Maďarský grunge, aj Šeban o hudbe – to všetko zažijete na 3. ročníku Broskyňového leta.

Bratislavská kaviareň The Peach na Mariánskej ulici ožije začiatkom leta hudbou. Od 12. júla do 2. augusta čaká návštevníkov séria štyroch koncertov a troch workshopov týkajúcich sa hudby. Návštevníci sa môžu tešiť na slovenské aj zahraničné kapely a známe osobnosti z prostredia hudobného biznisu. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Otvárací koncert sa bude konať 12. júla o 19.30 a predstaví sa na ňom Sasha Mamaev, multiinštrumentalista a zakladateľ maďarsko-ruského dua Gonsofus, známeho unikátnymi živými vystúpeniami po celej Európe. Slovenským divákom sa úspešne predstavili už na festivale Pohoda 2015. Spolu s ním vystúpi speváčka a skladateľka Emily Thiel (USA), ktorá v Prahe založila medzinárodnú kapelu Yo Soy Indigo hrajúcu vlastný žáner folk-fun. V The Peach predstavia špeciálny nový spoločný program, zložený z pesničiek každého z nich aj spoločných verzií obľúbených skladieb, ktoré ich inšpirovali. “Budem hrať mix vlastných originálnych piesní a možno aj covery od mojich obľúbencov ako je Nina Simone, Robbie Basho, Bob Dylan, Andrew Bird či Joni Mitchell,” predstavila program Emily Thiel. Sasha predstaví mix piesní Gonsofus a jeho obľúbené kompozície od iných umelcov.

Prvý z workshopov bude 18. júla viesť známa postava na hudobnej scéne, Andrej Šeban. Mnohostranný gitarista, spevák, producent a skladateľ divákom vysvetlí krásy aj nástrahy hudobníckeho života. Jeho hudobná história je skutočne bohatá. S Mariánom Greksom založil kapelu Demikát, neskôr sa stal členom popovej skupiny Banket Richarda Müllera či Comba Petra Lipu. Hrával s mnohými poprednými hudobníkmi ako Pavol Hammel, Dežo Ursíny, Marika Gombitová či Robo Grigorov. Viedol aj vlastné hudobné projekty – Ash Band a Free Faces, takže o hudobné zážitky nebude núdza.

Ďalší z workshopov sa uskutoční 25. júla a bude sa venovať digitálnemu PR v oblasti hudby a aktuálnym radám pre kapely, ako si poradiť so sociálnymi sieťami. “Počas workshopu predstavím rôzne formáty propagácie v online priestore, základy obsahovej stratégie, prejdeme si dôležitosť obsahového marketingu a jeho rôzne formy. Ukážem aj praktické spôsoby, ako si nastaviť správne propagáciu na Facebooku či Instagrame. Workshop je určený pre začiatočníkov a mierne pokročilých, najmä však pre tých, ktorí marketing v hudbe považujú za užitočného partnera a nie nepriateľa,” hovorí Daniela Grečnerová z platformy Tootoot.FM, ktorá bude viesť prvú časť workshopu. O praktické rady a tipy na obsah na sociálnych sieťach ju doplní Patrícia Jaššová z PR & online agentúry House of Ukulele, ktorá sa špecializuje na kultúrny segment. Cyklus hudobných workshopov uzavrie 1. augusta moderovaná diskusia s Jurajom Cocherom, zakladateľom agentúry Gentle Groove Production, ktorá sa okrem zastupovania slovenských a českých interpretov (Polemic, Billy Barman, Katarzia, Divokej Bill, Le Payaco, Solid Move) zaoberá aj bookingom a organizovaním koncertov pre zahraničných interpretov. Na Slovensko alebo do Českej republiky sa mu podarilo dostať viacero zahraničných skupín ako napríklad Tricky, Iggy Pop & The Stooges, Natasha Bedingfield, Suzanne Vega, Kool & The Gang, The Brand New Heavies, Selah Sue, Fink, The Herbaliser, Vaya Con Dios, Asian Dub Foundation, Transglobal Underground a mnohých ďalších. Aké je to manažovať kapelu a čo tvorí úspešnú spoluprácu bude zisťovať moderátorka diskusie Daniela Grečnerová, spoluzakladateľka online ticketingovej platformy Tootoot.FM a PR & online agentúry House of Ukulele.

19. júla návštevníkom Broskyňového leta zahrá Richard “Rixo” Chovan z kapely Horehigh. Tento prudko alternatívny pop band definujú slovenské texty a hudba zmiešaná s esenciou našich každodenných príbehov. “Srdečne pozývam všetkých do Peach baru, kde vám zahrám komornejší horehájsky set popretkávaný cover skladbami, ktoré mám rád. Nič viac – nič menej. Iba ja & gitara,” pozýva Rixo.

