Dimensions 2018 festival už čoskoro!

Leto končí, festivalová sezóna nezadržateľne tiež, avšak je tu ešte jeden- či dva festivaly, ktoré považujeme za vrchol festivalovej sezóny. V chorvátsku Chorvátsku sa totiž už po siedmy krát odohrá jeden z TOP festivalov elektronickej hudby v našom okolí – Dimensions festival 2018. Tento rok bude prebiehať od 29. augusta do 2. septembra 2018. My s redakciou gregi.net ideme tento rok na festival druhýkrát a ak ste ho ešte nenavštívili, tento článok je určený práve pre vás! 

Na úvod si povedzme čo to o samotnom festivale, histórii,  a mieste konania. Ako sme už spomínali od 29. septembra do 2. augusta sa odohrá siedme pokračovanie anglického festivalu Dimensions v chorvátskej pevnosti Fort Punta Christo, na pobreží oslňujúceho Jadranu pri meste Pula. Možno sa čudujete, ale je to tak. Anglickí organizátory organizátori si vždy koncom leta zbalia pár ,,svích švestek‘‘ a poberú sa na pobrežie Jadranu aby pre nás pripravili jeden z naj festivalov leta, Dimensions festival! 

Ako som už spomenul všetko sa to uskutoční v 150 ročnej pevnosti Fort Punta Christo, neďaleko Puly na polostrove Istria, čo je z Bratislavy cca 650km a normálnou jazdou sa to dá stihnúť za pohodlných sedem hodín. Pevnosť postavili v 19. storočí na obranu prístavného mesta Pula. Teraz slúži už iba ako historická pamiatka a v lete ako útočisko pre rôzne festivaly. Dimensions festival je zameraný na ,,dospeláckejšie‘‘ žánre elektronickej hudby – Techno, House, Bass Music, Jazz, rôzne subžánre elektroniky, a potom je tu zastúpený v menšej miere aj dnb, dubstep, reggae. Pre posledné tri žánre je totiž typickejší skôr Outlook festival, ktorý začína deň po skončení Dimensions festivalu presne na tom istom mieste (čítaj aj článok o Outlook Festivale) a je určený skôr mladšiemu publiku. 

Festival, ako každý rok, začína veľkolepým Otváracím koncertom v starobylom, 2000 rokov starom rímskom koloseu priamo v meste Pula. Návštevníci festivalu si môžu objednať tzv. boat taxi, ktorý ich odvezie z festivalového prístavu priamo pred koloseum v Pule a po skončení koncertov aj naspať do festivalového mestečka. Vrelo odporúčame, pretože trepať sa spojmi / autom do Puly a potom naspäť vie vodičom skaziť zábavičku, nehovoriac o nádhernom západe slnka, ktorý by ste zažili plavbou do Puly! Tento rok nás v koloseu na openingu hudobne aj vizuálne obohatia Kraftwerk so svojim 3-D vystúpením. Nils Frahm zahrá naživo čo to zo svojich mašiniek a doplnia ich Moodymann, Nubbya Garcia, Josey Rebelle a Debora Ipekel. Otvárací koncert s lineupom ako sa patrí! Aby sme nezabudli, na opening concert sa dajú kúpiť lístky aj zvlášť, ak by ste si chceli vychutnať iba koncerty v koloseu. 

Samotný festival začína na druhý deň 30. augusta 2018 v areáli Fort Punta Christo. Pevnosť leží v obkolesení stromov na polostrove obmývanom jadranským morom. Areál je dosť veľký, pevnosť na kopci a jednotlivé stages celkom ďaleko od seba. Preto sa treba pripraviť na festivalovú turistiku a vhodnú obuv.

Dimensions Site Walktrough

Do areálu vás v šľapkách nepustia! Jednotlivých pódií je 10 a je celkom výzva ich za festival objaviť všetky. Nám sa napríklad minulý rok stalo, že sme nenašili stage, na ktorom sme večer smažili. Odporúčame si dať veľký pozor ak vám hrá headliner na niektorom z malých stageov! Zvykne sa totiž stať že po naplnení kapacity sa na koncert ani nedostanete, preto si nechajte časovú rezervu! Poďme si postupne predstaviť všetky pódiá:

The Clrearing – Pri stúpaní k pevnosti sa nám čochvíľa otvorí centrálny bod celého festivalu, akási križovatka, kde sa nachádza aj najväčší stage festivalu – Clearing. Stage je na čistinke, obklopený stromami, pred ktorými sú rôzne stánky s občerstvením, merchom atď. Srdce poloostrova. Nachádza sa medzi kempom, pevnosťou a prístavom. Na čistinke, v obkolesení stromov, s ohromným soundsystémom a kapacitou 3000 partypeoples. Ako som písal vyššie, mal by byť tento rok rozšírený, takže sa nechajme prekvapiť, čo si pre nás organizátori pripravia.

