Beseda u Bigbítu oslavuje dvadsiate narodeniny!

Odvaha, posouvání hranic, otevřenost, chuť objevovat nové vìci a dávat je do souvislostí, takové jsou základní snahy organizátorù festivalu Beseda u Bigbítu v Tasovì na Hodonínsku, který se ve dnech 3.–4. srpna 2012 uskuteční už podvacáté. Organizátoři sází opìt na zajímavá jména: svou účast na festivalu už potvrdily britské kapely Hidden Orchestra a Three Trapped Tigers a z českých kapel se fanoušci mohou tìšit například na Floexe, Prince of Tennis, Bonuse, Jablkoň nebo Prago Union.

Jedná se o první potvrzené hudebníky festivalu, na kterém letos vystoupí opìt více než čtyřicet kapel z nìkolika zemí. Dramaturgové festivalu se nenechávají svázat jedním žánrem a zohledňují především kvalitu a nadhled účinkujících. Edinburský objev Hidden Orchestra staví na výtečné kombinaci jazzu, klasiky, drum’n’bassu a rocku. Londýnské trio Three Trapped Tigers je zase odpovìdí na to, jak by mohlo vypadat společné hraní Aphexe Twina a Boards of Canada, kdyby natočili album s klasickými rockovými nástroji. Jejich hudba je plná math-rockových rytmù, post-rockové atmosféry a elektronických experimentù.

Z potvrzených českých zástupcù na festivalu není třeba bližšího představování. Floexova hudba na aktuálním albu Zorya je pestrá jako svìt za očními víčky. Ne náhodou se toto album objevilo v nominacích Cen české hudební kritiky Apollo a nedávno sklidilo dva žánrové Andìly. Svébytný písničkářský hip hoper Bonus pak za své Námìstí míru cenu Apollo rovnou získal. Oceňovaný je také projekt Prince of Tennis, za kterým se skrývá dvojice David Volenec a Honza Čechtický, dvì zásadní postavy české nezávislé taneční scény (dříve mj. Sebastians nebo Colorfactory). Žánrového Andìla za album V barvách získali také Prago Union a svou premiéru v Tasovì pak konečnì oslaví také Jablkoň.

Three Trapped Tigers

Multižánrový festival Beseda u Bigbítu první srpnový víkend slibuje kulturní zážitek se vším všudy. „Snažíme se lidi překvapovat, aby u nás mohli objevit nìco nového. A když stojím v davu lidí před nìjakou kapelou, kterou jsem vybrala, a vidím radost v jejich očích… cítím se moc šťastná, že jsem jim k té radosti pomohla. To mám pak vždycky husí kùži a slzy v očích,“ říká dramaturgynì festivalu Kateřina Janotová. „Podle nìkterých vyznavačù teorie kvantového skoku by letos mohlo dojít k obrovské zmìnì ve sdíleném vìdomí. Stačí, aby se duchovnì emancipovalo jen relativnì malé procento lidí – a nabyté poznání se samovolnì „skokem“ rozšíří mezi ostatní. S Besedou prostì chceme být u toho,“ dodává s úsmìvem kurátor hudebního programu a dřívìjší ředitel festivalu Zdenìk Neusar, který hlavní pozici na festivalu v loňském roce úspìšnì předal svému nástupci Tomáši Ševčíkovi.

Beseda u Bigbítu se v remízku na úpatí Bílých Karpat u Tasova koná od roku 1992 (od roku 2002 jako dvoudenní festival), podporuje menšinové žánry a vytváření platformy pro konfrontaci talentovaných amatérských hudebníkù se zkušenými muzikanty z celé Evropy. Na dvou festivalových pódiích se každoročnì setkávají kapely bez žánrového omezení, včetnì soudobé opery nebo cimbálky. Mezi nejvìtší hvìzdy, které na festivalu vystoupily, patří francouzský trumpetista Erik Truffaz, DJ Food (UK), finští Waltari, Wanda Johnson & Shrimp City Slim Blues Band (USA), Másfél (H), Frank Morey Band (USA), Tres Hombres (A), Felix Kubin (D), Besh o droM (H), Erik Sumo Band (H). Z česko-slovenských kapel např. Tata Bojs, Polemic, Bluesweiser, Boboš & Frozen Dozen, Peter Lipa, Mňága a Žďorp, Anna K, Psí vojáci, Už jsme doma, Lavagance, Chiki liki tu-a, Vypsaná fixa, -123 min., Jan Budař, Jiří Schmitzer, Vladimír Merta, Václav Koubek a stovky dalších.

Organizátoři z občanského sdružení Žebřiňák společnì se stovkou dobrovolníkù investují energii a čas do udržení tradice festivalu, zvýšení jeho kvality i rozšíření doprovodného programu. Dlouhodobì přitom rozvíjejí přeshraniční spolupráci se Slovenskem a čtvrtým rokem spolupracují také s partnery z Maďarska a Polska.

WEB: www.besedaubigbitu.cz
FACEBOOK: www.facebook.com/besedaubigbitu

Zdroj: Beseda u Bigbítu
Publikoval: Redakcia GREGI.NET