Kraa – piaty ročník festivalu skutočne súčasnej hudby v A4!

Čo je to súčasná hudba? Definícii a sebavedomých pomenovaní už bolo naozaj dosť. Preto je podtitul myslený trochu ironicky, ale aj trochu vážne. Pretože slovenská objavná, dobrodružná, a nadžánrová hudba je živá a silná. Venujte jej pozornosť, a neprehliadnite ani výročnú prehliadku, ktorá sa už po piatykrát odohrá v bratislavskej A4. V sobotu 3. marca 2018.

Na piatom ročníku festivalu Kraa čakajte hudobný maratón. V jeden večer sa predstaví 9 slovenských projektov, ktoré sú životaschopné, originálne, menej známe, a stoja za pozornosť. Na každom ročníku festivalu zatiaľ hrali iné kapely a projekty. Niekedy sa hudobníci prelínajú, ale podmienkou festivalu je, aby tam vždy hralo niečo nové. Za 5 rokov sa tak podarilo predstaviť vyše 50 rôznych projektov, čo je úctyhodné na tak malú krajinu.

Čo si predstaviť pod prívlastkami zaujímavé, nové, či objavné? Podobne ako na festivale Next je cieľom festivalu Kraa vyhľadávať projekty, ktoré sa nemusia vtesnať do tradičných žánrových škatuliek: nie je to rock, jazz, ani metal. Väčšinou sú to umelci, ktorí experimentujú s nástrojmi, hudobnou formu, alebo nachádzajú cestičky pomedzi žánre. Ak si chceme pomôcť žánrami, tak môžeme hovoriť o weird folku, ambiente, improvizovanej hudbe, či noise. Žánrové škatuľky však na Kraa nikdy príliš nefungovali, lebo festival predstavuje hudbu, ktorá je viac slobodná než tá, ktorú bežne počujeme okolo seba.

V sobotu 3. marca sa v A4 predstaví 9 projektov: Duo Brada sú nominovaní na cenu Rádiohlavy 2017 v kategórii Experimentálna hudba. Ďalší vystupujúci sa umiestnili na jej longlistoch, či vydali minulý rok album, ako napríklad dvojica Matra, či projekt Line Gate.

Predstaví sa aj projekt Mrkva – Bolka lovca zvukov Jonáša Grusku, vystúpi aj Džumelec – v Košiciach žijúci vizuálny umelec Erik Sýkora so svojim folkovým projektom. V mužskej hudobnej doméne sa dokážu presadiť aj ženy, dokáže nám projekt Jano Doe. Zo zavedeného kolektívu Urbsounds vyšlú hlukového veterána Urbanfailure, a duo zvukových dizajnérov EGA + Tatratank sa predstaví v novom projekte t16c.

Že je z čoho vyberať, o tom svedči aj web Kraa.sk – databáza slovenských experimentálnych, mimo mainstreamových hudobných projektov. Každý rok sa v nej objavuje prehľad nových nahrávok, ktoré vyšli na Slovensku. Tento rok ich bolo vyše 90. Cieľom je informovať, že v tomto segmente, ktorý je síce ťažko definovateľný a široký, vzniká veľa zaujímavých vecí.

Sobotná noc v A4 bude dlhá. Prineste si otvorenú myseľ, nezabudnite zmysel pre humor a nebojte sa prekvapení!

Mená performerov:

БРАДА, Džumelec, Jano Doe, Line Gate, Matra, Mrkva/Bolka, t16c, urbanfailure, Vrtačky po desáté hodině

Zdroj: TS