Jay Delver sú hudobný liek na rozšírenú chorobu.

Brnenská formácia Jay Delver strháva hranice medzi žánrami a kŕmi virtuálny svet desiatimi novými skladbami. Svoje prvé ucelené štúdiové dielo pomenovala Lonely Online Dragons – podľa mentálnej poruchy Lonely Online Dragon Syndrome, ktorým podľa skupiny trpí drvivá väčšina ľudí. Táto porucha tematicky spája jednotlivé skladby v ucelenú zbierku ich prejavov.

Posledná nahovorená stopa rozpráva príbeh Jaye Delvera, ktorý zisťuje, že týmto syndrómom tiež trpí a následne prichádza s extrémnymi spôsobmi, ako sa s chorobou popasovať. Na nahrávke spolupracoval dánsky producent a skladateľ LMK. Dohliadal na vysokú zvukovú úroveň s dôrazom na prepracované aranžmány a sónickú kvalitu. Pilotný singel Piece of Love dominoval minuloročnej hitparáde Startér Radia Wave.

„Pre muzikantov je typické, že s ľahkosťou prechádzajú od improvizácie k precízne zloženým partom,”, píše o skupine Jay Delver mesačník KAM od Pocket Media. Už na prvé počúvanie je zrejmé, že prvých deväť skladieb sú do najmenšieho detail premyslené kompozície, v ktorého protipóle stojí desiate skladba. Tá pôsobí skoro až ako rozhlasová hra – monológ podporený improvizáciou skupiny. Zvukové krajiny malebne podtrhujú rozprávanie a dávajú príbehu hĺbku a dôraz. Album Lonely Online Dragons je presahom nielen medzi žánrami, ale aj samotného konceptu hudobnej nahrávky. Ťažko nájsť žáner, ktorý by skupinu Jay Delver najlepšie definoval! Najbližšie k tomu je spojenie pop-funk-rock – v skutočnosti však ich hudba zmieňované žánre výrazne presahuje”, zmieňuje brnenský magazín KAM. Skupina kladie dôraz na vysokú kvalitu spracovania. Album je namiešaný tak, aby sin a svoje prišli aj náročnejší poslucháči. Inšpiráciu v post-produkčnom spracovaní, ale aj v skladaní skladieb čerpajú Jay Delver vo veľkom zo 70 až 90. rokoch.

Aké majú tieto dekády vplyv na ich tvorbu a prečo vysvetlili v relácii Jak se vám líbí na Radiu Proglas. To zaradili niekoľko ich piesní do svojho playlistu.  „Z Brna, odkiaľ pochádzajú, veje čerstvý závan progresu aj kvalitného popu. Majú klubový a rádiový prejav – túto vzácnu vlastnosť obrusujú na živých, energických koncertoch.”, píše sa o skupine na stránkach Nu Sound of Visegrad. Ide o koncertnú sériu, vďaka ktorej si Jay Delver zahrali nielen na Slovensku, ale aj v Srbsku, kam sa v lete vracajú, aby sa predstavili na Nisville Jazz festivale 2019. Vystúpia tam napríklad po boku americkej gitaristky Maliny Moye, pre ktorú pripravovali pôdu v brnenskom SONO Centru v máji 2016. Minulý rok si sympatie obecenstva získali na festivale Rockový Slunovrat, kde na tom istom pódiu účinkoval napríklad DUB FX. Objavili sa tiež na Besedě u Bigbítu a tento rok za výdatnej podpory publika predstavili novinky z práve vydaného albumu na hlavnom stagi Studentského Majálesu pred Pokáčem. Kapela má za sebou okrem iného aj vystúpenie v rámci klubovej noci na festival United Islands of Prague. Značný ohlas vzbudili na koncertoch festivalu Hradecký Slunovrat a na brnenskej klubovej noci Hrnem Brnem.

Lonely Online Dragons je k dispozícii na všetkých streamovacích službách (Spotify, Apple Music, Deezer, Soundcloud a další) a tiež na hudobnom webe Bandzone a Youtube. Fyzické CD je takisto k dispozícii od 24. mája, kedy bolo pokrstené na release party v brnenskom Music Labu. V digitálnej podobe sa dá album zakúpiť v platforme fairpricemusic.com.

Web: https://www.fairpricemusic.com/en-eu/band/jaydelver
Instagram: https://www.instagram.com/jay_delver/
Facebook:https://www.facebook.com/jaydelverband/

Zdroj: TS