Jesenná časť cyklu FRESH AIR v A4 vyvrcholí trojkoncertom: André Bratten, Ventolin a RSS B0YS.

Programový cyklus FRESH AIR v A4 – priestore súčasnej kultúry prinesie do Bratislavy predvianočnú dávku vibrujúcich nových rytmov. V piatok 16. decembra na Slovensko zavítajú André Bratten (NO), Ventolin (CZ) a RSS B0YS (PL).  

Meno talentovaného nórskeho producenta Andrého Brattena čoraz viac rezonuje na svetovej scéne elektronickej hudby. Býva prirovnávaný k celebritám ako Aphex Twin, Nils Frahm či Andy Stott a jeho nahrávky žnú nadšené ohlasy od Pitchforku po Mojo. Modulárne syntetizátory a šťavnaté beaty, do ktorých dokáže umne votkať tiahle plochy s melancholickou atmosférou: pôsobivé z nahrávky, energický set naživo.

andre_bratten_fa

Živelné a hypnotické sú aj ďalšie dva projekty, ktoré si už u nás našli svojich fanúšikov. Český elektronik Ventolin s tajomným rituálnym poľským duom RSS B0YS vydali nedávno aj spoločnú platňu, avšak na pódiu sa predstavia samostatne. Predvianočný koncert bude zážitkom, ktorý prepojí interpretov zo strednej Európy s vychádzajúcou škandinávskou hviezdou. 

rss_boys_fa

V rámci cyklu FRESH AIR sa uskutoční aj filmové premietanie už túto  v stredu 7.12. taktiež v A4.  Premietať sa budú dva filmy o zvukoch Islandu, Grandma Lo-Fi Pawel i Wawel. Oba filmy  sa odohrávajú na Islande. Grandma Lo-Fi zachytáva príbeh sedemdesiatníčky Sigrídur Níelsdóttir, ktorá začala doma v obývačke produkovať vlastnú hudbu a napokon ovplyvnila celú generáciu mladých islandských umelcov. Pawel a Wawel je zase unikátny, transžánrový filmový denník, zachytávajúci obrazy a zvuky z cesty po Islande. 

ventolin_fa

Projekt medzinárodnej spolupráce Fresh Air: Súčasné trendy v hudbe, kine, divadle a mediálnom umení bol podporený z grantov Euróspekeho hospodárskeho spoločenstva, Nórskych grantov a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky, v celkovej výške 160 430€. Pre viac informácií o fondoch EHP navštívte www.eeagrants.sk„Zachráňme dedičstvo našich predkov“ – „Save the heritage of our ancestors“   

grandma-1

A4 – priestor súčasnej kultúry  je multifunkčné nekomerčné centrum súčasnej kultúry v centre Bratislavy (Karpatská 2) orientované na tvorbu, prezentáciu a vzdelávanie v aktuálnych prejavoch súčasného divadla, tanca, hudby, filmu, súčasnej vizuálnej kultúry a umenia nových médií. Projekt A4 – priestor súčasnej kultúry  je vyústením niekoľkoročného úsilia viacerých občianskych kultúrnych organizácií o vytvorenie centra na podporu a prezentáciu aktuálnych umeleckých prejavov v oblasti javiskového umenia („performing arts“) a nových médií, podporujúcich živú a inovatívnu umeleckú tvorbu. 

Zdroj: A4