Cirkus Cirk La Putyka přiveze do Ostravy to nejlepší z nového cirkusu!

Cirk La Putyka přiveze na jaře 2013 do ostravských Dolních Vítkovic to nejlepší z nového cirkusu. Strhující podívaná plná napětí i humoru na pomezí cirkusu a divadla.

Strhující podívaná plná napětí i humoru na pomezí cirkusu a divadla, akrobacie na šálách, lanech, trampolíně nebo na teeterboardu, klauniády, tanec, živá hudba… To všechno čeká na návštěvníky nového sálu Gong v bývalém plynojemu v ostravských Dolních Vítkovicích na přelomu března a dubna 2013, kdy zde bude hostovat náš nejznámější soubor nového cirkusu Cirk La Putyka. Během osmi večerů zde uvede přehlídku své kompletní tvorby – čtyři představení, která patří k tomu nejlepšímu, co v České republice v této oblasti vzniklo: již legendární a cenami ověnčená La Putyka, která jinak není na repertoáru souboru, dále představení Up’End’Down, Slapstick Sonata a nejnovější Risk, které bude mít premiéru v lednu 2013.

Kromě letních Colours jsme zatím v Ostravě nehráli. Máme radost, že poprvé samostatně to bude se všemi našimi představeními a navíc v tomto úžasném industriálním prostředí, kam se nový cirkus skvěle hodí,“ říká principál souboru Rosťa Novák. „Cirk La Putyka nás hned uchvátil a brzy se nám podařilo společně sladit volné termíny. Jsme rádi, že díky nám mohou ostravští diváci vidět to nejlepší z nového cirkusu,“ doplňuje ho ředitel Dolní oblasti Vítkovice Petr Koudela.

Vstupenky na první z večerů na každé představení jsou v prodeji od 19. prosince v síti Ticketportal, e-shopu Colours of Ostrava (https://eshop.colours.cz), v kamenné prodejně Oriental v Ostravě a také v samotných Dolních Vítkovicích – recepce Gong (gong.recepce@vitkovice.cz, +420 726 902 281). Cenové kategorie: od 250 do 590 Kč. V nabídce jsou studentské, dětské, seniorské, skupinové i ZTP a ZTP/P slevy.

Více informací na www.laputyka.cz.

Představení La Putyka, které se kromě mnoha dalších cen stalo Inscenací roku 2009, kombinuje akrobacii, tanec, loutky a sportovní výkony. „La Putyka je hospodský nový cirkus,” přibližuje Rosťa Novák, „objevuje hospodskou fantazii a změněnou realitu, kdy na chvíli přestávají platit fyzikální zákony a diváci jsou svědky nečekaných akrobatických, hudebních i pohybových jevů,“ dodává. Co se honí v hlavách hospodských štamgastů, to předvádějí mistři ČR v akrobatických skocích na trampolíně, profesionální tanečníci nebo mistr bojového umění wu-shu. Představení je doprovázeno živou hudbou a soubor se s ním zúčastnil festivalů v Sydney, Shanghaii, Sarajevu nebo v Edinburghu.

https://www.youtube.com/watch?v=0pOJVGzmXzU

Up’End’Down je příběhem člověka, který žije jen se svými vzpomínkami. „Žije se svými vzlety a pády, není však schopen se od nich odpoutat a žít uvolněně a svobodně. Je to pohled skrze naše fantazie na cestu mezi narozením a smrtí, mezi cestou ze země do nebe a naopak,“ uvádí Rosťa Novák. Žánrově představení zaujme spojením vzdušné akrobacie, tance, bojových umění a živé hudby.

Představení Slapstick Sonata spojuje Mozartovy sonáty s groteskní komedií éry němého filmu. „Vizuální poezie se v něm potkává s absurdní fyzickou komedií a současným cirkusem,“ říká Rosťa Novák. Vzdušná akrobacie, pády, klaunské skopičiny, tanec, živá hudba a teatrální prvky, to vše se spojuje ve volně plynoucí proud odkazů na žánry od klasické opery po grotesku. Režisérem je Maksim Komaro, jedna z nejdůležitějších osobností novocirkusového umění nejen ve Finsku, ale i v Evropě.

Představení Risk vzniklo v rámci projektu Lacrimae, dlouhodobé spolupráce špičkových zahraničních souborů – ze Švédska (Cirkus Cirkör), České republiky (Cirk La Putyka) a Francie (Cahin Caha). „Využíváme loutkové divadlo ve vztahu k akrobacii a modernímu tanci, živou hudbu na scéně, neokázalé prosté materiály, propojení tance s tělesným handicapem,“ uvádí Rosťa Novák. Ukázka společné práce těchto souborů byla k vidění na festivalu Letní Letná během srpna 2012, každé představení bylo vyprodané a oceňované nejen diváky ale i uměleckou kritikou. Ostravští diváci budou moci vidět jedny z prvních repríz po lednových premiérách ve Francii a České republice.

Termíny:
30. + 31. 3. – La Putyka
2. + 3. 4. – Up’End’Down
5. + 6. 4. – Slapstick Sonata
8. + 9. 4. – Risk

Vstupenky:
– Ticketportal, e-shop Colours of Ostrava (https://eshop.colours.cz), kamenná prodejna Oriental v Ostravě, Dolní VÍTKOVICE: recepce GONG, vstup do areálu Dolní Vítkovice se nachází na ulici Ruské v podjezdu pod Místeckou ulici. Tramvajová zastávka Vysoké pece. V areálu je možné zaparkovat. E-mail: gong.recepce@vitkovice.cz, tel.: +420 726 902 281
– Ceny v několika kategoriích: od 250 do 590 Kč
– Slevy: studenti, děti, senioři, skupiny, ZTP a ZTP/P
– Zahájení předprodeje: 19. prosince 2012

Zdroj: ArtsMarketing.CZ