Elis Mraz a Martin Císar spojili svoje hlasy v krásnej vianočnej novinke TY A JA.

To, že Vianoce nie sú o daroch, vie hádam každý. Pravou hodnotou Vianoc je byť so svojimi blízkymi a užívať si sviatočnú atmosféru spoločne. No čo ak vám kríži plány diaľka? Vtedy nezostáva nič iné, než veriť na vianočný zázrak. Aj o tom Martin Císar a Elis Mráz spievajú v spoločnej novinke.

Pieseň je založená na priateľstve

Martin a Elis sa spoznali v roku 2014, keď ich spojila spoločná účasť v speváckej súťaži Hlas Československa. Obaja speváci si sadli natoľko, až sa z nich stali najlepší priatelia. Martin to potvrdil týmito slovami: „Pre mňa je Elis ako sestra. Čokoľvek sa v našich životoch stane, ihneď to spolu konzultujeme. Vždy mi vie poradiť, či už v súkromnom živote alebo v rámci hudby.“ „Niekedy mám pocit, že aj napriek tomu, že sa s Martinom nevidíme často, trávim s ním najviac času. (smiech) Aj keď spolu nie sme fyzicky, voláme si takmer každý deň,“ dodala Elis. Od súťaže ubehlo niekoľko rokov, počas ktorých sa speváci neustále stretávali a vytvárali rôzne coververzie zahraničných hitov. Medzi najznámejšie spoločné počiny patrí ich verzia hitu Shallow alebo piesne Too Good at Goodbyes od Sama Smitha.

Vianočnú novinku TY A JA umelci vidia ako prirodzené vyústenie ich dlhoročného priateľstva.  Pieseň je zároveň prvým spoločným, autorským dielom. Spomínaný duet zložili a venovali všetkým ľudom, ktorí nemôžu tráviť vianočný čas so svojimi rodinami, partnermi či priateľmi. Podľa spevákov je najkrajší vianočný dar práve možnosť byť s blízkymi.

Vianoce nie sú o daroch, ale o ľuďoch

„TY A JA je o pravých vianočných hodnotách. Myslím si, že sa nájde veľa ľudí, ktorí by radi trávili sviatky v kruhu rodiny či priateľov, no aktuálna situácia im to neumožňuje,“ konštatuje talentovaná blondínka. Keďže Elis pochádza z Prahy a Martin z Trnavy, ich stretnutia sú v súčasnosti komplikovanejšie. „Aj keď to nie je veľká diaľka, koronavírus nám stretnutia komplikuje. Mrzí ma, že počas sviatkov nebudeme spolu. No napriek tomu, že nemôžem byť s každým, s kým by som chcela byť, som vďačná, že môžem byť s milovanou rodinou.“ Speváčka tvrdí, že nie každý má tú možnosť byť doma a užívať si sviatky s najbližšími. „Dokážem sa vcítiť do toho, čo prežívajú ľudia, ktorí sú od svojej rodiny počas Vianoc odlúčení. Neviem si predstaviť, že by som bola napríklad sama v cudzej krajine,“ zhrnula svoje pocity Elis.

„Pieseň sme s Elis zložili najskôr spontánne, pre svoje potešenie,“ poznamenal Martin. „Keď sme ju pustili našim známym a rodine, ich pozitívna reakcia nás zaskočila a zároveň potešila.“

Presne to nakoplo spevákov k tomu, aby pieseň uverejnili. „S Elis sa mi vždy spolupracuje výborne. Akonáhle sa my dvaja spojíme, vždy z toho niečo vznikne. Doteraz to boli väčšinou prerábky známych hitov. O to viac sa teším, že sme hranicu trošku posunuli a vytvorili autorskú pieseň. Pesničku TY A JA mám veľmi rád, má pre mňa krásnu atmosféru.“ Martin verí, že táto skladba má potenciál pomôcť ľuďom lepšie zvládať odlúčenie počas najkrajších sviatkov roka.

Natáčanie vo vianočnej atmosfére

O videoklip sa postaral Marko Parničan z Kontrast production. Video sa natáčalo v krásnom penzióne Rosenthal neďaleko Trnavy. Celé natáčanie sa nieslo v pozitívnom duchu a malo príjemnú, vianočnú atmosféru.

Viac informácií Martin Císar:
» Website: http://bit.ly/martin_cisar
» Facebook: http://bit.ly/fb_martin_cisar
» Instagram: http://bit.ly/ig_martin_cisar
» YouTube: http://bit.ly/channel_martin_cisar

Viac informácií Elis Mraz:
» Facebook: https://www.facebook.com/elismraz/
» Instagram: https://www.instagram.com/elismraz/
» YouTube: https://www.youtube.com/user/ElisMusicTv

Informácie poskytla Michelle Kristová z umeleckej agentúry Stella Production