Cesta samostatnosti!

Slovenské národné múzeum – Múzeum Slovenských národných rád v Myjave pripravilo k 20. výročiu vzniku samostatnej Slovenskej republiky výstavu Cesta samostatnosti.

Výstavný projekt prostredníctvom fotografií a predmetov približuje obdobie od pádu komunistického režimu v Československu až po pílenie hraničných závor pri prijatí SR do schengenského priestoru. Takmer 80 fotografií zachytáva najdôležitejšie udalosti i persóny, ktoré determinovali vznik Slovenskej republiky a taktiež charakterizovali jej samotnú existenciu.

Medzi také určite patrí známa fotografia Václava Klausa s Vladimírom Mečiarom v záhrade vily Tugendhat, alebo pálenie vatier pri podpise Deklarácie SNR o zvrchovanosti SR, či zaplnené Námestie SNP pri finálovom zápase na MS v hokeji v roku 2002 medzi Ruskom a Slovenskom. Výstava je doplnená predmetmi, ktoré sa viažu hlavne k politickým udalostiam v SR. Zaujímavé sú dary, ktoré získali predsedovia NR SR pri svojich významných zahraničných návštevách.

Vernisáž výstavy Cesta samostatnosti sa uskutoční 23. januára 2013 o 15. hod. vo výstavných priestoroch Slovenského národného múzea – Múzea Slovenských národných rád v Myjave. Výstava bude sprístupnená verejnosti do 2. apríla 2013.

Zdroj: SNM