Eilat, koncentrácia jazzu na rozhraní púšte a mora.

V dňoch 11. až 13. februára 2016 sa konal v Eilate, na najjužnejšom cípe Izraela medzi Jordánskom a Egyptom, 6. ročník zimnej časti Red Sea Jazz Festivalu.

Medzi účinkujúcimi bol hlavnou hviezdou Larry Goldings a eklekticky zameraný festival predstavil aj netradičné formy jazzu. Po prvýkrát boli na toto prestížne podujatie pozvaní hudobníci zo Slovenska.

_0D34327 z hotela 2800

Pacora Trio dostalo príležitosť reprezentovať slovensko-moldavský ethno-jazz a patrilo medzi senzácie festivalu. Na účet si pripísalo niekoľko prvenstiev. Vôbec po prvýkrát v Izraeli zaznel verejne na koncerte nástroj cimbal a bol to prvý ucelený projekt ethnojazzovej skupiny zo strednej a východnej Európy v dvadsaťročnej histórii festivalu.

Ako v rozhovore uviedol Umelecký riaditeľ festivalu Dubi Lenz: “Festival začal pred dvadsiatimi rokmi ako letný jazzový festival. Prístav Eilat funguje ako hlavné izraelské letovisko. Koncerty sa konajú počas desiatich dní v amfiteátri a na ďalších miestach.“

FUJI6702 pod plagatom sv

Počas uplynulých rokov sa Red Sea Jazz Festival etabloval ako najväčší jazzový festival v krajine s úctyhodným počtom okolo 70 000 návštevníkov ročne. Letná časť festivalu je dramaturgicky zameraná hlavne na americký jazz a mladé obecenstvo, zatiaľ čo zimná edícia, ktorá vznikla pred šiestimi rokmi využíva pokojnejšie mimosezónne obdobie roka. Dubi Lenz, ako fanúšik jazzu a world music tohto roku vyskladal program, ktorý predstavil rôzne podoby jazzu, jeho presahy do etnickej, experimentálnej hudby a ďalšie fúzie.

„Koncept zimného festivalu je postavený tak, aby sa objavilo aspoň jedno známe meno, hviezda festivalu. Zároveň predstavujeme aj zaujímavé, menej obvyklé projekty. Atmosféra koncertov je komornejšia, omnoho intímnejšia ako v lete. Koná sa nielen vo WOW divadle, ale aj v menších priestoroch, hotelových sálach, známom pube Mike´s Club, na promenáde. Naše publikum je zrelšie a mnohí pravidelní návštevníci prichádzajú do Eilatu nielen dovolenkovať, ale práve kvôli festivalu s dôverou, že ich program opäť nesklame,“ hovorí Dubi Lenz.

FUJI6653 spolu na letisku

Tento rok sa počas troch dní predstavili hudobníci a skupiny z rôznych kútov sveta. Hviezdou bol Larry Goldings, klavirista a hráč na organ Hammond. Ťahákom bol aj Alfredo Rodriguez, kubánsky klavirista so svojou skupinou. Newyorskú scénu zastúpil saxofonista Jacques Schwarz-Bart pôvodom z Tel Avivu, ktorý s dvojicou hudobníkov, charizmatickou speváčkou a perkusionistom predstavil fúziu jazzu s voodoo.

Trio Davida Hellbocka ponúklo experimentálnu hudbu a z mnohých výborných izraelských klaviristov dostali priestor Ruslan Sirota, nositeľ Grammy aj Guy Mintus v projekte so známym perkusionistom Yinnonom Muallemom (toho bratislavskí diváci mohli vidieť v roku 2009 na koncerte Befriended in Istanbul). Veľmi dobrý záver festivalu osviežili akordeonista Uri Sharlin s jeho Dogcat Ensemble a nemecká vokálna skupina SLIX, ktorá roztancovala publikum svojimi úpravami pop songov, kde zaznel beatbox, aj náročnejšími skoro divadelnými interpretáciami vlastných skladieb, v ktorých vynikli ich čisté vokály a dokonca aj hrdelný spev.

_0D34794 Pacora banner

Priestor počas festivalu dostali aj mnohí miestni hudobníci, skupina Jane Bordeaux, speváčka a gitaristka Dida a duo Geva Alon a Daniela Spector.

Ak by ste sa návštevníkov spýtali, ktorý nástroj bol pre nich najexotickejší, asi by často zaznelo cimbal. Niektorí diváci po vystúpení tria Pacora prichádzali k pódiu, aby obdivovali tento krásny nástroj, jediný svojho druhu v Izraeli. Slovenské trio so svojou hudbou sa stalo senzáciou, malo výborné ohlasy u publika aj u hudobníkov a prinieslo európsku exotiku do pestrého festivalu. Samotný riaditeľ festivalu veľmi pozitívne ohodnotil vystúpenie tria, ktoré už poznal z festivalu WOMEX 2015. Hudobníci Stano Palúch, Marcel Comendant a Róbert Ragan s nadhľadom a sebe vlastnou virtuozitou ukázali, že vedia zaujať nielen autorskými skladbami  ale aj interpretáciou známych jazzových štandardov.

_0D34875 pacora plagat mesto sv 2900

Mimoriadne kvalitný program a pokojná atmosféra letoviska Eilat dodáva Red Sea Jazz Festivalu jedinečný esprit. Prvá účasť slovenských zástupcov potvrdila, že aj v takejto vzdialenej krajine sa naša hudba nestratí, naopak môže sa stať mimoriadne atraktívnou a originálnou.

Red Sea Jazz Festival, 11-13.2.2016, Eilat, Izrael: https://en.redseajazz.co.il/

Zdroj: Womusk, Jarmila Vlčková