Žilina sa už po piatykrát otvorí svetu, prichádza festival HUDBA SVETA ŽILINA.

Začiatkom apríla, konkrétne 3. – 5. 4. koncertné sály Žiliny privítajú špičkových zahraničných a domácich umelcov v oblasti world music. Začína totiž festival HUDBA SVETA ŽILINA, ktorý každoročne prináša rozmanitú hudbu vychádzajúcu z tradície.

Ako je posledných päť rokov na jar v Žiline zvykom, od 3. apríla sa milovníci hudby rôznych kultúr môžu opäť tešiť na festival plný kvalitnej a nesmierne pestrej hudby.

Prvý deň podujatia bude venovaný slovenskej tradícií. Zaháji ho Workshop pastierskej tradície o 15:00 v Rosenfeldovom paláci, ktorý povedie hudobník, spevák, milovník a zberateľ hudobných nástrojov Michal Smetanka, ako uvádza na svojej stránke: „Tvorivosť pri „vyrábaní“ a pestrosť vo využívaní zvuku u našich predkov, sa zdá ako bezhraničná a geniálna.“ Na tomto workshope predstaví hudobný inštrumentár karpatskej oblasti, zameraný predovšetkým na aerofóny – dychové nástroje, ktoré tomuto inšturmentáru dominujú. Pôjde o hranové, jazýčkové i náustkové nástroje od Moravy cez Slovensko, Poľsko, Ukrajinu, pohraničie až po Rumunsko. Účastníci workshopu budú mať tiež možnosť si na týchto nástrojoch zahrať.

Večer 3. apríla o 19:00 na Stanici Záriečie predvedie svoje multiinštrumentálne umenie umenie spomínaný Michal Smetanka a po ňom strhne publikum svojou verziou slovenskej hudobnej tradície skupina Banda, ktorá pred nedávnom vydala svoj tretí album s názvom Telegrafy. Po veľmi úspešnom celoslovenskom turné na počesť vzniku tohto nového diela, prinesie to najlepšie z albumu aj tento večer do Žiliny. Skupina Banda je šesťčlenné vokálno – inštrumentálne zoskupenie profesionálnych hudobníkov, po väčšine folkloristov, ktoré využíva bohaté vokály s rešpektom k tradícii a lokálnym osobitostiam, ale v celkom originálnej podobe.

Druhý večer festivalu sa ponesie v znamení zaujímavých fúzií hudobných kultúr. O 19:00 sa v Žilinskej Novej synagóge predstaví Guessous Meshi Trio v zložení Majda Mária Guessous – spev a baglama, Iván Barvich – kaval, ney, tárogáto, tambura, rig, spev a Dávid Gerzson Boros – darbuka, bendir, udu, doromb, spev, ktoré vďaka speváčkinmu maďarsko –marockému pôvodu veľmi vkusne kombinuje navonok nesúrodé hudobné kultúry. Ako hovorí samotná speváčka: „Počas spievania je vo mne akýsi pôvodný pocit jednoty, vychádzajúci z mojej najhlbšej nádeje, ktorá ruší bariéry a otvára srdcia. To ma vedie k neustálemu záujmu o hudobné tradície.“  V jej hudbe si preto budete môcť vychutnať rozdielne hudobné kultúry, predovšetkým maďarskú, tureckú, arabskú a indickú spojené do veľmi zaujímavého celku.

Hudobná exkurzia do kultúr sveta týmto koncertom ešte neskončí. Doplní ho skvelá fínska skladateľka, speváčka a hudobníčka Maija Kauhanen, opisovaná aj ako one-woman kapela! Jej expresívny hlas, invenčné perkusné doprovody, polyrytmy, mestská fínska kultúra doplnená o hru na tradičnom fínskom hudobnom nástroji kantele, sú zárukou nevšedného hudobného zážitku.

Posledný večer festivalu bude ako obvykle patriť poriadnej balkánskej tancovačke. Tento rok festival zakončí v Smer Music Klube 77 o 20:00 srbská 10 –členná dychovka nesúca meno Bojan Krstič Orchestra. Tento ansámbel koncertoval na najväčších etno festivaloch sveta a tak ako po minulé roky o zábavu bude určite postarané. Ansambel pochádza z mesta Vladičin Han v južnom Srbsku. Toto malé mestečko je už pár desaťročí známe ako domov tých najlepších dychových kapiel a hráčov na trúbku celého Balkánu. Skvelí muzikanti z tohto mesta sa preslávili na medzinárodnej hudobnej scéne – koncertujú, nahrávajú soundtracky, hrajú vo filmoch či v divadelných hrách. Vďaka ním sa tradičné miestne melódie stali hitmi známymi po celom svete. Ich hudobné majstrovstvo a obrovská radosť z hrania je priam nákazlivá a rýchlo strhne publikum na svadbách, koncertoch či tradičných podujatiach, a to nielen na Balkáne. Z hudobnej súťaže známeho festivalu Guča, ktorý prezývajú aj Woodstockom Balkánu a ktorý každoročne navštívia státisíce ľudí, si fantastický Bojan Krstić Orkestar (okrem mnohých iných ocenení) v roku 2015 odniesli cenu Zlatá trúbka, v roku 2016 cenu Prvá trúbka a o rok neskôr cenu Najlepší orchester. V roku 2016 sa podieľali na albume Balkan Herbal Clinic nemeckej hudobnej skupiny Mr. Žarko – spoločné koncerty týchto dvoch kapiel boli hudobnou lahôdkou a dodali balkánskym tónom nový rozmer a „šťavu“. Pre všetkých tancachtivých, večer ich koncertom neskončí. Dj. Potkan, známy z relácie Hudba sveta na Rádiu_FM a už stály Dj. festivalu, bude vo víre strhujúcich etno rytmov pokračovať do neskorých, alebo skôr skorých ranných hodín.

Viac informácií o festivale nájdete na webovej stránke www.hudbasvetazilina.sk ako aj facebooku www.facebook.com/hudbasvetazilina

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Permanentka na všetky koncerty za zvýhodnenú cenu 18€ dostupná v portály tootoot.fm.
Samostatné vstupenky sú už v predpredaji za zvýhodnenú cenu 8€, na mieste za 10€.
Vstupenka na koncert (Michal Smetanka – SK, Banda – SK) 3. apríla k dispozícií tu.          
Vstupenka na koncert (Guessous Meshi Trio – MA, HU, Maija Kauhanen – FI) 4. apríla k dispozícií tu.
Vstupenka na koncert (Bojan Krstič Orchestra – RS, Dj. Potkan – SK) 5. apríla k dispozícii tu.

Zdroj: TS