DIMENSIONS 2019! The Last Dance…

Možno ste už zachytili, možno ešte nie, Dimensions festival sa tento rok bude konať posledný raz na mieste, ktoré sme predchádzajúcich sedem rokov nazývali naším domovom. Zažili sme tu veľa neopakovateľných nocí plných hudobných zážitkov v spoločnosti podobne zmýšľajúcich partypeople, umelcov a vydavateľstiev z celého sveta. Tohtoročné vydanie prichádza s prísľubom epického finále, ktoré dúfame vojde do histórie hudobných festivalov ako jedno z najlepších! Predtým ako Dimensions s Outlookom prevrátia kapitolu a vstúpia do novej éry, príďte si zakrepčiť na poslednú párty do rozvalín pevnosti Fort Punta Christo!

28 – 1 september 2019
Fort Punta Christo, Croatia

Leto končí, festivalová sezóna nezadržateľne tiež, avšak je tu ešte jeden- či dva festivaly, ktoré považujeme za vrchol festivalovej sezóny. V Chorvátsku sa totiž už po ôsmykrát odohrá jeden z TOP festivalov elektronickej hudby v našom okolí – Dimensions festival 2019. Tento rok bude prebiehať od 28. augusta do 1. septembra 2019. Naša redakcia ide tento rok na festival tretíkrát a ak ste ho ešte nenavštívili, tento článok je určený práve pre vás!

Zveřejnil(a) Dimensions Festival dne Čtvrtek 31. ledna 2019

Na úvod si povedzme čo to o samotnom festivale, histórii, a mieste konania. Ako sme už spomínali, od 28. septembra do 1. augusta sa odohrá ôsme pokračovanie anglického festivalu Dimensions v chorvátskej pevnosti Fort Punta Christo, na pobreží oslňujúceho Jadranu pri meste Pula. Možno sa čudujete, ale je to tak. Anglickí organizátori si vždy koncom leta zbalia pár ,,svích švestek‘‘ a poberú sa na pobrežie Jadranu aby pre nás pripravili jeden z naj festivalov leta, Dimensions festival!

Ako sme už spomínali, všetko sa to uskutoční v 150 ročnej pevnosti Fort Punta Christo, neďaleko Puly na polostrove Istria, čo je z Bratislavy cca 650km a normálnou jazdou sa to dá stihnúť za pohodlných sedem hodín. Pevnosť postavili v 19. storočí na obranu prístavného mesta Pula. Teraz slúži už iba ako historická pamiatka a v lete ako útočisko pre rôzne festivaly. Dimensions festival je zameraný na ,,dospeláckejšie” žánre elektronickej hudby – Techno, House, Bass Music, Jazz, a iné subžánre elektroniky. V menšej miere je tu potom zastúpený aj dnb a dubstep. Pre posledné dva žánre je totiž typickejší skôr Outlook festival, ktorý začína dva dni po skončení Dimensions festivalu presne na tom istom mieste (čítaj článok o Outlook Festivale) a je určený skôr mladšiemu publiku.

Opening Concert
Opening koncerty v starorímskej aréne v meste Pula sú neoddeliteľnou súčasťou festivalu Dimensions. Ten tohtoročný bude posledný, festival sa od budúceho roka bude konať na inom mieste. Organizátori si teda určite dajú záležať, aby sa zaradil k tým nezabudnuteľným. Celé sa to uskutoční už v stredu 28. augusta o siedmej hodine večer.

Rímsky amfiteáter v Pule má vyše 2000 rokov a je jednou z najväčších zachovaných stavieb svojho druhu. Účinkujúcim poskytuje jedinečné koncertné pódium a návštevníkom zasa miesto na žúr, aké len tak ľahko nenájdu. Za osem rokov existencie Dimensions festivalu sa tu na Opening konceroch vystriedalo mnoho hviezd hudobného sveta, nedá nám nespomenúť mená ako Krafwerk, s ich 3D šou, nespútanú Grace Jones, či Moderat. Kto prijal pozvánku na (pred)poslednú párty v aréne?

