Čerstvé kapely, projekty a kreatívne workshopy. Broskyňové leto pokračuje aj v auguste!

Broskyňové leto pokračuje aj v auguste. Bratislavská kaviareň The Peach na Mariánskej ulici bude znova priestorom pre koncerty, workshopy a prednášky. Počas letných augustových dní sa predstavia najmä debutanti z rôznych umeleckých okruhov. Broskyňové leto finančne podporil Fond na podporu umenia. Projekt vznikol v spolupráci s agentúrou go2stage.Vstupné na akcie je dobrovoľné.

V polovici júna predstavili svoju hudbu na „demovnicovom koncerte,“ v júli už vystúpili na festivale Pohoda. Formáciu Impreus založil Radovan Činčura, neskôr sa k nemu pridala speváčka Zuzana Morovičová (na hudobnej scéne je známa ako DJ-ka Whyme) a dnes už tvoria trojicu spolu s bubeníkom Michalom Fedorom. Na akustickom koncerte vo štvrtok 4. augusta vystúpia v kaviarni The Peach vo dvojici Radovan a Zuzana. Zahrajú aj skladbu Čierna, ku ktorej pripravujú videoklip. „Bude to náš prvý akustický koncert, čo je celkom výzva, ale tešíme sa na to. Myslíme si, že by to mohlo ukázať našu univerzálnosť. Pri akustických koncertoch sa môžu hudobníci ukázať v inom, jemnejšom obraze,“ hovorí speváčka kapely Zuzana.

Mikulcova

Kreativitu vo vás v stredu 10. augusta objaví takzvané „Kokosové sesterstvo.“ To tvorí štvorica študentiek VŠVU zameriavajúcich sa na klasické grafické techniky, ktoré aplikujú na rôzne doplnky, tričká, alebo samostatné grafické listy. Na ich kreatívnom workshope si budú môcť ľudia vyskúšať ručnú grafiku formou linorytu alebo ručnej tlače. Návštevníci workshopu si tak so sebou odnesú originálne „kúsky“, ktoré sami vytvoria pod dohľadom „kokosových sestier“ Daniely Brunovskej a Kamily Valešovej.

Štvrtok 11. augusta bude v kaviarni The Peach patriť hudbe, ktorá sa už nikdy nezopakuje. Len pre príležitosť jam session sa spoja hudobníci z viacerých mladých kapiel a počas improvizácie vytvoria neopakovateľné hudobné dielo. Na jednom pódiu sa stretnú bubeník z kapely Inotaj Marek Sasko, gitarista a spevák kapely HoreHigh, basgitarista z La3no Cubano Miloš Bulík a ako klavirista si zahrá Braňo Višňanský z Radiopieces.

V pondelok 15.augusta odprezentuje svoj debutový album Context kyjevský folkový pesničkár, ktorý vystupuje pod menom Postman. Ten sa v Bratislave a na Slovensku zastaví počas svojho európskeho turné.

Aforista Tomáš Ulej sa už niekoľko rokov venuje prehrabávaniu sa v zdrojoch tradičnej slovenskej ľudovej kultúry. V jeho projekte Ľudo Slovenský sa mu podarilo zdigitalizovať a na internet umiestniť rôzne kúsky: viac ako 600 tradičných slovenských nadávok, 12 tisíc ľudových prísloví, porekadiel a najnovšie sa chystá na internet dostať ľudové piesne. Na čo všetko bizarné prišiel počas svojej práce a čo nás môže skúmanie tradičnej ľudovej slovesnosti naučiť o nás samých, porozpráva počas svojej anti-prednášky „Prostonárodné ľudové bizarnosti“ v stredu 17. augusta.

Akustické gitary, bezpražcová basa a cajon. Alter-stoner rocková kapela Millhouse pripravuje svoj druhý, tentokrát akustický album Owls On The Hunt a skladby z neho predstaví aj v komornom priestore kaviarne The Peach 18. augusta.

Počas filmového večera sa 22. augusta predstavia štyri krátke filmy študentov VŠMU Pavla Chodúra a Martina Kazimíra. Predstavte si, že ste neatraktívny chalan, čo nemá žiadne dievča a zrazu sa vám vyleje pohár vína na notebook a čokoľvek napíšete, začne sa to pretvárať do reality. Hlavný hrdina sa rozhodne, že toto je ten spôsob ako dostať do postele čo možno najviac dievčat. Ale nič nie je také jednoduché, ako sa zdá,” prezrádza o motíve filmu Spisovateľ scenárista a zároveň hlavná postava filmu Pavel Chodúr, ktorý film spolurežíroval s Richardom Kardhordom. Ďalej sa premietne jeho film Keď so smrťou kráča nádej a filmy Martina Kazimíra – Evendžers a Martini Shot.

Program Broskyňového leta zavŕši koncert Zuzany Mikulcovej. Texty v slovenčine doplnené soulovým feelingom, energiou a zaujímavými aranžmánmi tvoria na slovenskej hudobnej scéne celkom nový objav. Mikulcová bola v roku 2009 ocenená Hlavnou cenou súťaže „nové tváre slovenského jazzu.“ V súčasnosti tvorí kapelu s hudobníkmi Štefanom Szabóm, Michalom Šelepom a Rolandom Uškovitšom, Na konte majú debutový album s názvom Slová a momentálne pracujú na novom albume, ktorý by mal vyjsť na prelome rokov 2016/2017.

viac na https://www.facebook.com/events/152272298532708/

Zdroj: Regina Annušová