Do Bratislavy sa vracia Spirituál Kvintet!

Po dlhšej odmlke sa na Slovensko vracia česká folková legenda Spirituál Kvintet, ktorá odohrá 9. marca koncert v bratislavskom Kultúrnom centre Dunaj. Historicky prvá česká folková skupina sa pri svojom vzniku inšpirovala najmä tvorbou amerických pionierov folku ako Pete Seeger či Joan Baez a až neskôr zaradila do svojho repertoáru žáner, ktorý dnes dominuje – černošské spirituály.

V časoch totality boli vždy zásadnou udalosťou najmä jej vystúpenia na kultovom festivale Porta, ktorý vtedajší režim síce nenávidel, ale toleroval. Práve skladby Spirituál Kvintetu ako Za svou pravdou stát či Až se k nám právo vrátí boli pre mnohých symbolom boja za slobodu a za zmenu režimu.

Členmi Spirituál Kvintetu boli počas 50-ročnej histórie skupiny mnohí známi českí hudobníci ako napríklad Karel Zich či súrodenci Nedvìdovci. Z pôvodnej zostavy dnes hrajú v skupine už len kapelník Jiří Tichota, Zdenka Tichotová a Dušan Vančura. Vystúpenia Spirituál Kvintetu sú stále sporadickejšie, no aj práve preto sú o to väčšou udalosťou pre ich priaznivcov.

Predpredaj vstupeniek na koncert Spirituál Kvintet bol už spustený, pričom prebieha výlučne prostredníctvom internetovej stránky www.orepole.sk. Prvých 100 vstupeniek sa dá kúpiť za 11 eur, neskôr bude cena stúpať.

Spiritual Kvintet

Zdroj: Agentúra Ore Pole
Publikoval: Redakcia GREGI.NET