Zimnému filmovému semináru 4 živly doprial osud úspešný ročník.

Vypredané akreditácie, plné kinosály na večerných premietaniach aj vyhlásenie víťazov filmárskej súťaže. 6. Zimný filmový seminár 4 živly, ktorý od piatku do nedele hostila Banská Štiavnica, potešil organizátorov hneď viacnásobne. OSUD, ktorý sa stal témou aktuálneho ročníka, podujatiu skutočne prial. 

Filmový seminár uvádza vo svojom programe filmy zastrešené jednou témou, navzájom však pomerne rôznorodé. Popri archívnych snímkach a najkvalitnejších dielach minulých desaťročí preto mohlo publikum 4 živlov vidieť v domácej predpremiére napríklad slovenský dokumentárny film Hotel Úsvit. Debutujúca režisérka Mária Rumanová ho v Banskej Štiavnici osobne uviedla hneď dvakrát – okrem večernej projekcie pre publikum seminára sa stretla aj so študentami a študentkami Gymnázia Andreja Kmeťa. Na školskú pôdu jej debut „priviezol“ Dokument na kolesách, projekt, ktorý sa zameriava na alternatívnu distribúciu autorských dokumentárnych filmov. 

Premietaniam mimo prítmia kinosály sa venujú aj 4 živly. Kým vo svojej letnej verzii spestruje seminár program projekciami pod otvoreným nebom, v zime prináša filmy a filmárov okrem kina Akademik aj do štiavnických domácností. Na tzv. KinObývačku sa aj tento rok premenila obývacia izba jednej z nich, keď v nej domácim a ich hosťom premietol svoj dokumentárny film 5. október známy fotograf a filmár Martin Kollár. Ten si okrem súkromného premietania pripravil pre návštevníkov a návštevníčky seminára aj verejnú prednášku venovanú svojej fotografickej tvorbe, v ktorej sa čiastočne venuje aj téme osudovosti. 

Martin Kollár bol tiež jedným z porotcov súťaže Iné vízie SK, spolu s výtvarníkom Svätoplukom Mikytom a dramaturgom olomouckej Přehlídky filmové animace a současného umění Martinom Mazancom. Spomedzi videí piatich finalistov, ktorých tvorba balansuje na pomedzí experimentálneho filmu, videoartu a animácie vybrali ako víťazné dielo autora Andrása Cséfalvaya, v ktorom je podľa vyjadrenia porotcov „ťažoba a zložitosť príbehu kombinovaná s formálnou hrou oživujúcou nielen umelý svet divadla a filmu, ale aj galerijného priestoru.“ 

4 živly v nedeľu večer uzatvorili program svojej zimnej verzie, do Banskej Štiavnice sa však vrátia znova o pol roka. 19. Letný filmový seminár 4 živly sa uskutoční v dňoch 9. – 13. augusta a jeho filmový aj sprievodný program bude venovaný téme VIERA

Zdroj: 4 Živly