Blíži sa druhý ročník festivalu experimentálnej a improvizovanej hudby

Už o týždeň sa do Banskej Štiavnice vráti medzinárodný festival experimentálnej a improvizovanej hudby n:ear. Trojdňový zvukovo pestrý program predstaví spektrum tvarov a tvárí improvizovaného žánru: belgicko-francúzske basovo-gitarové duo Faridy Amadou a Juliena Despreza, dánsku saxofonistku Lotte Anker a jej ansámbel Sub Habitat, pianistu Simona Toldama či amerického bubeníka Chesa Smitha. K hudobnej rozmanitosti prispeje tiež česká experimentálna scéna – akordeón Vojtu Drneka, jazzcoreová trojica Frisk, Pražský Improvizačný Orchester a kolektív Uthando. Druhý ročník festivalu pozýva k pozornému počúvaniu už štvrtok 21. až sobotu 23.júla.

Experimentálna hudba naprieč celou Štiavnicou

Dokopy deväť koncertov zaznie na piatich mestských pódiách. Pestrú hudobnú dramaturgiu tak doplní aj jedinečná atmosféra javísk uprostred štiavnických vrchov. Jednou z hlavných scén festivalu a súčasne jeho spoluorganizátorom je kultúrne centrum Eleuzína. Úvodný štvrtkový koncert tu odohrá Vojta Drnek, ktorý predstaví sólo set pre preparovaný akordeón. Nasledovať bude vystúpenie dua Juliena Despreza a Faridy Amadou. Amaduovej basové linky v kombinácii s Desprezovou škrípajúcou gitarou budú k počutiu v unikátnom prostredí bývalej banskej štôlne Galérie Jozefa Kollára.

Štiavnická Hájovňa hostí počas troch dní hneď niekoľko koncertov – vystúpi tu pardubické jazzcoreové trio Frisk či Pražský Improvizačný Orchester s jedinečným prevedením grafickej partitúry Treatise Cornelia Cardewa. V Hájovni sa predstaví aj české sedemčlenné zoskupenie Uthando, ktoré kombinuje tradičné pesničkové postupy s voľnou improvizáciou.

Uznávaná dánska free-jazzová saxofonistka Lotte Anker a jej medzinárodný súbor Sub Habitat zahrajú v štiavnickom Rubigale. Tu spolu preskúmajú rozmanité zvukové prostredia – od zložitých a hustých mozaík až po otvorené vzdušné priestory. Na rovnakej adrese odznie v piatok aj sólový projekt popredného bubeníka newyorskej scény Chesa Smitha. Štvoricu medzinárodných interpretov uzavrie v sobotu pianista Simon Toldam v priestoroch Základnej umeleckej školy.

Festival vyvrcholí v Hájovni vystúpením viacerých účinkujúcich v unikátnom zoskupení n:ear ensemble.

Babylonské reči, graffiti aj Britney Spears

Počas troch júlových dní zasýti festivalových návštevníkov aj sprievodný program. Tešiť sa môžu na čítanie a diskusiu s americko-československým autorom Joeom Grim Feinbergom či karaoke worskhop poľského feministického zoskupenia Kolektyw Łaski. Revolučné myšlienky národných piesní budú znieť známym refrénom Britney Spears. V Hájovni prebehne v piatok vernisáž legendy českého graffiti Michala Škapu aka TRONa. Knižný a hudobný trh v Eleuzíne prinesie do Štiavnice nezávislé vydavateľstvá Literárna Bašta,  BRaK,  Artforum, Marienčin PT,  ale aj lokálny Antikvariátik.

Predpredaj vstupeniek nájdu návštevníci na: https://bit.ly/3OAtzG2
Vstupenky na celé podujatie či jednotlivé dni budú k dispozícií aj počas festivalu.
Kompletný podrobný program je uverejnený na facebookovej udalosti tu: https://bit.ly/3uHETHV

Zdroj: TS