Takto vyzeral opening koncert minulý rok

Tento rok nás v koloseu na openingu hudobne obohatia Anderson .Paak & The Free Nationals, Tony Allen & Jeff MillsObjekt (live) s vizuálmi od Ezru Millera, HUNEE, a usporiadatelia si pripravili aj záhadného veľmi špeciálneho hosťa! Nechajme sa prekvapiť! Aby sme nezabudli, na opening concert sa lístky kupujú zvlášť, ak by ste si chceli vychutnať iba koncerty v koloseu.

Opening concert line-up: Anderson .Paak & The Free Nationals, Tony Allen & Jeff Mills, Objekt(live) (vizuály Ezra Miller), HUNEE a nakoniec špeciálny hosť ktorého organizátory predstavia, podľa mňa až na mieste!

Samotný festival začína na druhý deň 29. augusta 2019 v areáli Fort Punta Christo. Pevnosť leží v obkolesení stromov na polostrove obmývanom Jadranským morom. Areál je dosť veľký, pevnosť na kopci a jednotlivé stages celkom ďaleko od seba. Preto sa treba pripraviť na festivalovú turistiku a vhodnú obuv. Do areálu vás v šľapkách nepustia! Jednotlivých pódií je celkovo 10 a je celkom výzva ich za celý festival objaviť všetky. Nám sa napríklad minulý rok stalo, že sme nenašili stage, na ktorom sme večer smažili. Odporúčame si dať veľký pozor, ak vám hrá headliner na niektorom z malých stageov! Zvykne sa totiž stať že po naplnení kapacity sa na koncert ani nedostanete, preto si nechajte časovú rezervu! Poďme si postupne predstaviť všetky pódiá:

The Clrearing – Pri stúpaní k pevnosti sa nám čochvíľa otvorí centrálny bod celého festivalu, akási križovatka, kde sa nachádza aj najväčší stage festivalu – Clearing. Stage je na čistinke obklopenej stromami, pred ktorými sú rôzne stánky s občerstvením, merchom atď. Srdce polostrova. Nachádza sa medzi kempom, pevnosťou a prístavom. Jeho kapacita je 3000 partypeoples a nemôže chýbať ohromný soundsystémom. Ako som písal vyššie, mal by byť tento rok rozšírený, takže sa nechajme prekvapiť, čo si pre nás organizátori pripravia.

The Moat – Je to niečo ako 100m dlhá, 10m široká, 7m vysoká priekopa, situovaná pri hradbe pevnosti na ktorej konci vystupujú performers! Nemusíte sa báť, zvuk v tejto priekope vôbec nie je skreslený a môžeš si ho vychutnať, aj keď si na úplnom konci. Každých 20m sú totiž steny s reproduktormi.

The Void – Nachádza sa neďaleko múrov pevnosti, v obkolesení stromov a prírody. Má kapacitou 1000 ľudí, je jedným z najobľúbenejších, po minulé roky tu odpálili svoje legendárne noci chlapci z labelu SWAMP81

The Beach – Na úpätí pevnosti je situovaná Beach stage, ktorá hrá hlavne cez deň a sú tu LIVE vystúpenia interpretov, ktoré prinášajú príjemné letné bíty beatty na celú pláž obklopujúcu Beach stage. Pódium, hudba, super kapelky, baríky, jedlo, more, kúpanie, nafukovacie somarinky na skákanie…Beach ti spríjemní festivalový dník, kým sa párty nepresunie do pevnosti. Taký ten správny dovolenkový pártychill.

The Stables – Formálne známy ako FORT ARENA 1 – Nachádza sa na úpätí pevnosti smerom od vstupu na festival. V obkolesení vysokých múrov so skvelou svetelnou show.

Sub Dub Arena – Tento stage je domovom epického Mungos Hifi Soundsystemu, ktorý sa každý rok počas festivalu presúva zo Škótska do Chorvátska. Jeho kapacita je 1200 ľudí.

The Garden – Krásny, prírodný stage. Skrytý medzi stromami trochu ďaľejod hluku pevnosti. Po minulé roky boli aj na pódiu stromy. Alebo bol vybudovaný priamo v stromoch? Choď pozrieť a uvidíš :)

The Courtyard – Tento stage je novinka, prekvapenie čaká aj na nás.

