Umelecký projekt FRESH AIR predstaví súčasné slovenské, škandinávske a zahraničné umenie!

FRESH AIR je názov medzinárodného umeleckého projektu, ktorý je zameraný na umeleckú výmenu a súčasné tendencie v hudbe, filme, divadle a umení nových médií. Projekt štartuje už tento utorok 6. septembra islandským filmom Niť a potrvá do apríla 2017. Hlavným organizátorom projektuje je A4 – Asociácia združení pre súčasnú kultúru, ktorá prevádzkuje kultúrne centrum A4 – priestor súčasnej kultúry v Bratislave.

Hlavnou myšlienkou projektu FRESH AIR je objavovať, prezentovať a nechať sa inšpirovať novými tendenciami umenia z Nórska, Islandu a iných krajín na Slovensku. Projekt tiež vychádza z potrieb slovenských umelcov bližšie spolupracovať s umelcami v týchto krajinách, prezentovať v nich slovenskú kultúru a umenie. „Diváci sa môžu tešiť na umelcov, ktorých bežne na Slovensku neuvidia. Máme totiž rozbehnutú spoluprácu s etablovanými, nórskymi  festivalmi súčasnej hudby a umenia Borealis a Piksel.“ vysvetľuje Beáta Seberíniová, výkonná riaditeľka A4 – priestoru súčasnej kultúry.

DC-Japan-press

Inšpiratívny bude hneď úvodný film Niť islandskej režisérky Uny Lorenzen. Tento kreatívny dokument s animovanými pasážami divákom priblíži, ako sa z tradičných remesiel háčkovania a pletenia stal jeden z najhorúcejších trendov v súčasnom umení. Film sleduje ako umelci z rôznych častí sveta (street artistka, divadelný súbor, konceptuálna umelkyňa atď.) prinášajú novým spôsobom niť do ulíc a do našich životov.

Supersilent_byCarstenAniksdal_bw

Koncertnú sériu otvorí vo štvrtok 20.10. nórsko-americké experimentálne duo Beam Splitter, ktorých hudba kombinuje zvuky violončela, trombónu a hlasu. V sobotu 29.10. privíta kultúrny priestor A4 ambientný nórsky projekt Deaf Center a holandského lutnistu Jozefa van Wissema, známeho tiež zo spolupráce s kultovým režisérom Jimom Jarmuschom. 8.11. bude nasledovať koncert avantgardnej improvizačnej skupiny Supersilent, ktorá od svojho vzniku v roku 1997 patrí k špičke nielen na škandinávskej scéne. Séria koncertov a premietaní bude pokračovať do apríla 2017.

Pattern1-front

Návštevníci A4 – priestoru súčasnej kultúry sa môžu tešiť na sériu deviatich koncertov súčasnej škandinávskej a svetovej hudby i 12 neopozeraných škandinávskych filmov o umení a aktuálnych spoločenských témach. Priaznivcov divadelnej tvorby zaujme vystúpenie divadla Stella Polaris v kultúrnom centre Stanica Žilina-Zárečie, ktoré je partnerom projektu. Bližšie informácie o projekte nájdete na stránke www.a4.sk

Ambíciou projektu je tiež podnietiť vznik nových diel, ktoré sa zrodia v spolupráci hudobníkov  zo Slovenska, Škandinávie a ďalších krajín a budú prezentované na 17. ročníku hudobného festivalu NEXT od 23. do 26. novembra 2016 v Bratislave. Slovenskí umelci a spolupráce sa predstavia tiež na festivaloch Piksel a Borealis, ktoré sa uskutočnia v nórskom Bergene.

Projekt FreshAir: Súčasné trendy v hudbe, kine, divadle a mediálnom umení, bol podporený z grantov Európskeho hospodárskeho spoločenstva, Nórskych grantov  a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky, v celkovej výške 160 430 €. Pre viac informácií o fondoch EHP navštívte www.eeagrants.sk„Zachráňme dedičstvo našich predkov“ – „Save the heritage of our ancestors“.

A4 – priestor súčasnej kultúry  je multifunkčné nekomerčné centrum súčasnej kultúry v centre Bratislavy (Karpatská 2) orientované na tvorbu, prezentáciu a vzdelávanie v aktuálnych prejavoch súčasného divadla, tanca, hudby, filmu, súčasnej vizuálnej kultúry a umenia nových médií. Projekt A4 – priestor súčasnej kultúry  je vyústením niekoľkoročného úsilia viacerých občianskych kultúrnych organizácií o vytvorenie centra na podporu a prezentáciu aktuálnych umeleckých prejavov v oblasti javiskového umenia a nových médií, podporujúcich živú a inovatívnu umeleckú tvorbu.

Zdroj: A4 – priestore pre sucasnu kulturu