zaručene chytí každého priaznivca kvalitnej muziky. Nebolo tomu inak ani na Masters. Může se stát, Nebuď debil, Mý slzy neuvidíš, Tak to jsme my, Vlci v koutě.. To sú len niektoré piesne z ich setlistu, ktorým nás postupne previedol chytľavý hlas dlhovlasého frontmana Petra Hrdličku.

MG_3342

Domácu scénu si ľudia i naďalej mohli užiť na malom Alfedus stagi, no na hlavnom, Ronnie James Dio stagi, posledný deň Masters pokračoval v znamení zahraničia. Pri obrovskom zhluku ľudí okolo to začínalo ísť do tuhého, najmä čo sa týka nabitého programu a hviezd, ktorých sa ľudia nevedeli dočkať.

Kanadskí death-metalisti Kataklysm boli poslednou kapelou ohlásenou na tohtoročnom Masters of Rock, no i napriek tomu sa ich fanúšikov našlo neúrekom. Maurizio Iacono dokáže so svojim hlasom ohromne veľa a so sprievodom Stephana Barbe na bassgitare, Jeana-Francoisa Deganaisa na gitare a Oliviera Beaudiona na bicích nás zaviedli do útrob ich zatiaľ posledného albumu. Síce sme u Kataklysm zvyknutí na čistý a pravý death metal, tento album s prvkami trashu mohol byť pre mnohých prekvapením, ale určite nie zlým, práve naopak. Súčasná zostava a aj súčasný album sa predviedli v tom najlepšom svetle.

MG_3372

V posledný deň Masters sa ale nezaobišiel bež nejakých väčších zmien v line-upe. Švajčiarska rocková legenda Krokus sa nemohla zúčastniť svojho premiérového vystúpenia na Masters of Rock, čo zamrzelo omnoho viac. Ale dvojtýždňový pokoj nariadený doktorom bassgitaristovi Chrisovi von Rohra kvôli jeho bolesti ramena ale nedovolil inak. Organizátori však poriadne zamakali a ako náhradu na poslednú chvíľku našli nemeckú heavymetalovú kapelu Bonfire. Ich koncert ale vôbec nemusel byť sklamaním pre fanúšikov Krokus, ktorí sa svojej obľúbenej kapely nedočkali. Chlapci z Bonfire, ktorých posledný album bol futbalovo ladený, a tak sa skvele hodil k aktuálnej atmosfére končiacich sa Majstrovstiev sveta, aj napriek tak náhlej náhrade spravili skvelú show.

Hovorí sa, že existuje len niekoľko skutočných velikánov vo svojej brandži, aspoň čo sa bicích týka. Mnohí majú iné názory, niektorí si nevedia vybrať alebo sa rozhodnúť, no Mike Terrana medzi tých najlepších bez zaváhania určite patrí. Tento päťdesiatštyriročný večne vysmiaty chlapík s bielym čírom na hlave doteraz hosťoval v mnohých kapelách, nahral neskutočné množstvo albumov, a posledne je najviac známy zo spolupráce s fínskou metalovou opernou divou Tarjou. Ale keď sa mu po dvadsiatich rokoch snaženia konečne podarilo zostaviť kapelu, to by si nikto nemal nechať ujsť. On na bicích a jeho dvaja talianski kamaráti na gitare a basse, pričom obaja mali v zálohe aj perfektne zafarbené silné hlasy. Kombinácia, ktorá by sa nemala nechať odmietnuť. Mike je okrem svojho talentu známy aj nekončiacim zmyslom pre humor, a tak ich show mala v sebe i poriadnu dávku zábavy. Nefalšovaný rock ‘n’ roll ich debutového albumu Man of Honor vypálil bravúrne a keďže chlapci už teraz makajú na ďalšom albume, môžeme si byť istý, že ten nebude o nič horší, ako predchádzajúci.

