Česká gothic-rocková skupina XIII. STOLETÍ sa stretla v pôvodnej zostave, aby nahrala legendárny AMULET

Kultová skupina XIII. Století vydala záznam koncertu, na ktorom sa stretla v pôvodnom zložení, aby zahrala skladby zo svojho debutového albumu Amulet, určujúci český gothic-rock. Unikátny album Amulet Live vychádza v týchto dňoch.

Amulet vyšiel v roku 1992, rok po vzniku skupiny. „Tenkrát nikdo z nás netušil, že album přinese nadčasové hity jako „Justina“ a „Růže a kříž“, a album samo se stane v průběhu let vyhledávaným sběratelským fenoménem. Byli jsme čtyři kluci, kteří založili kapelu a dostali příležitost natočit desku. Dali jsme do ní vše tak, jak jsme to cítili, a měli radost z dokončeného díla,“ spomína frontman Petr Štěpán.

Nahrávka Amulet Live je výnimočná tým, že je očitým svedkom stretnutia skupiny v pôvodnej zostave – Petr Štěpán (gitara, spev), Pavel Štěpán (bicie), Bedřich Musil (gitara, spev), Petr Palovčík (basová gitara) – po mnohých rokoch. Sú na ňom zaznamenané jedinečná atmosféra koncertu odohraného 29. apríla tohto roku v Jihlave a piesne v prevedení po 30 rokoch od svojho vzniku. „Před první společnou zkouškou po tolika letech jsem si říkal: Bude to fungovat? Bude tam ještě ta energie, kterou se nám podařilo v devadesátkách do těch písniček dostat? Obavy byly naprosto zbytečný, po prvních pár minutách společného hraní bylo jasný, že to tam furt je! Koncert jsme si všichni neskutečně užili. Nejen v backstage, ale i v celém DKO panovala taková zvláštní přátelská atmosféra sounáležitosti a já si myslím, že energii tohoto nezapomenutelného večera se nám podařilo do nahrávky dostat,“ komentuje stretnutie s bývalými spoluhráčmi a neobyčajný koncert Pavel Štěpán.

Gothic-rocková skupina XIII. Století vznikla v roku 1991 a o rok neskôr sa preslávila debutovým albumom Amulet. Predstavuje absolutnú špičku vo svojom žánri v Čechách. Často vystupujú aj v Poľsku. Lídrom je gitarista a spevák, skladateľ, textár, básnik a spisovateľ Petr Štěpán. V roku 2013 bolo XIII. Století ocenené prestížnou hudobnou cenou Břitva a bolo uvedené do „Galerie legend”.

Album Amulet Live na digitálnych službách: https://wmcz.lnk.to/Xiii.stoleti

Zdroj: TS
Foto: Štěpán Viktora