Hanka G, slovenská speváčka pôsobiaca v NYC, pripravila májové turné.

Jedna z najrešpektovanejších slovenských speváčok, ktorá už rok a pol úspešne účinkuje na jazzovej scéne v New Yorku, prichádza domov odohrať 11 výnimočných koncertov. 

Hanka G (vlastným menom Hanka Gregušová) v máji prilieta domov, aby absolvovala slovensko-české koncertné turné venované jej tretiemu sólovému albumu Twin Flame, ktorý vydala v decembri 2016 s virtuóznym slovenským klavíristom Ondrejom Krajňákom. Album vzdáva hold svetovo uznávaným ako aj významným domácim klavíristom (Oscar Peterson, Ernest Oláh, Chick Corea, McCoy Tyner, Thelonious Monk, Mal Waldron ako aj samotný Ondrej Krajňák), pričom na väčšinu kompozícií Hanka napísala texty a dodala im tak vokálnu podobu. Album bol v tomto roku nominovaný na ocenenie Radio_Head awards v kategórii „jazzová hudba“. 

Hanka žije a vystupuje v samotnom srdci afro-americkej kultúrnej tradície v New York City, kde uchvacuje poslucháčov svojím tmavým hlboko posadeným hlasom. V minulom roku sa stala laureátom najvyššieho slovenského odborného ocenenia v oblasti jazzu – Cenou Ladislava Martoníka ako “Jazzman roka 2017“ a stala sa iba druhou ocenenou ženou za 26 rokov existenie tejto ceny. Doposiaľ vydala tri sólové albumy a otvárala slovenské koncerty  svetovým jazzovým interpretom ako Kurt Elling, či Cassandra Wilson. Samotná Cassandra Wilson sa verejne vyjadrila o Hanke ako o „najlepšej z nastupujúcej generácie“. Hanka vystupuje na NYC scéne so svojou kapelou ako aj v quintete významného hráča na bicie nástroje Taru Alexandra, syna tenor saxofónovej legendy Rolanda Alexandra, známeho so spolupráce s jedným z najlepších jazzovým trubkárom všetkých čias Roy Hargrovom

Jej albumy sa pravidelne hrávajú v 10 najväčších jazzových rádiach naprieč USA. Spolupracuje s významnými jazzovými hudobníkmi ako napr. s najvychytenejším klavíristom súčasnej NYC scény Anthony Wonseym (známym zo spolupráce s trubkárom Nicholasom Paytonom) Marcusom McLaurinom (20 rokov dvorným kontrabasistom legendy jazzovej trúbky Clarkom Terrym), Stanley Banksom (basgitaristom funkovej legendy Georga Bensona), Johnom Petersom (gospelovým a R&B klavíristom, ktorý spolupracoval s Aliciou Keys) či Rodney Kendrickom (dlhoročným klavíristom a umeleckým vedúcim speváckej legendy Abbey Lincoln či známym zo spolupráce s Kenny Garettom, Jamesom Brownom). Hanka taktiež je jedinou sólistkou z východnej Európy pôsobiacou v gospelovom kostole – Memorial Baptist Church v Harleme. 

O albumu „Twin Flame“ sa pochvalne vyjadrili viacerí domáci ako aj americkí jazzoví muzikanti. Napríklad legenda a vysoko uznávaný hráč na kontrabas Reggie Workmann (ktorý taktiež Hanku zavolal hosťovať do svojej kapely): “Práve som si vypočul tvoje CD Twin Flame. Vyprodukovala si skutočne krásny produkt. Myslím, že máš pred sebou úžasnú kariéru. Rád som si vypočul tvoju krásnu hudbu a citlivé texty.” Je známy so spolupráce s Johnom Coltranom či Art Blakey’s Messengers.  Taktež umelecký riaditeľ a saxofonista významného klavíristu Randyho Westona, T.K. Blue to zhrnul slovami „úžasný projekt s dušou“ a Hankin spev označil za nádherný. Ján Hocek, zastupujúci najrešpektovaný český  jazzový portál jazzport.cz ohodnotil CD najvyšším počtom bodov a o Hanke sa vyjadril ako o jednej z najnádejnejších jazzových speváčok súčasnosti, ktorá disponuje hlasom ako zvon, znelým, gospelovou empatiou naplneným hlasom silou Mahalie Jackson. 

Ondrej Krajňák je považovaný za jedného z najlepších klavíristov na slovenskej a českej hudobnej scéne. Patrí k najobsadzovanejším jazzovým hudobníkom v strednej Európe a počas svojej kariéry participoval na nahrávkach vyše 40 albumoch. Nájdete po boku nterpretov ako sú Ida Kellarová, Iva Bittová, Oskar Rosza, Radovan Tariška, Oto Hejnic, Juraj Bartoš. 

Hanka a Ondrej sú známi strhujúcimi vystúpeniami plných života, vášne, smútku ako aj príbehov priamo zo života oboch interpretov a súčasného pôsobenia Hanky v New Yorku. Do nového spoločného CD obaja hudobníci vložili kus svojho srdca a fanúšikovia sa majú na čo tešiť. Môžete sa tešiť na jedinečnú fúziu jazzu, slovenského folklóru, afro-amerického gospelu a soulu. 

štvrtok 17. mája 19:00 – Coffee Sheep Trenčín 
piatok 18. mája 21:00 – Libresso Banská Štiavnica 
sobota 19. mája 19:00 – Synagóga Brezno
nedeľa 20. mája 18:00 – súkromná udalosť 
utorok 22. mája 19:00 – Jazzová kavárna Podobrazy Brno 
streda 23. mája 19:00 – (A)VOID Floating Gallery Praha 
streda 23. mája 20:30 – U Staré Paní Praha 
štvrtok 24. mája 20:00 – Korzo Restaurant Bratislava (špeciálny narodeninový koncert feat. Štefan „Pišta“ Bartuš a Marián Ševčík) 
piatok 25. mája 20:00 – Life House Beer Nitra 
sobota 26. mája 20:00 – Tri studničky Demänovská dolina 
nedeľa 27. mája 18:30 – Café Republika Žilina 

Všetky aktuálne informácie o turné aj na www.hankag.com alebo www.facebook.com/hankagjazz

Zdroj: TS