MG_3215

Po rock ‘n’ rolle však na scénu prišla ďalšia dávka folk-metalu, tento krát v podaní jednej z najpopulárnejších kapiel v tomto žánri, Eluveitie. Predstavili sa aj s novou huslistkou Nicole Ansperger, ktorá medzi nich skvele zapadla a okrem iného aj so skladbami z ich nasledujúceho albumu Origins. Na Masters of Rock nám skladby z tohto albumu, ktorý čoskoro uzrie svetlo sveta, predstavili ako jedným z prvých a nemôžeme tvrdiť, že by to nebola chyba. Ohlasy boli ohromné, rovnako ako ich piesne. A pokiaľ bude celý album rovnako skvelý, bolo by na škodu hlbšie sa doňho neponoriť.

Deň sa už ale isto blížil ku koncu. Areál sa síce od rána zaplnil, no stále to nebolo to isté, čo predchádzajúce dni. Predposlednou kapelou na pódiu boli nemeckí hardrockeri Unisonic. Kapela založená v roku 2009 bývalým spevákom Halloween Michaelom Kiske iba pred dvoma rokmi vydala svoj debutový album Unisonic. Všetci členovia tohto zloženia sú už dávno známi z iných kapiel, Gamma Ray, Halloween, Pink Cream 69, Gotthard, a tak by možno nebolo prekvapením, keby sa na nich fanúšikovia neprišli pozrieť kvôli ich spoločnej hudbe, ale kvôli ich predošlým zoskupeniam. No napriek tomu spravili skvelú show a je jasné, že im, ako skúseným hudobníkom, to spolu ladiť jednoducho musí. Nebolo tomu inak ani na Masters. Veď napokon, Kai HansenMichael Kiske dokopy.. z toho sa nemohlo zrodiť nič zlé a nepočúvateľné. Unisonic pripravujú ďalší album a niektoré nové skladby nám na Masters aj priamo predstavili. Opäťa znova, chémia v tvorbe, ktorá v tejto kapele funguje, je skrátka bezkonkurenčná.

MG_3227

Nebol by to však ten „najlepší ročník v dejinách“, keby ho neukončil skutočný velikán, skutočná legenda a jedna z najväčších hviezd rocku a metalu. Niekdajší hlas Skid Row a prvýkrát v českej republike. Nemohol to byť nik iný ako Sebastian Bach so svojim fenomenálnym hlasom a rozviatymi vlasmi na všetky strany. Na Masters of Rock predstavil svoj najnovší album Give ‘Em Hell, na ktorej svoje dielo zanechali aj ex-basák Guns ‘n’ Roses, Duff McKagan, a taktiež aj gitaristi Steve Stevens, Devin Bronson či John 5. K tomu snáď už nič netreba dodať. Fenomenálny hlas, chytľavé melódie, točiaci sa mikrofón nad blonďavými vlasmi Sebastiana Bacha, energia, ktorá prebudila v poslednej hodine končiaceho sa dňa aj tých najunavenejších fanúšikov… záver Masters of Rock sa jednoznačne podaril.

Masters of Rock nakoniec prišiel do svojho finále. Celé štyri dni sa niesli v duchu toho najlepšieho, čo sa mohlo na tohtoročnom festivale vo Vizoviciach objaviť. Podtitulok „najlepší ročník doposiaľ“ mu teda právom patrí. Ktovie, či ten ďalší bude schopný prekonať svojho predchodcu, no my len dúfame, že áno. Nič predsa nie je také dokonalé, aby to nemohlo byť ešte lepšie.

Masters of Rock, o rock znova! A ešte lepší.

Masters of Rock 2014: Deň prvý! – Reportáž
Masters of Rock 2014: Deň druhý! – Reportáž
Masters of Rock 2014: Deň tretí! – Reportáž!
Masters of Rock 2014 | 10. – 13.7.2013 | areál likérky Jelínek | Vizovice – fotky z prvého dňa
Masters of Rock 2014 | 10. – 13.7.2013 | areál likérky Jelínek | Vizovice – fotky z druhého dňa
Masters of Rock 2014 | 10. – 13.7.2013 | areál likérky Jelínek | Vizovice – fotky z tretieho dňa
Masters of Rock 2014 | 10. – 13.7.2013 | areál likérky Jelínek | Vizovice – fotky z štvrtého dňa

Napísala: Zuzi Tomková
Foto: Zuzi Tomková