La3no Cubano zakladá rodinu!

Multižánrová slovenská kapela oznamuje svetu radostnú novinu. Na svet privedie svojho prvého hudobného potomka. Po dozrievaní a potrebnom materiálnom vybavení aj vďaka sponzorom firmy Soitron a s príspevkom Hlavného mesta SR Bratislavy, grantového programu ARS BRATISLAVENSIS a OZ Zvuky cez Ruky je prvý album od založenia skupiny realitou. Už 21. januára od 20.00 hodine v KC Dunaj bude veľkolepý koncert, kde La3no Cubano predstavia novinku a fragmenty nového videoklipu, ktorý len prednedávnom natočili v Jeruzaleme a pracoval na ňom Tomáš Zachar. Medzi prestávkami spravia interaktívny workshop.

 
La3no Cubano vznikli v roku 2005 a zaujali netradičnou tvorbou. Miestom ich svadobnej cesty sa stali kluby, kaviarne, kultúrne domy a festivaly. Z pôvodne čistej rytmickej kapely sa pridaním melodicko – harmonických nástrojov kapela vydala na ďalšiu etapu svojho života. Založili ju kamaráti s rozdielnym pohľadom na svet, ale s rovnakým, či podobným estetickým vnímaním. Pôsobia tu akademickí muzikanti, ale aj samoukovia.

La3no Cubano sa zaujíma o exotické rytmy zo sveta, ktoré spája do jedného celku, alebo v skladbách s nimi fabuluje. Rytmus Afriky, Latinskej Ameriky, arabských krajín sa mieša s balkánskou, či rómskou školou. A s moderným poňatím cez drumm and bass, funky, či čriepkami džezu. World music má u nich širšie poňatie. Kubánska živelnosť sa strieda s balkánskou uponáhľanosťou, či rómskou sťahovavosťou. V tvorbe letia rytmom sveta. Tento cestovateľský hudobný zážitok spoznáva rôzne kultúry a rôzne chápania hudby. V skladbách nereflektujú len kontinentálny prechod cez svet, ale z domáceho územia prinášajú slovenskú melodiku. So slovenským folklórom narábajú citlivo aj pomocou ľudových riekaniek.

La3no Cubano

La3no Cubano vytvára vlastný pestrofarebný imaginatívny svet až osemnástimi nástrojmi, medzi ktoré patria aj niektoré exotické. Kapelu tvoria Tóno Gúth, Roman Kovács, Jano Boldiš, Jano Kružliak, Mišo Veselský, Miloš Bulík a dvaja Adamovia – Kováčik a Kerďo. Dievčatá im pomáhajú iba sporadicky pri koncertoch, alebo back vokáloch na nahrávke. Hra s hudbou je vystihnutá aj názvom. Tono so svojským humorom filozofiu a názov kapely vysvetľuje: „La3no je malá slovenská etnobúdka, do ktorej sa vždy každý bežný Slovák raz denne zavrie, sadne, popremýšľa, zbaví sa ťažoby, aby po cca 5 minút odišiel o kus ľahší a veselší“.     

Niektorí členovia z La3no Cubano pôsobia v projektoch Zvuky cez ruky a Rytmika. Pomocou rôznych umeleckých aktivít pracujú so znevýhodnenými sociálnymi vrstvami. Organizujú rôzne bubnovačky alebo workshopy pre detské centrá, či združenia. Takisto pripravujú workshopy aj pre širšiu verejnosť. Kapela sa snaží na svojich workshopoch dostať z ľudí nabitý stres, uvoľniť a zabaviť. Lebo rytmus je prirodzený tieň nášho života. Je v každom z nás. Rytmus má tep srdca, chôdza, dokonca aj spánok. Uvažujeme rytmicky, bavíme sa rytmicky, rozprávame rytmicky. La3no Cubano na workshopoch s ľuďmi vytvára rytmické ansámble, na čo využíva aj industriálne prostredia.

Resumé: Nový album sa bude dať zakúpiť prostredníctvom internetovej stránky skupiny https://www.la3nocubano.sk/ a na koncertoch. Na stránkach sú k dispozícii aj tri skladby z nového albumu na ukážku a niekoľko videí z vystúpení alebo improvizovaných jam session. Nový videoklip bude zavesený na stránke vo februári.  

 
La3no Cubano ťa teda pozýva 21. januára (sobota) o 20:00 na skvelú zábavu a tanečný maratón, ktorý ťa naštartuje na ďalší každodenný život. Príď tam, kde hudba hrá.

https://www.la3nocubano.sk/
https://www.zvukycezruky.sk/
https://www.rytmika.sk/

Zdroj: La3no Cubano
Publikoval: Redakcia GREGI.NET