Colours of Ostrava 2012: Program zahraničným skupín je kompletný!

The Creole Choir of Cuba, unikátní smíšený desetičlenný sbor haitské komunity z Kuby, je poslední zahraniční kapelou potvrzenou na letošní ročník Colours of Ostrava (12. – 15. července). „Sbor nabídne nádherné a temperamentní zpívání z afrického dávna křtìné gospelem a kubánskými rytmy, které uchvátili například Petera Gabriela i festival WOMAD,“ říká Zlata Holušová, ředitelka festivalu.

„Celkový počet zahraničních kapel se tak zastavil na čísle čtyřicet tři,“ vypočítává Zlata Holušová. K nim přibude přes padesát kapel domácích a řada doprovodných programù – divadelních představení, projekcí filmù, diskusí, workshopù či výtvarných performance – na celkem deseti venkovních i vnitřních scénách v unikátním areálu bývalých železáren, hutí a dolù v Dolní oblasti Vítkovice.

Vedle hlavních hvìzd jako Björk, Alanis Morisssette, Bobby McFerrin, ZAZ, The Flaming Lips, Antony and The Johnsons, Animal Collective či Rufus Wainwright program Colours představí řadu sice „menších“, ale přes to unikátních kapel z celého svìta, které nabídnou neopakovatelné hudební zážitky – z Islandu, Finska, Norska, Dánska, Faerských ostrovù, Konga, Mali, Keni, Jihoafrické republiky, Reunionu, Chile, Mexika, Argentiny, Slovenska, USA, Kanady, Velké Británie, Francie, Nìmecka, Libanonu, Polska, Izraele, Austrálie či Estonska.

Silné zastoupení bude mít na Colours severská hudba – z Islandu dorazí kromì Björk i snová formace Hjaltalín a brilantní Árstíðir, z dánské Kodanì kapela Euzen hrající elektronicko-experimentální rock, z Finska pak úspìšná finská indierocková kapela Rubik. Norsko bude reprezentovat dívčí úderka Katzenjammer, Faerské ostrovy kapela Danjal s delirickým kabaretem ve stylu Toma Waitse.

Na Colours se letos představí řada hvìzd africké hudby – rozjařená kapela vozíčkářù z Konga Staff Benda Bilili, zpívající virtuóz na loutnu ngoni Bassekou Kouyate se skupinou & Ngoni Ba z Mali, Sauti Sol, nejpopulárnìjší kapela z Keni, Hugh Masekela, legendární jihoafrický trumpetista, a kapela Lindigo z ostrova Réunion hrající rytmicky strhující blues.

Na Colours se nenechá zahanbit ani Latinská Amerika: diváky rozhoupe nejslavnìjší reggae zpìvák Chile Quique Neira nebo Celso Piňa, akordeonový rebel, který přiveze mexickou cumbiu ostrou jak chilli papričky. Revoluční divoké pojetí argentinského tanga představí Orquesta Típica Fernández Fierro, dvanáctičlenný orchestr z Buenos Aires.

K dalším lahùdkám z rùzných hudebních žánrù patří písničkář Fink z labelu Ninja Tunes, nu-jazzoví Portico Quartet, geniální libanonský trumpetista Ibrahim Maalouf nebo britský taneční klezmerpop Shtetl Superstars. Od našich polských sousedù přijede ethno-hardcore-punková kapela R.U.T.A., od protinožcù z Austrálie pak Barons of Tang, kteří svùj styl charakterizují jako gypsy deathcore. Zajímavé projekty představí Francouzi: GaBlé, experimentální pop-folk-electro-rockové trio, a Gangpol & Mit, hyperaktivnì kreativní audiovizuální duo, které nabídne vychytanou symbiózu digitálního tanečního popu a barevnì rozpustilé geometrické animace.

Dva zástupce bude mít letos na Colours Izrael: Acollective, v současnosti nejpopulárnìjší tamìjší indie rocková kapela, a Ensemble Yaman hrající prastaré jemenské písnì v rockovém hávu. Dalšími jmény jsou Ewert and The Two Dragons, sympatická kapela z estonského Talinu, která v loňském roce oslnila na spoustì evropských festivalù melodickým indie rockem, či Sea and Air z Nìmecka – hrající atmosférický indie rock s cembalem inspirovaný barokními melodiemi J. S. Bacha a experimentálním berlínským krautrockem. Electro world music taneční party nabídne známý britský projekt Banco de Gaia.
 

Kousek do Ostravy ze Slovenska to budou mít: Hudba z Marsu, Billy Barman a Simona Martausová.

Zdroj: ArtsMarketing.CZ
Publikoval: Redakcia GREGI.NET