Druhá vlna Slovenskej Teplárne sa uskutoční počas septembra. Prihlásiť váš priestor alebo projekt môžete teraz.

Druhá vlna Slovenskej Teplárne sa uskutoční od 12. do 24. septembra 2023 po celom Slovensku. Váš klub, bar, krčmu či iný priestor, rovnako ako umelecký projekt môžete prihlásiť do 12. mája na adrese slovenskateplaren@pohodafestival.sk. Pridáte sa tak k viac ako 650 subjektom, ktoré sa prihlásili  do tejto iniciatívy počas jej prvej vlny.   

Slovenská Tepláreň vznikla ako reakcia na teroristický útok, ktorý sa udial pred podnikom Tepláreň v Bratislave. Do dnešného dňa pokračuje v podobe série diskusií Tepláreň Nahlas, ktoré sa konajú po regiónoch na Slovensku. Najbližšia diskusia sa uskutoční 18. apríla v Komárne a prvýkrát bude v maďarskom jazyku, nasledovať bude diskusia v Bratislave (1.mája), v Piešťanoch (26.mája) a v Trnave (17.júna).

Podľa organizátoriek a organizátorov sa ciele Slovenskej Teplárne nepodarilo naplniť, preto od 12. až 24. septembra bude prebiehať jej druhá vlna. „S nevôľou sledujeme, ako ani teroristický útok, nezmenil prístup k LGBTI+ ľuďom na Slovensku, naopak, opäť pribúdajú aktivity namierené proti ich prirodzeným právam. V prvej vlne Slovenskej Teplárne sa spojilo mnoho skvelých ľudí zo všetkých regiónov Slovenska, ktorým záleží na tom, aby sa naša krajina zmenila k lepšiemu. Veríme, že sa pridajú ďalšie organizácie, subjekty, umelkyne a umelci, záleží na každom z nás, v akej krajine budeme žiť,“ hovorí Michal Kaščák z festivalu Pohoda, ktorý je iniciátorom projektu.

„Sme jedna krajina, sme bratia a sestry, LGBTI+ ľudia sú súčasťou slovenských rodín. Nedovoľme, aby klamstvá a hoaxy o LGBTI+ ľuďoch rozbíjali naše rodiny. Nedovoľme, aby dezinformácie o dúhovej komunite rozdeľovali spoločnosť. Dosť bolo nenávisti. Je dobré pre všetkých nás, aby sme začali hľadať spôsoby, ako môžeme spolu žiť v jednej krajine, dôstojne a so vzájomnou úctou,“ dodáva Roman Samotný, zakladateľ a majiteľ Teplárne.

Séria podujatí Slovenská Tepláreň sa stala najväčším kultúrnym podujatím v histórii Slovenska, získala Cenu Inakosti za umenie a kultúru a v marci aj mimoriadne ocenenie na Radio_Head Awards, ktoré Rádio_FM udelilo prvýkrát v pätnásťročnej histórii. Zároveň sa stala Komunikačným počinom roka 2022 na národnej súťaži efektivity marketingovej komunikácie Effie.

Vyhlásenie iniciatívy:

Slovenská Tepláreň

Chceme prispieť k pozitívnej zmene našej krajiny zasiahnutej prejavmi nenávisti a teroristickým útokom z 12. októbra, pri ktorom boli zavraždení Matej Horváth a Juraj Vankulič.

Chceme, aby bolo Slovensko krajinou, kde sa každý a každá môže cítiť bezpečne a kde je príslušnosť k akejkoľvek menšine prijímaná s rešpektom ako prirodzená súčasť spoločnosti.

Chceme vyzvať ľudí, aby si v nadchádzajúcich voľbách vyberali subjekty, ktoré spoločnosť spájajú a ktoré sa zasadzujú o to, aby Slovensko plnilo práva zakotvené v našej ústave a v našich európskych záväzkoch pre všetkých bez rozdielu.

Chceme dosiahnuť zmenu legislatívy tak, aby zabezpečila plnohodnotný život všetkým ľuďom na Slovensku

Chceme, aby našu podporu LGBTI+ ľuďom bolo počuť, veríme v silu umenia a občianskej spoločnosti a preto organizujeme druhú vlnu festivalu Slovenská Tepláreň.

Akcia prebehne 12. – 24. septembra 2023 po celom Slovensku.

Prihlásiť svoj klub, bar, krčmu či iný priestor, rovnako ako umelecký projekt k iniciatíve Slovenská Tepláreň môžete do 12.5. na adrese slovenskateplaren@pohodafestival.sk

Web Slovenskej Teplárne: www.slovenskateplaren.sk

Zdroj: TS