Bratislavské Jazzové Dni 2011: Raúl Midón – Stevie Wonder 21. storočia!

Bratislavské džezáky každoročne prinášajú na Slovensku nielen osvedčené hudobné hviezdy s množstvom ocenení, ale aj talenty svetového džezu s nádejnou budúcnosťou. Po minuloročnom fenomenálnom úspechu trúbkara Trombone Shorty, tento rok o priazeň fanúšikov zabojuje Raál Midón, spevák a gitarista z Nového Mexika.

Midónov jedinečný štýl je inšpirovaný jazzom, bluesom, soulom a folkom. Prenikavým talentom za pár sekúnd dokáže strhnúť obecenstvo aj sám s gitarou. Ostatné hudobné nástroje napodobňuje hlasom, jeho „trúbkové“ sóla sú legendárne. Spieva excelentne a emocionálne, vidieť naživo jeho vystúpenie je nezabudnuteľným zážitkom. Hovorí sa o ňom ako o Stevie Wonderovi 21. storočia – a nielen preto, lebo aj Raúl Midón je od narodenia slepý.

Raul Midon

Raúl Midón je synom argentínskeho tanečníka, ktorý svojho nevidomého syna už od útleho detstva učil hrať na bicie. Spevácku kariéru odštartoval ako vokalista v koncertných kapelách hviezd ako Julio Iglesias, Jose Feliciano a Shakira, objavil sa aj po boku legendárneho newyorského DJa Little Louie Vegu. Od roku 2004 sa Raúl hudobne venuje iba svojej kariére. Dvere sólovej dráhy otvoril pesničkou vo filme, ktorý režíroval Spike Lee. Na Midónovom debutovom albume State of Mind sa objavili Stevie Wonder a vtedy ešte málo známy Jason Mraz. V roku 2008 spolu s Herbiem Hancockom nahral pesničku I Just Called to Say I Love You. Aktuálny Midónov album Synthesis produkoval Larry Klein, ktorý sa v minulosti staral o nahrávky umelcov ako Jini Mitchell, Herbie Hancock a Peter Gabriel.

Okrem svetových talentovaných hudobníkov už druhý rok dostávajú šancu vystúpiť na Bratislavských Jazzových Dňoch Slovenská Sporiteľňa mladé talenty prostredníctvom Pódia mladých talentov Nadácie SPP. Po minuloročnom úspechu, kedy sa do súťaže prihlásili najmä slovenskí interpreti, tento rok sa hlásia aj umelci zo susedného Česka, Maďarska, Poľska, ale i Rakúska. Prihlásiť sa do súťaže je možné v priebehu septembra zaslaním nahrávky organizátorovi na kontaktný mail rockpop@rockpop.sk.

37. ročník Bratislavských Jazzových Dní Slovenská Sporiteľňa sa uskutoční 21. – 23. októbra 2011 v špeciálne upravenej hale B v Incheba Expo Aréne. Informácie o podujatí a program je neustále aktualizovaný na www.bjd.sk a www.facebook.com/bjd.sk

www.bjd.sk
www.facebook.com/bjd.sk
https://raulmidon.com

Zdroj: BJD
Publikoval: Redakcia GREGI.NET