Další hvězdy Štěrkovny Open Music: Dorazí kapela Mirai i Cirk La Putyka

Na festivalu Štěrkovna Open Music letos vystoupí také kapela Mirai a divadelní soubor Cirk La Putyka, který přiveze představení Boom vol. 2. Inscenace plná strhující akrobacie měla premiéru loni v září na domovské scéně souboru Jatka78 v Praze, uvedení v Hlučíně bude jedno z prvních mimo hlavní město a pod širým nebem. Za pořadatele to dnes řekl David Moravec. Festival se uskuteční 27. až 29. července na břehu Hlučínského jezera. Už dříve organizátoři zveřejnili jména jako Lucie, Chinaski, Pražský výběr, Calin, Tata Bojs, Mig 21, Xindl X, Horkýže Slíže a další.

„Loni na festivalu jsme zveřejnili šifru ‚Budoucnost Lucinky je v čínských lyžích‘. V této větě jsme ukryli hned tři headlinery letošního ročníku. Lucinku a čínské lyže (Lucie a Chinaski) uhodli skoro všichni. S budoucností si ale lámala hlavu většina hádajících. Nyní můžeme oficiálně potvrdit, že japonsky se budoucnost řekne mirai. Takže chybějícím kouskem skládačky našeho letošního programu je držitel Ceny Anděl i Ceny Jantar kapela Mirai,“ uvedl Moravec.

Novinkou v programu festivalu Štěrkovna Open Music letos bude zařazení vystoupení divadelního souboru Cirk La Putyka. Divadelní soubor takového formátu se na hlavní scéně Štěrkovny Open Music objeví úplně poprvé.

Světově známé uskupení přiveze v outdorové premiéře inscenaci Boom vol. 2. „Vystoupení Cirku La Putyky bylo pro nás velkou výzvou. Hlavně po technické stránce. S ohledem na artistické výkony umělců létajících vzduchem jsme například poprvé museli řešit nosnost střechy pódia,“ řekl Moravec. Technické otazníky se podle něj podařilo vyřešit a Cirk La Putyka se tak stane jedním z vrcholů sobotního programu hlučínského festivalu.

Tématem projektu Boom vol. 2, který spojuje mladé české herce, tanečníky a akrobaty se studenty Kyjevské akademie divadelního a cirkusového umění, je svoboda. Celkem 16 účinkujících předvede nejrůznější novocirkusové disciplíny – cyrwheel, šály, kruhy, čínskou tyč, žonglování, párovou akrobacii, ale i klauniádu, break dance, street dance a současný tanec. To vše za doprovodu živé hudby.

„Zveřejněním kapely Mirai a Cirku La Putyka jsme odhalili kompletní letošní program. Ten zájemci najdou kompletní už nyní na našem webu. Zároveň dnes startujeme prodej jednodenních vstupenek,“ doplnil další z pořadatelů Matěj Ostárek. Dodal, že zájem o vstupenky je velký a překonává dokonce rekordní rok 2019. V letech 2020 až 2022 se pak festival konal v omezené míře, a to vinou epidemie koronaviru a také dvouleté rekonstrukce areálu Hlučínského jezera. „Kapacita třídenních vstupenek je nyní z téměř 80 procent vyprodaná. Zbývají už jen vstupenky ze čtvrté vlny a pak na jednotlivé dny,“ řekl.

Celkem letos Štěrkovna Open Music nabídne okolo pěti desítek koncertů. vystoupí také Marpo a Troublegang, Pokáč s kapelou, Anna K., Krucipüsk, Dominika Hašková s kapelou We Are Domi, Sofian Medjmedj, Václav Neckář s kapelou, Tomáš Matonoha, Portless, slovenská hvězda Adam Ďurica a řada dalších. Pořadatelé připravili také scénu s vystoupením jazzových kapel či cimbálovek. Připravuje se také velká LAMA home rodinná zóna s programem pro děti. Na ní vystoupí například kapela Bombarďák. Své headlinery bude mít i LAMA energy Afterstage. Na ní vystoupí například duo Bratři, slovenské uskupení Malalata či legendární Rosťa Petřík se svým praskáním.

Generálním partnerem festivalu je Betonárna Hlučín. Hlavními partnery jsou společnosti LAMA Energy a Kofola, a restaurace Stará Celnice. Akce se koná za významného přispění Moravskoslezského kraje.

Zdroj: TS