Zažite Weekend na chate v divočine s Adrianom Bloomom

Slovenský pesničkár Adrian Bloom predstavuje svoju novú pieseň plnú snehu a úniku pred ruchom mesta. Folková pieseň Weekend vychádza na všetkých streamingovych službách 8. decembra. Text aj hudbu napísal sám interpret, tentokrát nahrávku okorenila americká mandolinistka Kylie Kay Anderson.

Weekend nie je klasickou vianočnou piesňou, ktoré v tomto období znejú z rádií. Idea napísať pieseň vznikla ešte minulú zimu. Autor ju chcel publikovať ešte začiatkom tohto roka, ale nahrať sa mu ju podarilo až túto jeseň. Text piesne je príbehom dvoch ľudí, ktorí túžia utiecť z mesta a chcú si vyvetrať hlavu v prírode. Prvé riadky textu mi napadli počas odhŕňania snehu pred chatou, kam chodíme pravidelne s rodinou už niekoľko rokov. A ako sme zvyknutí, na Orave vie nasnežiť naozaj veľa, takže času na tvorbu som mal dostatok. Počas odhadzovania snehu z parkoviska som si do telefónu nahrával útržky myšlienok, ktoré som neskôr začal lepiť v teple domova, opisuje Adrian. 

Pesničkár nahrával novú pieseň vo svojej obývačke, ktorá je jeho hudobným a produkčným útočiskom už niekoľko rokov. Drevnatý zvuk gitary dopĺňa minimalistické piano a jednoduchá rytmika. Túto folkovú atmosféru podčiarkla mandolinistka Kylie Kay Anderson, ktorá je pôvodne z Utahu, ale v súčasnosti žije v Amsterdame. Kylie som oslovil prostredníctvom sociálnych sietí. Spočiatku som mal vytipovaného iného mandolinistu, ale osud to zariadil tak, že jej hudobný prínos sadol do nahrávky na prvú, dodáva autor.

Adrian Bloom svoju anglickú tvorbu predstavil na EP Couch songs v roku 2021. Album obsahuje aj rôzne celosvetové spolupráce. Od roku 2022 sa venuje vydávaniu singlov, medzi ktoré patrí aj minuloročná pieseň Who Still Believes.

Fotografie: Miriam Juráčková, archív Kylie Kay Anderson
Single cover photo: Martin Katler