The Noah’s Ballroom – Kruhová jama so stageom uprostred. Naozaj čarovné miesto. Ak tu hrá niekto známy, väčšinou sa sem nedostaneš!

The Dungeon – Nachádza sa v útrobách pevnosti, boli sme tam iba raz a druhýkrát sme ho už nenašli. Kapacita je cca 100 ľudí.

Zerostrasse:

Resident Advisor otvára v lete v Pule zabudnuté tunely Zerotrasse. Dôvodom je nezabudnuteľná párty, ktorá sa odohrá v rámci festivalu Dimensions. Pod mestom Pula sa nachádza zabudnutá spleť chodieb a tunelov Zerostrasse, ktorá sa počas festivalu sprístupní výlučne pre držiteľov festivalových lístkov a premení sa na jednu veľkú párty! Toto podzemné bludisko bolo vybudované počas prvej svetovej vojny ako úkryt pred leteckými náletmi a zároveň tunely spájajú srdce mesta s okolitými pevnosťami. Po druhej svetovej vojne boli chodby zosilnené a prerobené na atómové kryty pre juhoslovanskú armádu a celý tento historický komplex skrýva dodnes mnoho tajomstiev. Tak čo, trúfneš si na ich objavenie aj ty? Vo štvrtok tu nájdete selekcie od Mala,Jensen Interceptor a Darwin – určite nepremeškaj, ak si fanúšik nízkych frekvencií! Sobotnou exkurziou vás prevedú BlawanCall SuperJosey Rebelle a špeciálny hosť, ktorí garantujú otrasy samotných základov Puly.

Boat Party:

Toto leto je pre nás pripravená posledná séria Boat parties. Program pre vás zostavili naši priatelia a partneri z celého sveta. Dotiahli obľúbených hudobníkov, ktorí vás svojimi setmi budú sprevádzať na posledných dobrodružstvách po Jadrane.

Boat parties sú exkluzívne párty na loďkách, pričom každá z nich je pomenovaná podľa labelu zastrešujúceho jednotlivých interpretov, ktorí následne na danej loďke zahrajú. Budú prebiehať počas všetkých štyroch dní trvania Dimensions festivalu. Plavba trvá zvyčajne tri hodinky, počas ktorých sa vystriedajú jednotliví účinkujúci. Nastupuje sa priamo z festivalového areálu (Harbour) a plaví sa okolo pobrežia pevnosti, niekedy k Pule. Každému návštevníkovi Dimensions festivalu odporúčame kúpiť si lístok aspoň na jednu boat party, jedná sa totižto o jedinečnú festivalovú tradíciu. Pozor! Lístky na každú boat party si musí každý kúpiť zvlášť, nie sú v cene festivalovej permanentky!

Ubytovanie:

Súčasťou festivalu je aj kemp – Camping Brioni, ktorý je priamo napojený na pláž. V kempe je na výber Mobile Homes – také útulné bungalovíky, vo vnútri však vyzerajú peckovoskvele. Ďalej je to klasické stanovanie vo vlastnom stane. Stany sa dajú zakúpiť aj na mieste. Ďalšou možnosťou sú tzv. Boutique camping. Sú to dva druhy stanov – kruhový pre 4 osoby, a taký malý domček pre 2 osoby. Výhodou je, že aj v domčeku, aj v kruhovom sa nachádzajú postele. V kempe je ešte možnosť ubytovať sa v tzv. Mobile Homes. Je to niečo ako maringotka prerobená na exkluzívne bývanie. To je čo sa týka kempu všetko. POZOR! Lístok na stanovanie alebo iný druh ubytka nie je súčasťou lístka, treba si kúpiť zvlášť alebo kúpiť kombo s lístkom! My si ubytko na festivale riešime vo vlastnej réžií. Vždy sa dohodneme pár ludíľudí a objednáme si apartmán poblíž blízko festivalu. Nie je to o moc drahšie, konfort komfort je neporovnateľný, aj keď na festival to máme o trochu ďalej.

