Hanka G – speváčka úspešne pôsobiaca v New Yorku vyráža na turné s americko-slovenskou kapelou.

Po májovom turné, ktoré Hanka absolvovala so svojím dvorným klaviristom Ondrejom Krajňákom, prichádza na jeseň ešte výnimočnejšia séria koncertov.

Prvý koncert absolvuje v nedeľu 4. novembra v budove Slovenského rozhlasu v Bratislave. Bude následovať piatok 9. novembra a festival Džezáky Šaľa, sobota 10. novembra Mikulášsky Jazzový Festival a nedeľa 11. novembra Mestské divadlo Žilina.

Hanka zostavila quartet, ktorým, ako sama hovorí, „si splnila sen, ktorý snívala dlhé roky. Priviesť domov skutočným majstrov priamo z hlavnému mesta jazzu – New York City.“ A to sa jej podarilo.

Po jej boku uvidíte americkú „superstar“ medzi kontrabasistami Reggieho Workmana, ktorý bol ocenený ako žijúca legenda inštitúciou African-American Historical & Cultural Museum za svoju mimoriadne úspešnú vyše 40 rokov trvajúcu kariéru. Preslávil sa v kapele samotného „jazzového boha“ tenor saxofonistu Johna Coltranea, kde hrával v roku 1961. Môžeme ho počuť na sérií živých nahrávok Live at the Village Vanguard a s ďalším kontrabasistom (Artom Davisom) nahral v roku 1961 známy album Olé Coltrane ako aj ďalšie dva Coltranove albumy. Po odchode z kapely, sa Workman stal členom kapely ďalšieho velikána – Art Blakey’s Jazz Messengers. Počas svojej kariéry hral a nahrával s množstvom iných významných jazzových muzikantov ako Wayne Shorter, Gigi Gryce, Red Garland, Roy Haynes, Lee Morgan, Max Roach, Mal Waldron, Gary Bartz, Freddie Hubbard, Elvin Jones, Bobby Hutcherson, Clifford Jordan, Phaorah Sanders, Archie Shepp, Charles Tolliver, Alice Coltrane, McCoy Tyner, Mulgrew Miller.

Ďalší člen Hanka G NYC Quartet bubeník Taru Alexander je pevná súčasť newyorskej scény už niekoľko rokov. Je synom jazzovej legendy Rolanda Alexandra, ktorý bol post-bop tenor saxofonistom. Vo veku 13 rokov začal Taru profesionálne vystupovať so svojim otcom v Roland Alexander Quintet. Spolupracoval doma i v zahraničí s hudobníkmi ako Abbey Lincoln, Betty Carter, Roland Alexander, Roy Hargrove, Carlos Garnett, Rodney Kendrick, Branford Marsalis, Danny Mixon, Gary Bartz, Carlos Garnett, Reggie Workman, Bill Saxton, Kenny Davis, Lonnie Plaxico, Bill Lee a mnohými ďalšími.

Už spoménatý klavirista Ondrej Krajňák doplní túto „vražednú“ zostavu. Je považovaný za jedného z najlepších jazzových klaviristov na slovenskej a českej hudobnej scéne. S Hankou spolupracoval na všetkých troch jej sólových CD. Patrí k najobsadzovanejším jazzovým muzikantom v strednej Európe a počas svojej kariéry participoval na nahrávkach vyše 40 albumoch. Ondrej spolupracoval s najlepšími hudobníkmi na slovenskej a českej scéne ako Ida Kellarová, Iva Bittová, Oskar Rosza, Radovan Tariška, Oto Hejnic, Juraj Bartoš a mnohými ďalšími.

Hanka už vyše dva roky úspešne pôsobí v samotnom srdci afro-americkej hudobnej tradície New York City, kde uchvacuje poslucháčov svojím tmavým hlboko posadeným hlasom. V minulom roku sa stala laureátom najvyššieho slovenského odborného ocenenia v oblasti jazzu – ceny Ladislava Martoníka ako “Jazzman roka 2017“ a zároveň sa stala druhou takto ocenenou ženou za 26 rokov udeľovania tohto ocenenia. Hanka doposiaľ vydala tri sólové albumy a otvárala slovenské koncerty svetových jazzových spevákov ako Kurt Elling, či Cassandra Wilson. Samotná Cassandra Wilson sa o Hanke verejne vyjadrila ako o „najlepšej z nastupujúcej generácie“. Hanka je jedinou sólistkou z východnej Európy úspešne pôsobiacou v gospelovom kostole – Memorial Baptist Church, Harlem, New York.

04. 11. 2018 – 19:30 – Budova Slovenského rozhlasu Bratislava
09. 11. 2018 – 20:15 – Bábková sála DK Šaľa v rámci podujatia Džežáky Šaľa 2018
10. 11. 2018 – 20:00 – Route 66 Bar & Restaurant v rámci podujatia Mikulášsky Jazzový Festival
11. 11. 2018 – 19:00 – Mestské divadlo Žilina

Zdroj: TS