The Moat – Je to niečo ako 100m dlhá, 10m široká, 7m vysoká priekopa, situovaná pri hradbe pevnosti na ktorej konci vystupujú performers! Nemusíte sa báť, zvuk v tejto priekope vôbec nie je skreslený a môžeš si ho vychutnať, aj keď si na úplnom konci. Každých 20m sú totiž steny s reprákmi.

The Void – Nachádza sa neďaleko múrov pevnosti, v obkolesení stromov a prírody. Má kapacitu 1000 ľudí, je jedným z najobľúbenejších a po minulé roky tu odpálili svoje legendárne noci chlapci z labelu SWAMP81

The Beach – Na úpätí pevnosti je situovaná Beach stage, ktorá hrá hlavne cez deň a sú tu LIVE vystúpenia interpretov, ktoré prinášajú príjemné letné býty na celú pláž obklopujúcu Beach stage. Pódium, hudba, super kapelky, baríky, jedlo, more, kúpanie, nafukovacie somarinky na skákanie…Beach ti spríjemní festivalový dník, kým sa párty nepresunie do pevnosti. Taký ten správny dovolenkový pártychill.

The Stables – Nachádza sa na úpätí pevnosti smerom od vstupu na festival. V obkolesení vysokých múrov so skvelou svetelnou show.

Sub Dub Arena – Tento stage je domovom epického Mungos Hifi Soundsystému, ktorý sa každý rok počas festivalu presúva zo Škótska do Chorvátska. Jeho kapacita je 1200 ľudí.

The Garden – Krásny, prírodný stage. Skrytý medzi stromami trochu ďaľejďalej od hluku pevnosti. Po minulé roky boli aj na pódiu stromy. Alebo bol vybudovaný priamo v stromoch? Choď pozrieť a uvidíš :)

The Courtyard – Tento stage je novinka, prekvapenie čaká aj na nás.

The Noah’s Ballroom – Kruhová jama so stageom uprostred. Naozaj čarovné miesto. Ak tu hrá niekto známy, väčšinou sa sem nedostaneš!

The Dungeon – Nachádza sa v útrobách pevnosti, boli sme tam iba raz a druhýkrát sme ho už nenašli. Kapacita je cca 100 ľudí. 

Ubytovanie:
Súčasťou festivalu je aj kemp – Camping Brioni, ktorý je priamo napojený na pláž. V kempe je na výber Mobile Homes – také útulné bungalovíky, vo vnútri však vyzerajú peckovoskvele. Ďalej je to klasické stanovanie vo vlastnom stane. Stany sa dajú zakúpiť aj na mieste. Ďalšou možnosťou sú tzv. Boutique camping. Sú to dva druhy stanov – kruhový pre 4 osoby, a taký malý domček pre 2 osoby. Výhodou je, že aj v domčeku, aj v kruhovom sa nachádzajú postele. V kempe je ešte možnosť ubytovať sa v tzv. Mobile Homes. Je to niečo ako maringotka prerobená na exkluzívne bývanie. To je čo sa týka kempu všetko. POZOR! Lístok na stanovanie alebo iný druh ubytka nie je súčasťou lístka, treba si kúpiť zvlášť alebo kúpiť kombo s lístkom! My si ubytko na festivale riešime vo vlastnej réžií. Vždy sa dohodneme pár ludíľudí a objednáme si apartmán poblíž blízko festivalu. Nie je to o moc drahšie, konfort komfort je neporovnateľný, aj keď na festival to máme o trochu ďalej.

Zerostrasse:
Resident Advisor otvára v lete v Pule zabudnuté tunely Zerotrasse. Dôvodom je nezabudnuteľná párty, ktorá sa odohrá v rámci festivalu Dimensions. Pod mestom Pula sa totiž nachádza zabudnutá spleť chodieb a tunelov Zerostrasse, ktorá sa počas festivalu sprístupní výlučne pre držiteľov festivalových lístkov a premení sa na jednu veľkú párty! Kapacita je však obmedzená, preto sa treba na párty dodatočne zaregistrovať! Toto podzemné bludisko bolo vybudované počas prvej svetovej vojny ako úkryt pred leteckými náletmi a zároveň tunely spájajú srdce mesta s okolitými pevnosťami. Po druhej svetovej vojne boli chodby zosilnené a prerobené na atómové kryty pre juhoslovanskú armádu a celý tento historický komplex skrýva dodnes mnoho tajomstiev. Tak čo, trúfneš si na ich objavenie aj ty?

