Let It Roll 2019 prekonal všetky očakávania!

Od prvého augustového štvrtka až do nedele vypuklo na Milovickom vojenskom letisku neďaleko Prahy drum and bassové šialenstvo. Konal sa tu totiž už dvanásty ročník open air festivalu Let It Roll, ktorý bol nabitý tými najsilnejšími menami scény.

Drum and bassové párty pod značkou Let It Roll začali vznikať v roku 2002 a odvtedy prerástli do najväčšieho festivalu svojho druhu keď nie na svete, tak na starom kontinente určite. Ako rástol počet návštevníkov a zväčšovala sa kapacita festivalu, organizátori boli nútení niekoľkokrát meniť aj priestory, až sa zabývali na vojenskom letisku pri dedinke Milovice, približne 30 km od Prahy. Lokalita priam ideálna pre festival podobného typu, v okolí tak raveri nerušili okrem zvieratiek nikoho. Z Prahy bola zabezpečená kyvadlová doprava, hoci by sme si vedeli predstaviť možno viac spojov ako jeden denne. Predsa len na túto drum and bassovú udalosť roka sa chystali ľudia z celej Európy, z ktorých mnohí poprichádzali do Prahy inak ako autami, a spoje z hlavného mesta Česka do malejdedinky boli hlavne vo večerných hodinách dosť obmedzené. Aspoň z vlakovej stanice Milovíc premávala kyvadlovka každých 15 minút.

Festival bol oficiálne otvorený od štvrtka, kedy boli spustené všetky stages okrem toho hlavného, takže dokopy sa ľudia mohli zabávať na šiestich pódiach. Najväčším lákadlom bol krásny stage Eve´s Garden, kde sa počas večera vystriedali Lenzman, London Elektricity, Koven či naša krajanka Matia a.k.a B-Complex. My sme pre pracovné povinnosti bohužiaľ dorazili až v piatok večer. Namierili sme si to rovno na hlavný stage, kde sa akurát začínala grandiózna opening show, ktorá je už niekoľko rokov súčasťou festivalu, a je to zážitok, ktorý by si nemal nechať ujsť žiadny z návštevníkov. Vizuál pódia mal tento rok formu obrovskej vesmírnej lode(odtiaľ názov pódia Mothership), a dosiaľ nezverejnené tracky od mien ako Hybrid Minds, Icicle, The Outside Agency a nemeckého dua Neonlight, doplnené ohňostrojom a obrovskou laserovou šou, nás na necelú pol hodinu preniesli niekam ďaleko od planéty Zem. Keď sme sa vrátili, na gramcoch sa už rozbiehal legendárny Andy C, ktorý bol akýmsi úvodným headlinerom večera. O tom, že vo dvoch sa to ťahá lepši,e nás vzápätí presvedčili Sub Focus s Wilkinsonom, ktorí predviedli neuveriteľný set a priviedli nadšené publikum do varu. Človek by povedal, že viac energie z jedného davu už dostať nedokážete, ale na pódiu, kde jedna legenda striedala druhú sa diali priam neuveriteľné veci. Po nich totiž nasledovali austrálski Pendulum a holandská Noisia. A to je line up iba jedného stageu, nezabúdajte, že tohtoročný Let It Roll ich ponúkal dokopy sedem! Niekedy bolo naozaj potrebné robiť obety na úkor vystúpení. My sme tak spravili, a z hlavného stageu sme si odbehli na menší Shredder, kde sme si vychutnali o niečo temnejšie sety od The Outside Agency a Hallucinatora. Večer sme zakončili na Temple stage, kde nás svojimi neurofunkami zahrnul Ed Rush.

Nedá sa nám nepristaviť pri úžasných vizuáloch týchto troch pódií. Ako sme už spomínali vyššie, ten hlavný v podobe vesmírnej lode bol skutočným majstrovským dielom všetkých, ktorí sa na ňom podieľali. Dva menšie, Eve´s Garden a Temple, však v prepracovanosti nezaostávali. Eve´s Garden bol akousi uzavretou kruhovou záhradou, ktorá evokovala tú, po ktorej sa kedysi prechádzali Adam s Evou. Nádherné fosforeskujúce závesné kvetiny jej dodávali priam rajskú atmosféru. V kontraste k „rajskej záhrade“, open airový Temple bol štylizovaný do podoby futuristického chrámu, kde nám bolo miestami poriadne horúco. Bolo vidno, že na vizuálnom prevedení si dali organizátori skutočne záležať, a už sa nevieme dočkať, čo si pre nás pripravia budúci rok. Ťažko sa nám predstavuje, kam ešte môžu zdvihnúť pomyselnú latku, veríme však, že sa im to určite podarí.

