Dikolson, zvuk skupiny Khoiba, vyráža na svoje prvé slovenské koncerty!

Štyri koncerty na Slovensku absolvuje v marci a apríli gitarista a skladateľ českej kapely Khoiba Filip Míšek, ktorý vlani debutoval pod menom Dikolson. V marci zahrá postupne v košickom centre Tabačka (15.3.), o deň neskôr v žilinskej Stanici a 16. marca v klube Lúč v Trenčíne. Trojicu koncertov doplní akcia pod hlavičkou vydavateľstva Exitab 7. apríla v bratislavskom KC Dunaj.

Od rozpadu domovskej kapely Khoiba v roku 2008 fanúšikovia dlho čakali, kým sa rozhýbu jej dve ústredné postavy. Zatiaľ čo speváčka Ema Brabcová si založila kapelu Luno, skladateľ Filip Míšek pred rokom vydal vinyl The Bear Is Sleeping Now pod menom Dikolson. Luno sa odobralo ľahko prístupným indie popovým smerom, Dikolson svoje melódie v bohatých aranžmánoch viac komplikuje. Hoci naživo debutoval len túto zimu dvoma koncertami na Islande, koncertne netreba očakávať nudnú notebookovú elektroniku, Dikolson sa totiž predstaví ako živá kapela s klávesami, basou i fagotom, klasickým dychovým nástrojom.

Dikolson

V Košiciach, Žiline a Bratislave ho doplní i dvojica z bratislavského labelu Exitabu – Pjoni a Aches.

Hoci známejšie je Pjoniho pôsobenie v elektronickej dvojici s Ink Midgetom, Jonatán Pastirčák tvorí i akusticky, čo potvrdil tohtoročným debutovým sólovým albumom Cloud No Raisins, ktorý vyšiel pod našou značkou Exitab. Kompozície pre čelo a spev vychádzajú zo spletí drone-ambientných plôch a úplne prirodzene prechádzajú aj na územia minimalizmu, špinavej elektroniky, prípadne až do temných zákutí alternatívneho hip-hopu.

Trojicu uzatvára Aches alias Jonny Fox, ktorý síce pochádza zo Sheffieldu, no pred časom sa rozhodol usadiť v Bratislave. Na Slovensku šikovne zapadol do mikro klímy lokálnej elektronickej scény vytvorenej najmä okolo Exitabu, pod ktorým debutoval digitálnym EP Fine Tongue na jeseň minulého roku. Aches tak ponúka širokú zmes od elektronického ambientu cez glitche až ku shoegazu so zasneneným šepotavým vokálom.


Exitab presents: Dikolson (CZ) + Pjoni (SK) + Aches (UK)
Tabačka kulturfabrik Košice, 15. 3. 2012

Dikolson (CZ) + Pjoni (SK) + Aches (CZ)
Stanica Záriečie Žilina, 16. 3. 2012

Dikolson (CZ) + Diego (SK)
Klub Lúč Trenčín, 17. 3. 2012
Exitab presents: Dikolson (CZ) + Pjoni (SK) + Aches (UK)
KC Dunaj Bratislava, 7. 4. 11

Zdroj: Exitab Label/After Hours Shows/Tabačka Kulturfabrik
Publikoval: Redakcia GREGI.NET