Boat Party:
Špecifickou vychytávkou Dimensions festivalu sú Boat parties. Ide o to, že je potrebné kúpiť si zvlášť lístok na jednu, alebo viac lodiek, podľa potreby vyhrotenia. Každá lodička je orientovaná na iný hudobný štýl, prípadne label… Loďky vyrážajú z prístavu skoro celý deň, plavba trvá cca tri hodiny hrajú vám do toho vaši oblúbení DJs, proste zážitok…Ak ideš na feestival, bola by škoda si trochu nepriplatiť a nezažiť to!

Dimensions 2017 Highlights

Ak ste ešte neboli na Dimensions, treba ísť, treba to zažiť. Nadupaný LINE UP, Boat partyz, partypeoplez z celého sveta, opening koncert v koloseu, areál festivalu v pevnosti a okolo pevnosti Punta Christo, more, slnko, pláž!

Dimensions 2018 lineup

Festival line-up:
Aaron L, Alessandro Adriani, Alex T, Alexander Nut, Alfa Mist, Alix Perez, Alleged Witches, Amoss, Amp Fiddler, Anastasia Kristensen, Ant TC1, Ariwo, Ash Lauryn, ASOK, Avalon Emerson, Avoid aka Vladimir Ačić, Azymuth & Marcos Valle, Bambooman, Batu, Ben UFO, Billy Nasty, Bjarki, Bjeor, Bluetrain (live), Bonobo (DJ – All Night Long), Born Cheating, Borut Cvajner, Butter Side Up, Cenrral Processing Unit, Champagne Funk, Children of Zeus, Church of Sound, City Fly, Conor Thomas, Cosmic Slop, Courtesy, C.P.Smith, Craig Richards, Dean Donk, Daisy Moon, Darker Than Wax, Darkhouse Family, Darwin, dBridge, Debora Ipekel, Detroit In Effect, Dimensions Soundsystem, DJ Labud, DJ Lag, DJ Python, DJ Stingray, DMX Krew, Doo, Eda, Eddy Ramich, Efemme, Elecrix Records, Ezra Collective, Fatima, Felix Claus, Felver, Fixate, Gabriella Vergilov, Gigi Masin, Gilla, Halogenix, Harri Pepper, Heels & Souls, Heinrich Dresses & Teslasonic (live), Helena Hauff, Hunee, Il Bosco (Red Laser Disco), Ilija Rudman, Insolate, hutch, James Holden & The Animal Spirit, Jan Kinšl & Regis Kattie (live), Jlin, Joachim, Joe Armon Jones, Jograde, John Talabot, Jon Hopkins (live), Jon K, Josey Rebelle, Josh Cheon (Dark Entries), Journey Of Sound, Julio Victoria, Just Nathan, K-Hand, Kamma, Kancheli (Bassiani), Kerem Akdag, Kiara Scuro, Kid Drama, Klaps, Kumail, Kuniyuki (live), Kwasiba Savage, Lady Blacktronika aka Feminist, Lebawski, Lee Gamble, Lucy Locket, Mala, Manu & Ado, Marcellus Pittman, Margaret Dygas, Mark Turner (The Orbit), Marta, Masalo, Massimo Memhisto, Maurice Fulton, Maxwell Owin, Mc Fokus, MC GQ, Michael Upson, Miguel E, Mimi, Molinaro, Mona Lee, Monty, MXMJOY:[maximumjoy], Was 1, Nicolas Lutz, Nina Kraviz, Open Mike Eagle, Øyvind Morken, Palms Trax, Pangaea, Paula Temple, Peanut Butter Wolf, Pearson Sound, Peggy Got, Petar Dundov, Ploy, Poppy Ajudha, Red D, Red Greg, Roli, rRoxymore, Sam Hall, San Soda, Saoirse, Sean OD, Sheridan, Shy One, Silicon Scally aka Carl Finlow, Skee Mask, Skeptical, Skeptic, SNO, Sonja Moonear, Sons Of Kemet, SP MC, Ste Roberts, Steve O’Sullivan (live), Steve Sacek, Sue Avenue, Thang, The Bug (In Dub – DJ Set), The Comet Is Coming, The Exaltics (live), Tom Hannah, Total Refreshment Centre, Undergroun Resistance press Depth Charge, Umfang, Upwellings (live), Volruptus, Volster, Volvox, Will Lister, Willikens & Ivkovic, WLX, Yazmin Lacey, Yuri

Festival ticket: €175.00
Camping pass: €75.00
Opening concert: €45
Boat taxi: €9

Web: https://www.dimensionsfestival.com
FB: https://www.facebook.com/DimensionsFestival/
Event: https://www.facebook.com/events/145339152847381/

Napísal: Michal Dzubina
Zdroj: TS