Aj hudobne sa určite jednalo o najsilnejší ročník. Festival bol nabitý tými najžiarivejšími menami naprieč celou scénou, a nejeden návštevník si musel dobre rozmyslieť, kam skôr. Zastúpené boli všetky subžánre drum and bassu, a či už preferujete príjemné liquidíky alebo tvrdšie a temnejšie techstepy, či darkstepy, zabaviť sa dalo v každom prípade – skutočným problémom bolo vybrať si. Na Freedom pódiu bola zastúpená dokonca aj elektronická hudba mimo drum and bassu, ale, na základe nášho pozorovania, nepritiahla veľa nadšencov. V sobotu sme sa opäť našli hlavne na hlavnom pódiu, kde sme si po príjemných High Contrast zopakovali výborný set Dimensiona, ktorý sa tento rok predstavil aj na Pohode. Mená ako Chase & Status predstavovať určite nemusíme, aj keď osobne sme z ich strany čakali troška viac. Chalani momentálne chodia po svete so svojím junglovým setom, ktorý nám úplne nesadol. Na zvyšku publika to ale vidieť nebolo, takže je to skôr vec osobnej preferencie. Chuť nám napravili fantastický A.M.C, a po nich nasledovali Black Sun Empire.

Festival Let It Roll sa v minulosti častokrát spomínal v súvislosti s nie úplne doladenými záležitosťami ohľadom hygieny a pitnej vody. Najmä minulý rok, keď festival zasiahli horúčavy, bol nedostatok pitnej vody zásadný problém. Musíme však povedať, že organizátori si vstúpili do svedomia, a tento rok sa nič podobné neopakovalo. Naopak, rozdelenie kempu na dve časti pomohlo, a príjemným prekvapením v nich boli vopred pripravené altánky, kde sa dalo cez deň príjemne zrelaxovať. Aj počasie organizátorom vyšlo, teploty boli príjemné, a hoci boli v sobotu prehánky, tie len prospeli mimoriadne prašnému areálu. Zálohované poháre sú na festivalu takéhoto rozmeru samozrejmosťou, ďalším krokom vpred bolo odstránenie jednorazového plastového riadu a slamiek. Slamky boli úplne vynechané a všetky  taniere a príbory boli z recyklovateľného bio materiálu. Už tradičný čipový bezhotovostný systém urýchľoval čakanie v radoch na občerstvenie a sme zvedaví, ktorý zo slovenských festivalov ako prvý siahne po tomto variante platieb. Jediné čo sa nám zdalo prehnané bol poplatok za sprchy, ktoré by podľa nášho názoru mali byť samozrejmosťou a nespoplatnené. V každom prípade sme v porovnaní s minulými ročníkmi zaznamenali veľký posun vpred, takže len tak ďalej!

Každému je jasné, že hlavný hudobný program sa odohráva od večerných hodín do rána bieleho. Napriek tomu každý rok pribúda sprievodný program počas dňa. Tento rok to bola v areáli festivalu mini rampa, dalo sa vyblázniť v mini bazéniku či otestovať si balans na skate doskách uloženými na valcoch. K dispozícii boli volejbalové a streetbalové ihriská, cvičila sa joga a hral sa stolný futbal. Uskutočnilo sa tu aj viacero workshopov či grafittti jam. Súčasťou festivalu bola opäť Beats Evolution Conference, kde sa viedli rozhovory s účinkujúcimi, debatovalo sa o rôznych témach, alebo boli pripravené tematické kvízy. Pred kempovým areálom jazdil párty bus akoby vystrihnutý z Mad Maxa, na ktorého palube sa konali mini parties, na ktoré sa lístky zakupovali vopred a osobitne. Svoje sety tu odohrali napríklad Koven, The Prototypes, Ed Rush či Hybrid Minds. Napriek všetkým týmto aktivitám bolo cez deň ľudí v hlavnom areáli festivalu pomenej. Niekoľko raverov si vychutnávalo prvé sety v Eve´s Garden, ktorý začal hrať o druhej hodine poobede, ostatné pódia sa rozozvučali okolo siedmej hodiny večer, a hlavný presun ľudí z kempov smerom do hlavného areálu bol až okolo deviatej večer.

Čo nás trošku zamrzelo bolo, že napriek neustálym varovaniam organizátorov o rozumnom pristupovaní k zábave, sme sanitky pri pódiách videli viackrát. Bezpečnostné kontroly boli tento rok takisto mimoriadne prísne, na čo hneď pri príchode doplatilo niekoľko špekulantov, ktorí prišli na festival s inými úmyslami, ako si len vychutnať atmosféru festivalu.

Let It Roll 2019 bol napriek tomu výnimočne vydareným ročníkom. Hudobne je veľmi silný už niekoľko rokov, tento rok k tomu pribudla zvýšená kvalita služieb a pohodlia návštevníkov. Line up, ktorý sme si vychutnali na milovickom letisku, sa v rámci žánru dá už len naozaj veľmi ťažko niekam posúvať, a celková úroveň festivalu taktiež vzrástla, z čoho sa veľmi tešíme. Stále je však čo zlepšovať, a my necháme na tím organizátorov, čo nové sa pokúsia vymyslieť o rok. Rozhodne sa na festival plánujeme vrátiť.

Napísala: Tamara Zaťková