Čo dodať, ak ste ešte neboli, treba ísť! Máte poslednú možnosť načerpať osemročnú atmosféru Dimensions festivalu na pôvodnom mieste v rozvalinách pevnosti Fort Punta Christo. Nadupaný LINE UP, Boat partyz, partypeoplez z celého sveta, opening koncert v koloseu, areál festivalu v pevnosti a okolo pevnosti Punta Christo, more, slnko, pláž! To všetko zažiješ na poslednom ročníku Dimensions festivalu na pôvodnej lokalite. Čo dodať? Asi len toľko

Festival line-up: AlienataAndrew Weatherall, Awesome Tapes From AfricaBatu_musicBinhBlawan, Call Super, CourtesyCraig Richards, DāM-FunK(live), DBridgeDJ Bone(Electro Set), DJ NOBU (OFFICIAL), DJ Stingray, DMX Krew(live), DVS1,Eris Drew, Francesco Del Garda, Fumiya Tanaka, Gilles Peterson, Helena Hauff, Hessle AudioBen UFO, PangaeaPearson Sound, HUNEEIdentified Patient, Jane Fitz, Jayda G, Jeff Mills (DJ), Jensen Interceptor, Josey Rebelle, Joy Orbison, Larry Heard (live) featuring Fatima and Paul Cut, MalaMr. Scruff, MUMDANCE, Nicolas Lutz, Nina Kraviz, Nu Guinea(DJ / Live Keys), Objekt(DJ), Octave One(live), Omar S, Paula Temple, Peggy Gou, PeachPetar Dundov, Radioactive Man(live), Sadar Bahar, SaoirseShanti Celeste, Skee Mask, STEAM DOWNOrchestra (live), Vladimir Ivkovic, Zip Afrodeutsche, Ant TC1, Breakage, Chekov, Children of Zeus (live), Christian Jay, Ciel, Commodo, Dan Shake, Darwin, DJ Okapi, Doc Scott, Donna Leake, Eliphino, Fixate, Gabriella Vergilov, Gene On Earth, Ilija Rudman, Imogen, Karen Gwyer (live), Kirsti, Mafalda, Mor Elian, object blue, Om Unit, Omar, re:ni, Silvia Kastel, Skeptical, Solid Blake, Source Direct, SP:MC, SPFDJ, The Ghost, Yak, Youandewan, Zakia ABOP, Alex T, Alexis, AliA, Andrew Hill, Blasha & Allatt – Meat Free, Blazen DJ, Bobby., Butter Side Up DJs, Champagne Funk, Chaz Moloney, City Fly DJs, Conor, Cosmic Slop DJs, Daan Donk, Dave Martin, Dimensions Soundsystem, DJ Gilla, Dolenz, Goodness DJs, Hamish & Toby, Harri Pepper, Heels & Souls, Ian Duffy, Insert, Ivan Komlinovic, Jaguar, James Newmarch, Jan Kincl & Regis Kattie, Jaša Buzinel, Joachim, Juicy, Kiara Scuro, Kudan, Labud, Lexis, Lucy Locket (Love Muscle), Lukas Wigflex, Maedbh O’Connor, Make Me, Mark Turner, Michael Upson (Love Muscle), Miguel E & Benito (Tuckshop), Mimi, Minus Kendal, Mislav, MLE, Nas 1, Nick Williams, Pytzek, Ramboiage, Roli, Sam Hall, Sam King, Sean OD, SHEE, Siofra McComb (iK7), Sloth Boogie, SNO, Stevie Cox, Sure Shot, The Fogsellers, The Iron Glove, Tom Hannah (Love Muscle), Voicedrone, Volster, Will Lister, WLC, Yuri, Zerø

Na nabudenie prikladám ešte aftermovie z roka 2017:

Festival ticket: £163.50
Camping pass: £60.50
Opening concert: £38.50
Boat taxi: £10.00

POZOR! Ak ste z východnej Európy, máte zvýhodnené lístky! Všetky info o cenách atď. nájdete tu: https://www.entrio.hr/event/dimensions-festival-2019–5788

Web: http://www.dimensionsfestival.com
FB: https://www.facebook.com/DimensionsFestival/
Event: https://www.facebook.com/events/434570350410371/

Napísal: Michal Dzubina