Koncerty, workshopy, filmy, divadlo a diskusie. Broskyňové leto sľubuje šťavnatú kultúru.

Broskyňové leto prinesie počas letných mesiacov veľa šťavnatej kultúry – od koncertov, cez workshopy, literárne čítačky, divadlo a diskusie. Bratislavská kaviareň The Peach bude počas júla a augusta 2016 priestorom najmä pre mladé súčasné umenie a predstaví debutantov z rôznych umeleckých okruhov. Broskyňové leto finančne podporil Fond na podporu umenia. Projekt vznikol v spolupráci s agentúrou go2stage. Vstup na jednotlivé akcie je voľný.

Broskyňové leto odštartuje koncert bratislavskej kapely HoreHigh vo štvrtok 14. júla. Štvorčlenná kapela sa rozšírila o nového  basgitaristu Samuela Maca, s ktorým vystúpi aj na štvrtkovom koncerte. Okrem staršieho setlistu pribudnú aj nové skladby, ktoré sa chystajú nahrať v priebehu augusta v SMT štúdiu. Medzi nimi nebude chýbať novinka Majestát, ku ktorej kapela pripravuje videoklip. Skladba podľa ich slov „hovorí o krajine a žene v jednom“.

Pondelok 18. júla bude večerný program v The Peach patriť performance „Ako sa máš (Spoveď agresívnej heterosexuálky)“  v réžii Tomáša Procházku. Jedinečná autorská perfomance je spojená s koncertom Michaely Halcinovej. Ide o intímny portrét mladej ženy, ako sama hovorí ,,bez príkras a bez pi*ovín“. Herečkino rozprávanie o troch významných mužoch v jej živote bude jemné a smutné, inokedy drsné a sarkastické. Účinkuje Michaela Halcinová.

Utorok 19. júla bude patriť diskusii na tému „Prežili hrôzy nacizmu.“ Aké je to dennodenne pracovať s ľuďmi, ktorí prežili Osvienčim, no väčšina ich rodiny v pracovných táboroch zahynula? Ako im spríjemniť ich seniorský vek? Podobné otázky budú zodpovedané počas diskusie, ktorej sa zúčastnia riaditeľka  židovského domova dôchodcov Ohel David Martina Kotúčková, riaditeľka občianskeho združenia Post Bellum SK Sandra Polovková, dokumentarista o.z. Post Bellum SK Filip Pavčík a preživšia Osvienčimu Marta Szilárdová.

Queer Jane_foto2_Soňa Maletz

Na svoje si prídu aj milovníci filmov. Vo štvrtok 21. júla sa budú v The Peach premietať filmové debuty Romana Gregoričku – Orfeová pieseň (komiksová adaptácia/fantasy) a Romana Chrappu – Piaty vesmír naľavo (poetický film). Ide o originálne filmové experimenty. Orfeová pieseň je adaptácia komiksu od Neila Gaimana Sandman.

„Hoci sa jedná o študentský film, ide o historicky prvú adaptáciu tejto postavy. Komiks sa považuje za nesfilmovateľný a pre to bola výzva. Pre tento film sme si zobrali dve poviedky Strach z pádu a Orfeova pieseň na vytvorenie príbehu a zachytenie atmosféry predlohy,“  hovorí scenárista tohto fantasy filmu Pavel Chodúr, ktorý je taktiež čerstvým absolventom VŠMÚ. Hlavné úlohy stvárnili Peter Kadlečík a Juraj Hrčka. Film Romana Chrappu „Piaty vesmír naľavo“ je dokumentom o jednom živote. „Aj napriek tomu, že je to hraný dokument, príbeh pracuje s veľkým množstvom štýlov. Je v ňom animácia, video z dovolenky v najlepšom štýle youtubových šialencov s GoPro kamerou, trocha umenia a trocha „indie konverzácií“ à la Kevin Smith a Tom DiCillo, nejaké tie hovoriace hlavy v dokumentárnej zložke a jedna epická scéna na vode, nad ktorou sa dá veľmi pekne rozmýšľať nad nekonečnosťou vesmíru,“ vyjadril sa o filme Pavel Chodúr. Hudobným obohatením večera bude koncert Ecetera Band, ktorý svojou ambientnou hudbou sprevádzanou flautami, klavírom  a perkusiami vytvorí ten pravý soundtrack k filmovému večeru.

Priestor dostanú aj literárni debutanti. Takzvaný ArtDebut predstaví v stredu 27. júla tvorbu  Richarda Pupalu a Jara Riháka, ktorí  debutovali až v neskoršom veku. Obaja sa so svojimi debutami dostali do finálovej desiatky literárnej ceny Anasoft litera. Aké dôvody ich viedli k neskorým debutom prezradia počas diskusie s moderátorom Ferčim Malíkom (spoluorganizátor Bratislavského knižného festivalu BRaK, KK Bagala). Hudobným hosťom večera bude pesničkár Tomáš Gregor.

Júlovou bodkou Broskyňového leta  bude akustický koncert Queer Jane. Ide zatiaľ o jediný potvrdený letný koncert tejto bratislavskej kapely, ktorú často prirovnávajú k slovenským Beatles. Skupina nedávno vydala v poradí tretí videoklip k skladbe Heath Ledger Smile. Queer Jane si v auguste zahrajú aj na najväčšom stredoeurópskom festivale Sziget.

V auguste chystá go2stage v spolupráci s The Peach koncert Zuzany Mikulcovej, Impreus, Radiopieces, Millhouse (acoustic), workshopy, filmový večer a takzvaný Večer prostonárodných obskúrností s Tomášom Ulejom.

EVENT: https://www.facebook.com/events/156388931446194/

13581970_1042854075790756_2561496290808529846_o

Zdroj: go2stage