Na ďalšom z koncertov sa predstaví maďarský interpret APEYAndrás Áron so svojím sólovým projektom “Apey”, ktorý sa pohybuje na hranici žánrov americký folk a grunge. K sólovej dráhe ho inšpirovali umelci ako Neil Young či Bob Dylan. V roku 2010 vydáva svoje prvé EP “Feathers, Black Flowers”, ktoré reflektuje jeho celé detstvo a dospievanie. V roku 2016 vydal druhé dlhoočákavané LP “Foxes” inšpirované jeho problémami so spánkom, nočnými morami a frustráciami. Výsledkom sú hlboké, úprimné, ale aj ironizujúce songy ako “Personal Demon” alebo “True Star”. V celej tvorbe tohto “storytellera” z Budapešti dominujú vlastné pocity a problémy, ktoré pomenúva tak úprimne, až mu veríte každé slovo. Vyznieva to ako úplný protipól k jeho kapele “Apey and the pea”, ktorá hrá šialený metal s typicky agresívnymi živými vystúpeniami. Tento talentovaný zjav navštívi Bratislavu 26. júla.

Vypočujte si APEY – PERSONAL DEMON

Broskyňové leto 2018 ukončí augustový koncert skupiny Frankie Kimono, ktorá vznikla spojením troch multižánrových hudobníkov – gitaristu Petra Zajačka, pôvodom maďarského basgitaristu Tamása Beliczu a bubeníka Jara Žiga ml. Peter Zajaček účinkuje so speváčkou Katkou Ščevlíkovou a pôsobí aj v obľúbenej slovenskej kapele Medial Banana. Tamása Beliczu možno vidieť okrem iného v triu s Valérom Mikom a bubeník Jaro Žigo je nielen hudobníkom (Medial Banana, Katka Ščevlíková), ale i spolumajiteľom štúdia Loft, producentom a zvukovým inžinierom. Na jar 2016 vydala skupina debutový album RAW.

Broskyňové leto je určené pre všetkých milovníkov dlhých letných večerov a kvalitnej hudby. “Tohtoročné Broskyňové leto sa nesie čisto v znamení hudby. Okrem kvalitných koncertov, na ktorých vystúpia aj zahraniční hostia, sme pripravili aj niečo navyše. Pre hudobníkov, umelcov a samozrejme aj „normálnych smrteľníkov“ sme pripravili workshopy, ktoré obohatia ich vedomosti nielen v rámci hudobného remesla (Andrej Šeban), ale takisto aj v oblasti propagácie a fungovania v profesii (workshopy v réžii PR agentúry House of Ukulele a online platformy Tootoot). Tento ročník sme siahli po kvalite pred kvantitou, takže prvýkrát budeme vyberať symbolické vstupné. Určite sa ale o to viac oplatí prísť pozrieť,” zhodnotil jeden z organizátorov Martin Baky Bakoš. Vstupenky na jednotlivé podujatia je možné si kúpiť cez platformu Tootoot.

Broskyňové leto finančne podporil ako hlavný partner Fond na podporu umenia. Projekt vznikol pod hlavičkou agentúry go2stage.

PROGRAM:

12. 7. o 19.30   Koncert Sasha Mamaev (Gonsofus) & Emily Thiel (USA)
vstupné 2 €

18. 7. o 19.00   Workshop “Život hudobníka” s Andrejom Šebanom         
vstupné 5 €

19. 7. o 19.30  Koncert Richard “Rixo” Chovan (Horehigh)
vstupné 2 €

25. 7. o 18.00  Digitálne PR v hudbe / Ako na sociálne siete
vstupné 3 €
/marketingové workshopy online platformy Tootoot.FM a PR agentúry House of Ukulele/

26. 7. o 19.30    Koncert Apey (HU)
vstupné 2 €

1. 8. o 18.00    Na čo vám je manažér a kedy je to dobrá spolupráca?
vstupné 3 €
/rozhovor s Jurajom Cocherom z Gentle Groove Production vedie Daniela Grečnerová z Tootoot.fm a House of Ukulele/  

2. 8. o 19.30      Koncert Frankie Kimono
vstupné 2 €

FB event: https://www.facebook.com/events/1475041612642045/
Gonsofus “Soul Searchers”: https://www.youtube.com/watch?v=C9g3s_c67UU
Andrej Šeban “Bezvetrie”: https://www.youtube.com/watch?v=qmFgZqGXn-8
Horehigh “Majestát”: https://www.youtube.com/watch?v=qCxaaniPigo
Frankie Kimono “MNDFCK”: https://www.youtube.com/watch?v=uCoThASQTJA

Zdroj: TS