Dimensions Opening Concert 2019

Opening koncerty v starorímskej aréne v meste Pula sú neoddeliteľnou súčasťou festivalu Dimensions. Ten tohtoročný bude posledný, festival sa od budúceho roka bude konať na inom mieste. Organizátori si teda určite dajú záležať, aby sa zaradil k tým nezabudnuteľným. Celé sa to uskutoční už v stredu 28. augusta o siedmej hodine večer.

Rímsky amfiteáter v Pule má vyše 2000 rokov a je jednou z najväčších zachovaných stavieb svojho druhu. Účinkujúcim poskytuje jedinečné koncertné pódium a návštevníkom zasa miesto na žúr, aké len tak ľahko nenájdu. Za osem rokov existencie Dimensions festivalu sa tu na Opening konceroch vystriedalo mnoho hviezd hudobného sveta, nedá nám nespomenúť mená ako Krafwerk, s ich 3D šou, nespútanú Grace Jones, či Moderat. Kto prijal pozvánku na (pred)poslednú párty v aréne?

Anderson .Paak & The Free Nationals

Headlinerom tohtoročného Opening koncertu Dimensions Festivalu nebude nikto iný ako horkokrvný rodák z Kalifornie s kórejskými koreňmi, Anderson Paak. Čerstvý držiteľ Grammy za singel Bubblin je skutočnou autoritou súčasného hudobného sveta. Tento raper a spevák sa cíti doma najmä v neo soule a hip-hope, v svojej tvorbe však neustále posúva hranice nielen týchto dvoch žánrov. Na konte má zatiaľ 4 albumy, z ktorých najnovší, Ventura, vyšiel len v apríli tohto roka, a nájdete na ňom spolupráce s menami ako sú André 3000, Smokey Robinson, či Nate Dogg. Na svoje vystúpenie do pulskej arény zavíta so svojou živou kapelou Free Nationals.

Tony Allen & Jeff Mills Live

Títo dvaja páni pre nás majú pripravený špeciálny koncertný set úplne naživo. Jeff Mills je známy ako neúnavný inovátor, a potom, ako stál pri zrode techno scény amerického mesta Detroit v roku 1980, sa mu podarilo stať jedným z titanov elektronickej tanečnej scény. Na Opening koncerte mu bude na jeho misii vymaniť sa z tyranie sekvenceru pomáhať otec Afrobeatu. Tonny Allen je totiž mnohými považovaný za jedného z najlepších bubeníkov planéty, a Jeff Mills si skutočne nemohol želať lepšieho partnera. Dvojica spolupracuje posledných pár rokov a na ich spoločných vystúpeniach dokazujú, že ich prepojenie už dávno presiahlo hudbu. Naozaj sa tejto lahôdky už nevieme dočkať.

Objekt Live

V dnešnej dobe strieda žánre naozaj mnoho hudobníkov, ale len zopár z nich dokáže priniesť niečo nové do každého, ktorého sa dotknú. Objekt spadá práve do tej druhej kategórie.

Počas svojej kariéry si vybudoval reputáciu ako jeden z „must see“ DJov jeho generácie. Hoci je techno stále centrom jeho záujmu, jeho klubové sety v sebe snúbia elektroniku v omnoho širšom zábere. Nájsť v nich môžeme rozľahlé spektrum žánrov – house, acid, bass music, drum and bass, dub, či akýsi neidentifikovateľný prierez týmto všetkým. Jeho štýl mixovania vyniká vycibrenou technickou obratnosťou, vďaka ktorej to všetko zvláda. Tú nadobudol aj ako inštrumentálny vývojár v spoločnosti, ktorá sa zaoberá hudobným softwarom. V roku 2016 nahral kompiláciu Kern. Vol. 3 pre berlínskeho techno giganta Tresor, ktorá bola opísaná ako „okno do pravej podstaty DJingu“. Rok 2018 bol preňho naozaj masívny, vydal nahrávku Cocoon Crush, ktorá si získala výborné odozvy kritikov aj fanúšikov. Toto LPčko sa zaradilo medzi najdôležitejšie albumy roka. Objekt sa na ňom odkláňa od techna a dominuje mu široké spektrum organických zvukov, s ktorými umne narába. Jeho vystúpenie v unikátnom amfiteátri v Pule bude doplnené sprievodnými vizuálmi digitálneho umelca Ezru Millera.

Hunee

Huneee bol jedným z highlightov festivalu Dimensions minulý rok, a tentokrát svoju nespútanú energiu a bezchybnú selekciu prinesie na otvárací koncert festivalu. Ako isto viete, víkendy sa začínajú v stredu, a tento víkend bude mať v tomto zložení určite ten správny štart. Každý DJ sa rád považuje za odborníka na hudbu, ale Hunee ním aj skutočne je. Každý z jeho výberov je vecou skutočnej vášne, čo uvidíte ako v jeho očiach, tak aj na ľuďoch, ktorí tancujú naokolo. Môžete len tipovať, či siahne po klasickej housovej skladbe, boogie delikatese alebo z africkej pecky namixuje techno track. Jeho set pri západe slnka bol minulý rok výnimočný, a my sa nevieme dočkať, čo dokáže jeho energia v spojení s magickou atmosférou pulskej arény.

Nezabudnite, že lístky na otvárací koncert sa kupujú osobitne a nie sú v cene festivalového lístka. Zakúpiť si ich môžete priamo cez oficiálnu stránku festivalu a cena za jeden je niečo cez 43 euro. S presunom z areálu pevnosti do Puly si nemusíte lámať hlavu. Pripravené budú lodné taxíky z prístavu festivalu priamo do hlavného prístavu Puly, ktorý sa nachádza len niekoľko desiatok metrov od arény.

Kompletné info o Opening koncerte festivalu Dimensions 2019 nájdete na tejto stránke: https://dimensionsfestival.com/opening-concert/

Napísala: Tamara Zaťková