Jay Delver prináša hudobný liek na rozšírenú chorobu v nových piesňach.

Brnenská formácia Jay Delver strháva hranice medzi žánrami a kŕmi virtuálny svet desiatimi novými skladbami. Svoje prvé ucelené štúdiové dielo pomenovala Lonely Online Dragons – podľa mentálnej poruchy, ktorým podľa skupiny trpí drvivá väčšina ľudí. Piesne z nového albumu predstavia aj na najväčšom jazzovom festivale v strednej Európe – Nišville, na ktorom vystúpia 9. augusta.

Jay Delver je skupina, ktorá spája českých a slovenských hudobníkov, ktorí žijú v Brne. Kapela prednedávnom vydala svoj konceptuálny album Lonely Online Dragon Syndrome, na ktorom pracoval dánsky producent  známy pod prezývkou LMK.. Posledná nahovorená stopa rozpráva príbeh Jaye Delvera, ktorý zisťuje, že týmto syndrómom tiež trpí a následne prichádza s extrémnymi spôsobmi, ako sa s chorobou popasovať. Táto porucha tematicky spája jednotlivé skladby v ucelenú zbierku ich prejavov. Album Lonely Online Dragons je presahom nielen medzi žánrami, ale aj samotného konceptu hudobnej nahrávky. Ťažko nájsť žáner, ktorý by skupinu Jay Delver najlepšie definoval! Ak sa spýtate samotných členov, svoj sound charakterizujú ako pop-funk-rock. Ich tvorba spája staré štýly černošskej hudby do moderného prejavu. Nahrávku si všimli aj české médiá a rozhlasové stanice, ktoré ho zaradili do vysielania. Veľký priestor mu venovalo Radio Proglas a pilotný singel Piece of Love mal veľký úspech v hitparáde Startér Radia Wave. Minulý rok si sympatie obecenstva získali na festivale Rockový Slunovrat, kde na tom istom pódiu účinkoval napríklad DUB FX. Objavili sa tiež na Besedě u Bigbítu a tento rok za výdatnej podpory publika predstavili novinky z práve vydaného albumu na hlavnom stagi Studentského Majálesu pred Pokáčem. Kapela má za sebou okrem iného aj vystúpenie v rámci klubovej noci na festival United Islands of Prague. Značný ohlas vzbudili na koncertoch festivalu Hradecký Slunovrat a na brnenskej klubovej noci Hrnem Brnem. Vystupovanie na podujatí Nu Sound of Visegrad malo pre Jay Delver zaujímavé pokračovanie. V rámci tohto putovného projektu si dva dni pred Vianocami zahrali v Novom Sade a teraz si ich vyžiadali organizátori najväčšieho jazzového festivalu v Strednej Európe – Nišville. Na festivale, kde zahrá Bob Geldolf, Maceo Parker, Christian Scott, Malina Moye, ktorej predskakovali v roku 2016 na koncerte v SONO Centru, a ďalšie hviezdy európskeho a amerického jazzu, sa predstavia 9. augusta.

Lonely Online Dragon je k dispozícii na všetkých streamovacích službách (Spotify, Apple Music, Deezer, Soundcloud a další) a tiež na hudobnom webe Bandzone a Youtube. 

Fyzické CD je takisto k dispozícii od 24. mája, kedy bolo pokrstené na release party v brnenskom Music Labu. V digitálnej podobe sa dá album zakúpiť v platforme  fairpricemusic.com.

Web: https://www.fairpricemusic.com/en-eu/band/jaydelver
Instagram: https://www.instagram.com/jay_delver/
Facebook: https://www.facebook.com/jaydelverband/

Zdroj: TS